Przejdź do treści

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Produkty light / istock
Produkty light / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Wokół produktów light krąży wiele opowieści. Ja mam do nich podejście na zasadzie 'to zależy'” – pisze Radosław Smolik, dietetyk prowadzący na Instagramie profil „Dietetyka oparta na faktach”. Co więc warto wiedzieć o produktach light?

Produkty light – czyli jakie?

Produkty light od lat są bardzo popularne, nie tylko wśród osób chcących zrzucić kilogramy. O tym, czym są z definicji, pisze Radosław Smolik na swoim profilu na Instagramie.

„O obniżonej zawartości [nazwa składnika]” lub „lekki” oznacza obniżenie zawartości (np. cukru, tłuszczu) o co najmniej 30 proc. w porównaniu z podobnym produktem.

Co ważne, oświadczenie to może być stosowane tylko wówczas, gdy wartość energetyczna produktu opatrzonego oświadczeniem jest równa lub mniejsza od wartości energetycznej produktu podobnego.

Finalnie produkt „light” nie może być więc bardziej kaloryczny” – tłumaczy dietetyk.

I dodaje, że to, że coś jest jednak „lekkie”, nie oznacza od razu, że staje się produktem zdrowym. Słodycze „light” to wciąż słodycze.

„Często produkty o obniżonej zawartości tłuszczu mają dodatkowo nieco więcej cukru czy wzmacniaczy smaku. „Light” na opakowaniu nie zwalnia z czytania składu, ani nie oznacza, że 'można zjeść więcej i będzie ok'” – dodaje Radosław Smolik.

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

Zmiana niekoniecznie na lepsze

Ekspert wyjaśnia, że świadomość wyboru produktu light może zwiększyć podatność na myślenie: „mogę pozwolić sobie na więcej”.

„Trzeba wiedzieć, że takie przekonanie bywa bardzo złudne i może przynieść negatywne efekty. Kiedy jednak mamy świadomość w tym zakresie, rezultaty mogą być przeciwne, bardziej pozytywne” – dodaje.

Nabiał z obniżoną zawartością tłuszczu

„Wybierając nabiał z obniżoną zawartością tłuszczu, warto zadbać, by w posiłku chociaż pewne ilości tego składnika występowały. Wynika to z obecności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czy wpływu na kontrolę apetytu.

W praktyce, do jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu dorzuć trochę orzechów, pestek lub awokado. Dzięki temu nasycone kwasy tłuszczowe z nabiału możemy w łatwy sposób zamienić na inne zdrowe tłuszcze” – dodaje dietetyk.

Napoje light

Dietetyk dodaje także, że wymiana napojów słodzonych na napoje typu light może pomóc ograniczyć kaloryczność jadłospisu i sprzyjać odchudzaniu. Umiarkowane spożycie napojów „zero” może być więc częścią zdrowej, racjonalnej diety.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Dietetyka oparta na faktach

„Dietetyka oparta na faktach” to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i  wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie 33 tys. osób!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?