Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie
Wydaje się, że korzystanie z lodówki nie jest niczym skomplikowanym. Jednak bardzo często zupełnie nieświadomie popełniamy podstawowe błędy, które szkodzą nie tylko sprzętowi, ale mają też negatywny wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się, że niewłaściwe przechowywanie jedzenia w lodówce może być przyczyną zatruć pokarmowych.
Zatrucie pokarmowe to coś, czego doświadczyła chyba każda z nas. Odpowiada za nie m.in. jedzenie zakażone bakteriami. Bardzo często przyczyną zatruć jest niewłaściwe przechowywanie pożywienia w lodówce. Na co powinnyśmy zwracać uwagę? Jakich zasad przestrzegać, by nasze produkty nie tylko zachowały swoją świeżość, ale również były bezpieczne do spożycia?
Rób czystki na bieżąco
Coś się wylało? Widzisz, że półki są brudne? Posprzątaj to od razu. Jeśli tego nie zrobisz, żywność, którą przechowujesz w lodówce, może zostać zanieczyszczona. W konsekwencji możesz sobie zafundować problemy żołądkowe. Warto nie tylko na bieżąco usuwać widoczne zabrudzenia, ale i regularnie myć lodówkę – nawet, jeśli wydaje się być czysta.
Kontroluj termin przydatności produktów
Często nie przyglądamy się datom, które znajdują się na opakowaniach produktów. Czy to tych na sklepowych półkach, czy tych, które już mamy w domu. Dokupujemy kolejne rzeczy i zjadamy je, nie kierując się tym, które z nich przeterminują się jako pierwsze.
Chociaż są produkty, po które możemy sięgnąć, gdy data ważności minęła, nie zwalnia nas to z obowiązku zwracania uwagi na oznaczenia. O czym pamiętać? „Należy spożyć do”, czyli termin przydatności do spożycia, określa czas, po upływie którego dany produkt nie nadaje się do wykorzystania. Z kolei „najlepiej spożyć przed końcem”, czyli data minimalnej trwałości, wskazuje czas, do którego produkt zachowuje swoje właściwości (pod warunkiem prawidłowego przechowywania).
Zwracaj uwagę, czy odkładasz produkt na właściwą półkę
Właśnie – prawidłowe przechowywanie w lodówce także jest ważne. To, gdzie umieścimy dany produkt, ma olbrzymie znaczenie – temperatura w lodówce różni się w zależności od miejsca. Mięso powinniśmy przechowywać na dolnych półkach (z jednej strony dlatego, że jest tam chłodniej, z drugiej – aby, w razie wycieku płynów, zapobiec przedostawaniu się bakterii na inne produkty), warzywa i owoce w przeznaczonych do tego szufladach, a inne produkty, które należy przechowywać w lodówce (np. nabiał czy wędliny) – na środkowych lub górnych półkach.
Staraj się nie przepełniać lodówki
Chociaż robienie zakupów na dłużej jest sensownym pomysłem, wypełnianie lodówki po brzegi nie jest niczym dobrym. Gdy jest w niej za dużo rzeczy, zimno nie jest w stanie się odpowiednio rozprzestrzenić, przez co wiele produktów może być przechowywanych w wyższej temperaturze, niż jest to zalecane. Może to doprowadzić do namnażania bakterii, a w konsekwencji – powodować zatrucie pokarmowe. Produkty, które wymagają przechowywania w lodówce, lepiej dokupywać na bieżąco. Pamiętajmy także, że wielu rzeczy przed otwarciem nie musimy trzymać w lodówce (np. mleka w kartonie), a część produktów, które mamy w nadmiarze, możemy po prostu zamrozić (np. masło).
Pamiętaj o zamykaniu drzwi
Masz na coś ochotę, ale sama nie wiesz na co? Częstą praktyką jest otwieranie lodówki i sprawdzanie, co w niej mamy. Rozpakowujesz zakupy i wciąż otwierasz lodówkę, dokładając do niej kolejne rzeczy (albo w ogóle nie zamykasz drzwiczek, chcąc ułatwić sobie zadanie)? Takie praktyki nie są niczym dobrym – gdy drzwi będą otwarte zbyt długo, produkty, które znajdują się w lodówce, osiągną niewłaściwą temperaturę. Idealną sytuacją jest szybkie otwieranie i zamykanie drzwiczek, a jeśli nie udaje nam się tego robić, pamiętajmy, aby drzwi lodówki nie były otwarte dłużej niż dwie minuty.
Planuj posiłki z głową
Często przygotowujemy zbyt dużo jedzenia, a później nie jesteśmy w stanie tego przejeść. Aby go nie wyrzucać, zjadamy rzeczy, które nie są już pierwszej świeżości. Rozwiązanie? Jeśli ugotowałaś za dużo, część możesz zamrozić (oczywiście, jeśli dany rodzaj żywności się do tego nadaje). A jeśli chcesz jeść na bieżąco, pamiętaj, aby zrobić to w ciągu trzech-czterech dni od ugotowania potrawy.
Unikaj zmian temperatury
Zwróć uwagę na ustawienie temperatury lodówki i zamrażarki. Nowsze sprzęty mają ja regulowaną automatycznie, w starszych sami musimy wybrać właściwą temperaturę. Będą to cztery stopnie Celsjusza w chłodziarce i – 18 st. C w zamrażalce. Pamiętajmy także, że na zmianę temperatury w lodówce wpływa nie tylko ciągłe otwieranie drzwiczek, ale i wkładanie do niej zbyt ciepłych potraw – lepiej tego unikać.
Stosowanie powyższych zasad nie tylko sprawi, że będziemy lepiej wykorzystywać lodówkę, ale i unikniemy zatruć.
Źródło: EatThis
Polecamy
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
Dwulatka zjadła „jagódkę” prosto z krzaka. Owoc okazał się trujący. Płukanie żołądka uratowało jej życie
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
się ten artykuł?