Herbata dobra na choroby serca
Picie kubka herbaty lub spożywanie garści jagód dziennie może uchronić przed chorobami serca, dzięki zawartości przeciwutleniaczy zwanymi flawonoidami. Związki te obniżają stan zapalny organizmu, zmniejszają ryzyko udaru, choroby niedokrwiennej serca oraz choroby tętnic obwodowych.
Herbata i jagody bogate w przeciwutleniacze
Najnowsze badania naukowców z University of Western Australia pokazują, że picie herbaty lub spożywanie garści jagód dziennie może chronić przed chorobami serca. Badania zostały przeprowadzone w Danii na 53 000 osobach. Wykazały że w ostatnich 23 latach, osoby które w codziennej diecie spożywały herbatę lub jagody, rzadziej były narażone na chociażby udar. Autorzy badania uważają, że jest to spowodowane bogactwem przeciwutleniaczy zawartych zarówno w herbacie, jak i jagodach, które mają też właściwości przeciwzapalne.
W jednym z największych tego typu badań naukowcy z University od Western Australia przeanalizowali 53 000 Duńczyków. Badania rozpoczęły się w latach 90. Uczestnicy wypełniali ankiety na temat swojej diety, następnie ich kondycja zdrowotna była śledzona przez dwie dekady. U około 12 000 osób zdiagnozowano choroby serca. Naukowcy zauważyli, że ci, którzy jedli 500 mg przeciwutleniaczy flawonoidów dziennie, rzadziej chorowali na chorobę wieńcową.
Herbata, jagody i brokuły dobre na serce
Badanie pokazało, że wysokie spożycie flawonoidów zmniejszyło ryzyko choroby tętnic obwodowych, nagromadzenia złogów tłuszczu w tętnicach, które ograniczają dopływ krwi do mięśni nóg i mogą spowodować udar mózgu.
Autor badania Nicola Bondonno twierdzi, że 500 mg flawonoidów jest „bardzo łatwe do zjedzenia w jeden dzień” i może pochodzić z filiżanki herbaty, garści jagód lub z brokułów.
Wyniki badań wykazały również, że palacze i osoby pijące alkohol potrzebują więcej flawonoidów dla tego samego efektu. Ponadto, mężczyźni potrzebowali spożywać więcej pokarmów bogatych w te związki niż kobiety.
Ponad 1,6 miliona mężczyzn i około miliona kobiet w Wielkiej Brytanii cierpi na chorobę niedokrwienną serca, zwaną też chorobą wieńcową. Choroba jest odpowiedzialna za jedną czwartą zgonów w USA. W Polsce choruje na nią ponad milion osób, jest najczęstszą przyczyną zgonów.
Badanie zostało zaprezentowane podczas Sesji Naukowych American Heart Association w Chicago. Naukowcy podkreślają jednak, że ogólna dieta osoby jest ważniejsza niż spożywanie dużej ilości produktów bogatych we wspomniane związki, dlatego przede wszystkim należy zadbać o dobrze zbilansowaną dietę.
Polecamy
Herbatka dla niemowląt pilnie wycofana. „Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu ołowiu”
Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie
Jak smakuje herbata rooibos? Właściwości, cena, gdzie kupić?
Jakie działanie ma lipa? Właściwości i zastosowanie lecznicze
się ten artykuł?