Przejdź do treści

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Koktajl z jagód
Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Na początku XXI wieku Alexander Schauss odkrył jagody, które w testach przeprowadzonych na University of Florida wykazały dużą aktywność niszczącą komórki białaczki. Badania wzbudziły nadzieję na wynalezienie poszukiwanego od lat leku na raka.

Jagody açaí – właściwości zdrowotne

Analizy antropologiczne wykazały, że ludność zamieszkująca dorzecze Amazonki cieszy się doskonałym zdrowiem. Przodkom tubylców udało się przetrwać europejskie epidemie przyniesione przez konkwistę, a oni sami nie cierpią z powodu chorób cywilizacyjnych nękających świat zachodni.

Zaciekawiło to profesora Alexandra Schaussa – amerykańskiego botanika, specjalistę od żywienia i chemicznego składu jedzenia. Doszedł on do wniosku, że klucz zdrowotnego sukcesu mieszkańców Amazonii leży w diecie, a utwierdził się w tym przekonaniu w czasie podróży po estuariach wielkiej rzeki, kiedy zauważył, że jednym z najbardziej podstawowych składników tamtejszej diety jest duża jagoda rosnąca na wysokich palmach o ładnie brzmiącej nazwie açaí, czyli z języka tupi „owoc, który płacze”.

Parę lat później analizy ORAC wykazały, że açaí ma niespotykanie wysoki poziom przeciwutleniaczy w porównaniu do wszystkich spożywanych w Stanach Zjednoczonych warzyw i owoców. Jagody te mają ponadto tak dużo cennych wartości odżywczych (m.in. białka, błonnika, kwasów tłuszczowych Omega 6 i 9), że nawet żywiąc się tylko nimi, spokojnie można cieszyć się dobrym zdrowiem.

kapusta kiszona

Jagody açaí – białaczka

W 2006 roku w Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowano wyniki badań przeprowadzone przez University of Florida, które pokazały, że ekstrakty z açaí, w zależności od rodzaju i koncentracji, doprowadziły do wyniszczenia od 36 do nawet 86% komórek białaczki. Ten niesamowity wynik nie oznacza jednak od razu wynalezienia magicznego lekarstwa na raka.

„To był tylko model kultury komórkowej i nie chcemy dawać nikomu fałszywej nadziei. Mimo wszystko jesteśmy zachęceni wynikami. Związki, które wykazują pozytywną aktywność względem komórek rakowych w systemie komórkowym, mają też zazwyczaj korzystne efekty w ciele ludzkim” – ostrożnie podsumował odkrycie profesor Stephen Talcott z Institute of Food and Agricultural Sciences.

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Jagody açaí – przeciwutleniacze

Pozytywne działanie antyoksydantów tak bogato występujących w açaí nie jest czymś szczególnie zaskakującym. Substancje te, pochodzące z winogron, mango czy gujawy, w podobnych badaniach również przyczyniały się do zabijania komórek rakowych. Poza tym przeciwutleniacze wspierają mechanizmy obronne ludzkiego układu immunologicznego, a ponadto działają korzystnie na układ krwionośny i nerwowy, dzięki czemu obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca.

Wyniki badań University of Florida z pewnością są obiecujące i mogą wskazać nową drogę w poszukiwaniu leku na raka. Mimo wszystko rozsądek nakazuje, aby do tego typu wiadomości i odkryć podchodzić z odpowiednim dystansem.

Dobrym podsumowaniem są słowa profesora Talcotta: „Postawiono wiele twierdzeń, ale większość z nich nie została jeszcze sprawdzona naukowo. Dopiero zaczynamy rozumieć złożoność budowy jagód açaí i ich dobrze zapowiadający się wpływ na zdrowie człowieka”. Pozostaje cierpliwie czekać.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?