Przejdź do treści

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.
Wiesz, jak prawidłowo korzystać z lodówki? fot. Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wydaje się, że korzystanie z lodówki nie jest niczym skomplikowanym. Jednak bardzo często zupełnie nieświadomie popełniamy podstawowe błędy, które szkodzą nie tylko sprzętowi, ale mają też negatywny wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się, że niewłaściwe przechowywanie jedzenia w lodówce może być przyczyną zatruć pokarmowych.

Zatrucie pokarmowe to coś, czego doświadczyła chyba każda z nas. Odpowiada za nie m.in. jedzenie zakażone bakteriami. Bardzo często przyczyną zatruć jest niewłaściwe przechowywanie pożywienia w lodówce. Na co powinnyśmy zwracać uwagę? Jakich zasad przestrzegać, by nasze produkty nie tylko zachowały swoją świeżość, ale również były bezpieczne do spożycia?

Rób czystki na bieżąco

Coś się wylało? Widzisz, że półki są brudne? Posprzątaj to od razu. Jeśli tego nie zrobisz, żywność, którą przechowujesz w lodówce, może zostać zanieczyszczona. W konsekwencji możesz sobie zafundować problemy żołądkowe. Warto nie tylko na bieżąco usuwać widoczne zabrudzenia, ale i regularnie myć lodówkę – nawet, jeśli wydaje się być czysta.

Kontroluj termin przydatności produktów

Często nie przyglądamy się datom, które znajdują się na opakowaniach produktów. Czy to tych na sklepowych półkach, czy tych, które już mamy w domu. Dokupujemy kolejne rzeczy i zjadamy je, nie kierując się tym, które z nich przeterminują się jako pierwsze.

Chociaż są produkty, po które możemy sięgnąć, gdy data ważności minęła, nie zwalnia nas to z obowiązku zwracania uwagi na oznaczenia. O czym pamiętać? „Należy spożyć do”, czyli termin przydatności do spożycia, określa czas, po upływie którego dany produkt nie nadaje się do wykorzystania. Z kolei „najlepiej spożyć przed końcem”, czyli data minimalnej trwałości, wskazuje czas, do którego produkt zachowuje swoje właściwości (pod warunkiem prawidłowego przechowywania).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Zwracaj uwagę, czy odkładasz produkt na właściwą półkę

Właśnie – prawidłowe przechowywanie w lodówce także jest ważne. To, gdzie umieścimy dany produkt, ma olbrzymie znaczenie – temperatura w lodówce różni się w zależności od miejsca. Mięso powinniśmy przechowywać na dolnych półkach (z jednej strony dlatego, że jest tam chłodniej, z drugiej – aby, w razie wycieku płynów, zapobiec przedostawaniu się bakterii na inne produkty), warzywa i owoce w przeznaczonych do tego szufladach, a inne produkty, które należy przechowywać w lodówce (np. nabiał czy wędliny) – na środkowych lub górnych półkach.

Staraj się nie przepełniać lodówki

Chociaż robienie zakupów na dłużej jest sensownym pomysłem, wypełnianie lodówki po brzegi nie jest niczym dobrym. Gdy jest w niej za dużo rzeczy, zimno nie jest w stanie się odpowiednio rozprzestrzenić, przez co wiele produktów może być przechowywanych w wyższej temperaturze, niż jest to zalecane. Może to doprowadzić do namnażania bakterii, a w konsekwencji – powodować zatrucie pokarmowe. Produkty, które wymagają przechowywania w lodówce, lepiej dokupywać na bieżąco. Pamiętajmy także, że wielu rzeczy przed otwarciem nie musimy trzymać w lodówce (np. mleka w kartonie), a część produktów, które mamy w nadmiarze, możemy po prostu zamrozić (np. masło).

Pamiętaj o zamykaniu drzwi

Masz na coś ochotę, ale sama nie wiesz na co? Częstą praktyką jest otwieranie lodówki i sprawdzanie, co w niej mamy. Rozpakowujesz zakupy i wciąż otwierasz lodówkę, dokładając do niej kolejne rzeczy (albo w ogóle nie zamykasz drzwiczek, chcąc ułatwić sobie zadanie)? Takie praktyki nie są niczym dobrym – gdy drzwi będą otwarte zbyt długo, produkty, które znajdują się w lodówce, osiągną niewłaściwą temperaturę. Idealną sytuacją jest szybkie otwieranie i zamykanie drzwiczek, a jeśli nie udaje nam się tego robić, pamiętajmy, aby drzwi lodówki nie były otwarte dłużej niż dwie minuty.

Planuj posiłki z głową

Często przygotowujemy zbyt dużo jedzenia, a później nie jesteśmy w stanie tego przejeść. Aby go nie wyrzucać, zjadamy rzeczy, które nie są już pierwszej świeżości. Rozwiązanie? Jeśli ugotowałaś za dużo, część możesz zamrozić (oczywiście, jeśli dany rodzaj żywności się do tego nadaje). A jeśli chcesz jeść na bieżąco, pamiętaj, aby zrobić to w ciągu trzech-czterech dni od ugotowania potrawy.

Unikaj zmian temperatury

Zwróć uwagę na ustawienie temperatury lodówki i zamrażarki. Nowsze sprzęty mają ja regulowaną automatycznie, w starszych sami musimy wybrać właściwą temperaturę. Będą to cztery stopnie Celsjusza w chłodziarce i – 18 st. C w zamrażalce. Pamiętajmy także, że na zmianę temperatury w lodówce wpływa nie tylko ciągłe otwieranie drzwiczek, ale i wkładanie do niej zbyt ciepłych potraw – lepiej tego unikać.

Stosowanie powyższych zasad nie tylko sprawi, że będziemy lepiej wykorzystywać lodówkę, ale i unikniemy zatruć.

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

×