Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu
Większość osób, które z powodów zdrowotnych przechodzą na dietę bezglutenową twierdzi, że najbardziej tęsknią za dobrym chlebem. Tymczasem nie ma powodu, by rezygnować z pieczywa, bo samodzielne upieczenie chleba bezglutenowego nie jest trudne i każdy może się tej umiejętności nauczyć. Coraz większa liczba piekarni wychodzi także naprzeciw potrzebom osób na diecie eliminującej gluten. Dlatego w swojej lokalnej piekarni zapytaj o ofertę chleba bezglutenowego, może się okazać, że trafisz na pyszny zamiennik pieczywa pszennego czy żytniego.
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami
”Barbara Dąbrowska”
Na co zwracać uwagę kupując chleb bezglutenowy?
Przede wszystkim musisz pamiętać, które zboża są dozwolone na diecie bezglutenowej, a których nie możesz jeść. Chleb bezglutenowy powstaje na bazie:
- kaszy gryczanej,
- kaszy jaglanej,
- mąki ryżowej/kukurydzianej,
- mąki z ciecierzycy,
- mąki owsianej.
Do jego produkcji może też zostać użyta gotowa mieszanka mąk bezglutenowych (możesz ją także kupić do użytku domowego).
Musisz zrezygnować z chleba zawierającego w składzie pszenicę, żyto i jęczmień. Pamiętaj, że orkisz to także odmiana pszenicy. Często zdarza się, że sprzedawca w sklepie nie ma odpowiedniej wiedzy i może nieumyślnie wprowadzić cię w błąd np. twierdząc, że orkisz jest bezglutenowy (to powszechnie powtarzany mit). Jedząc bez glutenu nie możesz także spożywać pieczywa na zakwasie żytnim, ale chleb bezglutenowy można przygotować także korzystając z zakwasu gryczanego czy ryżowego. W dalszej części artykułu znajdziesz przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie.
Gdzie kupić chleb bezglutenowy?
Duże piekarnie sieciowe mają chleb bez glutenu w swojej ofercie. W asortymencie piekarni Putka znajdziesz np. świetny bezglutenowy chleb owsiany, o bardzo dobrym składzie. Zwróć uwagę na chleb gryczany od Lubaszki, a jeśli mieszkasz w Warszawie koniecznie spróbuj pieczywa bezglutenowego z piekarni Margita.
Postaraj się unikać gotowych, paczkowanych chlebów bezglutenowych, które często w składzie zawierają dużą ilość, niepotrzebnych substancji dodatkowych. Bezglutenowy chleb powinien mieć jak najkrótszy skład, w którym znajdą się przede wszystkim:
- mąki bezglutenowe,
- woda,
- sól,
- ziarna,
- zakwas bezglutenowy lub drożdże.
Tyle wystarczy!
Jeśli masz alergię lub celiakię to nawet minimalne ilości glutenu są dla Ciebie szkodliwe, dlatego sprawdzaj, czy pieczywo bezglutenowe, które kupujesz ma licencjonowany znak przekreślonego kłosa. Taki znak zapewnia produkt wolny od zanieczyszczeń. Niestety chleby bez tego symbolu nie są w 100 proc. bezpieczne. W czasie produkcji bezglutenowego chleba w piekarni, która nie spełnia ścisłych standardów bardzo łatwo dochodzi do zanieczyszczeń np. mąką pszenną czy żytnią używaną w takim miejscu, w dużej ilości.
Przepis na chleb bezglutenowy
Decydując się na samodzielny wypiek chleba bezglutenowego przejmujesz pełną kontrolę nad składem i smakiem. Jeśli pieczesz często i dużo, rozważ zakup automatu do pieczenia chleba, który bardzo ułatwia życie. Do misy automatu dodajesz składniki w odpowiedniej kolejności, uruchamiasz konkretny program i zajmujesz się swoimi sprawami. Po kilkudziesięciu minutach poczujesz zapach świeżo pieczonego chleba. Niektóre automaty do chleba mają dedykowane chlebom bezglutenowym programy.
Przygotowałam dla was 2 przepisy na chleb bezglutenowy. Pierwszy upieczesz w piekarniku, a drugi w automacie.
Chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z siemieniem lnianym
Składniki:
- 300 g mąki gryczanej,
- 200 g mąki ziemniaczanej,
- 200 ml zakwasu gryczanego,
- 1-2 średnie ugotowane ziemniaki (około 200 g),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 ml wody.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce szklanej wymieszaj wszystkie suche składniki. Nie dodawaj tylko cukru.
- Ziemniaki pokrój w drobne kawałki i zmiksuj dokładnie na gładką masę z dodatkiem wody.
- Do mokrej masy dodaj zakwas i cukier – ponownie zmiksuj.
- Do suchych składników dodaj mieszankę ziemniaczaną i dokładnie połącz dodając oliwę z oliwek.
- Mieszaj ciasto przez kilka minut, powinno mieć konsystencję gęstą, ale lejącą się.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 6 godzin.
- Po tym czasie przełóż ciasto do formy na chleb wysmarowanej oliwą.
- Wierzch chleba posyp dodatkowo jeszcze siemieniem lnianym.
- Tak przygotowany chleb odstaw jeszcze na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.
- Chleb piecz przez godzinę w temperaturze 220 stopni.
Chleb bezglutenowy z pistacjami i oliwkami na jogurcie (z automatu)
Składniki:
- 100 g razowej mieszanki mąk bezglutenowych,
- 300 g zwykłej mieszanki mąk bezglutenowych,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 200 ml wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka suszonych drożdży,
- 15 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki,
- 4 łyżki posiekanych pistacji.
Sposób przygotowania:
- Składniki pozwalają przygotować około 750 g chleba.
- Do formy do pieczenia wsyp wszystkie składniki poza oliwkami i pistacjami.
- Wybierz program pieczenia i stopień zarumienienia skórki.
- Po sygnale dźwiękowym dodaj oliwki i pistacje.
Bibliografia:
Beile Mirjam „Chleb własnego wypieku”, Multico Oficyna Wydawnicza
Polecamy
Ciasta bezglutenowe – alternatywa dla słodkich klasycznych wypieków
Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie
Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu
Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!
się ten artykuł?