Przejdź do treści

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka
Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Wydaje ci się, że masz skłonności do objadania się? Chcesz wiedzieć, z czego to może wynikać i jak sobie z tym poradzić? Sprawdź, co na ten temat mówi dietetyczka Martyna Mańka.

Co prowadzi do napadów?

Martyna Mańka podkreśla, że przede wszystkim powinno się rozróżnić objadanie od przejadania.

„Przejedzenie się to postrzeganie ilości spożytego pokarmu, jako nadmiernej. Objadaniu się towarzyszy dodatkowo poczucie utraty kontroli, a tempo jedzenia jest zazwyczaj szybkie” – tłumaczy dietetyczka na swoim profilu na Instagramie.

Do objadania się może prowadzić wiele czynników. Według Mańki mogą to być między innymi:

  • stosowanie restrykcyjnych diet, nakładających duże ograniczenia;
  • irracjonalna podaż kalorii;
  • podejście wszystko albo nic i związany z tym perfekcjonizm;
  • karanie siebie za odstępstwa;
  • zakazy i nakazy dotyczące jedzenia;
  • nieumiejętność radzenia sobie z emocjami i trudnymi stanami, takimi jak: napięcie, znudzenie, stres, przygnębienie, samotność, lęk.
Jessica Meinhard, autorka książki "Jak jeść słodycze i nie tyć"

Jak uniknąć objadania się?

Czy objadania się można uniknąć? Oczywiście. Tylko jak się za to zabrać? Dietetyczka Marta Mańka podpowiada, że pomocne będzie:

  • praktykowanie odpowiedniego dialogu wewnętrznego;
  • nienakładanie na siebie zbyt wielu restrykcji i zasad;
  • elastyczne podejście;
  • odpowiednia wartość energetyczna diety;
  • znalezienie czasu na odpoczynek;
  • budowanie poczucia własnej wartości.

Jak widzisz, ciężko oddzielić dietę od głowy. Jeżeli masz problem z objadaniem się, warto więc zacząć od zajrzenia właśnie do niej – przyjrzeniu się temu, dlaczego się objadasz, z jakimi emocjami się wiąże. Nie musisz pracować nad wszystkimi punktami powyżej naraz. Metoda małych kroków świetnie się tu sprawdzi. To co? Do dzieła!

Holistycznie zdrowa głowa

Profil @holistyczniezdrowa.glowa prowadzi dietetyczka Martyna Mańka. Jak sama o sobie pisze, jej misją jest trwała zmiana nawyków żywieniowych, ale w sposób przyjemny i swobodny.

„Nie jestem zwolennikiem restrykcyjnych, modnych diet i detoksów. Chcę cię nauczyć, że doświadczanie zdrowego jedzenia, może okazać się nie tylko przepyszne, ale także odżywcze dla ciała i umysłu” – podkreśla.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?