Przejdź do treści

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.
Wiesz, jak prawidłowo korzystać z lodówki? fot. Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Wydaje się, że korzystanie z lodówki nie jest niczym skomplikowanym. Jednak bardzo często zupełnie nieświadomie popełniamy podstawowe błędy, które szkodzą nie tylko sprzętowi, ale mają też negatywny wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się, że niewłaściwe przechowywanie jedzenia w lodówce może być przyczyną zatruć pokarmowych.

Zatrucie pokarmowe to coś, czego doświadczyła chyba każda z nas. Odpowiada za nie m.in. jedzenie zakażone bakteriami. Bardzo często przyczyną zatruć jest niewłaściwe przechowywanie pożywienia w lodówce. Na co powinnyśmy zwracać uwagę? Jakich zasad przestrzegać, by nasze produkty nie tylko zachowały swoją świeżość, ale również były bezpieczne do spożycia?

Rób czystki na bieżąco

Coś się wylało? Widzisz, że półki są brudne? Posprzątaj to od razu. Jeśli tego nie zrobisz, żywność, którą przechowujesz w lodówce, może zostać zanieczyszczona. W konsekwencji możesz sobie zafundować problemy żołądkowe. Warto nie tylko na bieżąco usuwać widoczne zabrudzenia, ale i regularnie myć lodówkę – nawet, jeśli wydaje się być czysta.

Kontroluj termin przydatności produktów

Często nie przyglądamy się datom, które znajdują się na opakowaniach produktów. Czy to tych na sklepowych półkach, czy tych, które już mamy w domu. Dokupujemy kolejne rzeczy i zjadamy je, nie kierując się tym, które z nich przeterminują się jako pierwsze.

Chociaż są produkty, po które możemy sięgnąć, gdy data ważności minęła, nie zwalnia nas to z obowiązku zwracania uwagi na oznaczenia. O czym pamiętać? „Należy spożyć do”, czyli termin przydatności do spożycia, określa czas, po upływie którego dany produkt nie nadaje się do wykorzystania. Z kolei „najlepiej spożyć przed końcem”, czyli data minimalnej trwałości, wskazuje czas, do którego produkt zachowuje swoje właściwości (pod warunkiem prawidłowego przechowywania).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zwracaj uwagę, czy odkładasz produkt na właściwą półkę

Właśnie – prawidłowe przechowywanie w lodówce także jest ważne. To, gdzie umieścimy dany produkt, ma olbrzymie znaczenie – temperatura w lodówce różni się w zależności od miejsca. Mięso powinniśmy przechowywać na dolnych półkach (z jednej strony dlatego, że jest tam chłodniej, z drugiej – aby, w razie wycieku płynów, zapobiec przedostawaniu się bakterii na inne produkty), warzywa i owoce w przeznaczonych do tego szufladach, a inne produkty, które należy przechowywać w lodówce (np. nabiał czy wędliny) – na środkowych lub górnych półkach.

Staraj się nie przepełniać lodówki

Chociaż robienie zakupów na dłużej jest sensownym pomysłem, wypełnianie lodówki po brzegi nie jest niczym dobrym. Gdy jest w niej za dużo rzeczy, zimno nie jest w stanie się odpowiednio rozprzestrzenić, przez co wiele produktów może być przechowywanych w wyższej temperaturze, niż jest to zalecane. Może to doprowadzić do namnażania bakterii, a w konsekwencji – powodować zatrucie pokarmowe. Produkty, które wymagają przechowywania w lodówce, lepiej dokupywać na bieżąco. Pamiętajmy także, że wielu rzeczy przed otwarciem nie musimy trzymać w lodówce (np. mleka w kartonie), a część produktów, które mamy w nadmiarze, możemy po prostu zamrozić (np. masło).

Pamiętaj o zamykaniu drzwi

Masz na coś ochotę, ale sama nie wiesz na co? Częstą praktyką jest otwieranie lodówki i sprawdzanie, co w niej mamy. Rozpakowujesz zakupy i wciąż otwierasz lodówkę, dokładając do niej kolejne rzeczy (albo w ogóle nie zamykasz drzwiczek, chcąc ułatwić sobie zadanie)? Takie praktyki nie są niczym dobrym – gdy drzwi będą otwarte zbyt długo, produkty, które znajdują się w lodówce, osiągną niewłaściwą temperaturę. Idealną sytuacją jest szybkie otwieranie i zamykanie drzwiczek, a jeśli nie udaje nam się tego robić, pamiętajmy, aby drzwi lodówki nie były otwarte dłużej niż dwie minuty.

Planuj posiłki z głową

Często przygotowujemy zbyt dużo jedzenia, a później nie jesteśmy w stanie tego przejeść. Aby go nie wyrzucać, zjadamy rzeczy, które nie są już pierwszej świeżości. Rozwiązanie? Jeśli ugotowałaś za dużo, część możesz zamrozić (oczywiście, jeśli dany rodzaj żywności się do tego nadaje). A jeśli chcesz jeść na bieżąco, pamiętaj, aby zrobić to w ciągu trzech-czterech dni od ugotowania potrawy.

Unikaj zmian temperatury

Zwróć uwagę na ustawienie temperatury lodówki i zamrażarki. Nowsze sprzęty mają ja regulowaną automatycznie, w starszych sami musimy wybrać właściwą temperaturę. Będą to cztery stopnie Celsjusza w chłodziarce i – 18 st. C w zamrażalce. Pamiętajmy także, że na zmianę temperatury w lodówce wpływa nie tylko ciągłe otwieranie drzwiczek, ale i wkładanie do niej zbyt ciepłych potraw – lepiej tego unikać.

Stosowanie powyższych zasad nie tylko sprawi, że będziemy lepiej wykorzystywać lodówkę, ale i unikniemy zatruć.

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Chałwa

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×