Japońska dieta wodna – zasady i efekty
Japońska dieta wodna w ostatnim czasie zyskuje wiele zwolenniczek. Nic w tym dziwnego. Nie jest to kolejna dieta cud, która wymaga wielu wyrzeczeń, zastąpienia określonych produktów spożywczych wodą i przygotowywania codziennych posiłków według ściśle wskazanych wytycznych. Japońska dieta wodna to, jak podkreślają jej entuzjastki, świadome picie wody. Jakie są zasady japońskiej diety wodnej? Jakich efektów możesz się spodziewać?
Japońska dieta wodna – założenia
Japońska dieta wodna opiera się na świadomym piciu wody. O tym, jak duże znaczenie ma woda dla naszego organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Jest ona niezbędnym składnikiem każdego żywego organizmu, a zachowanie jej równowagi jest niezbędne dla utrzymania jego właściwych funkcji. Woda jest odpowiedzialna za prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, za transport i wchłanianie substancji odżywczych, ale też za usuwanie produktów ubocznych przemiany materii, w tym toksyn.
Japońska dieta wodna zakłada zaś, że istotne jest zarówno prawidłowe nawodnienie organizmu, tj. ilość spożywanej wody dziennie, ale też picie wody w odpowiednich odstępach czasowych od stałych posiłków.
Japońska dieta wodna – zasady
Picie wody w japońskiej diecie wodnej rządzi się następującymi zasadami:
Zacznij dzień od wypicia ciepłej wody na czczo
Pamiętaj, aby po przebudzeniu nie zaczynać dnia od kawy, ale od wody. Wypij na czczo około 650 ml ciepłej wody i pamiętaj, aby odczekać 20 minut i dopiero po upływie tego czasu wypić kawę lub zjeść pierwszy posiłek. W innych zaleceniach możesz spotkać się ze informacją, że należy odczekać nawet 45 minut. Niektórzy zalecają także, aby przed wypiciem wody najpierw przepłukać nią dokładnie usta. Dopiero kolejny łyk możesz połknąć. Nieścisłości wynikają z tego, że zasady japońskiej diety wodnej nie zostały zapisane przez jednego autora w publikacji naukowej.
Warto pamiętać, że na początku stosowania japońskiej diety wodnej wypicie 650 ml wody może być dla ciebie trudne, jeśli tak będzie – możesz zacząć od szklanki.
Kolejne porcje wody pij w określonych odstępach czasu od posiłków stałych
Za każdym razem, kiedy sięgasz po wodę w ciągu dnia, pamiętaj, aby zrobić to 20 minut przed posiłkiem. Po jego spożyciu konieczna jest przerwa – półtorej do dwóch godzin. Nie bez znaczenia jest także sam sposób picia wody. Nie należy pić jej szybko, w dużej ilości na jeden raz. Koniecznie pij ją małymi łykami, spokojnie i bez pośpiechu.
Niekiedy można spotkać się z zaleceniem, aby do wody dodawać nieco soli kamiennej. Dzięki temu uzupełnisz jednocześnie poziom elektrolitów.
Woda przed snem
Kolejną zasadą japońskiej diety wodnej jest wypicie szklanki ciepłej wody na około 20 lub 30 minut przed snem.
Założenia diety wodnej przewidują także ograniczenie tłustych mięs, wędlin, masła i żółtych serów. Unikaj również słodyczy, słodzonych napojów oraz słonych przekąsek. Do swojego jadłospisu powinnaś włączyć zaś świeże warzywa, chude mięso i ryby, które warto spożywać dwa razy w tygodniu. Wybieraj ponadto pełnoziarniste kasze i pieczywo. Owoce jedz zaś z umiarem.
Japońska dieta wodna – efekty
Jakich efektów możesz spodziewać się, stosując japońską dietę wodną? Jak mówią jej entuzjastki, przyniesie ona szereg korzyści. Już na pierwszy rzut oka zauważysz poprawę wyglądu swojej skóry i jej poziomu nawilżenia. Możesz spodziewać się spłycenia zmarszczek, a nawet zmniejszonego cellulitu.
Jeśli borykasz się z gromadzeniem wody w organizmie, dieta japońska będzie doskonałym rozwiązaniem problemu. To również sposób na unikanie podjadania – uczucie pragnienia często mylimy bowiem z głodem, co kończy się nieregularnym spożywaniem posiłków. Japońska dieta wodna pomoże ci zatem zgubić zbędne kilogramy.
Pozytywne opinie o japońskiej diecie wodnej wyrażają też osoby, które mają problemy z układem trawiennym. Dzięki piciu od dwóch do trzech litrów wody dziennie unikniesz wzdęć, gazów, uregulujesz także cykl wypróżnień.
Źródła:
- A. Karowicz-Bilińska, Woda i jej znaczenie dla organizmu kobiety, Ginekologia Położnicza 2011,
- Karowicz-Bilińska A., Woda i jej znaczenie dla organizmu kobiety, Ginekologia i Położnictwo 2011/ 82.
Polecamy
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska
się ten artykuł?