Przejdź do treści

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Koktajl z jagód
Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Na początku XXI wieku Alexander Schauss odkrył jagody, które w testach przeprowadzonych na University of Florida wykazały dużą aktywność niszczącą komórki białaczki. Badania wzbudziły nadzieję na wynalezienie poszukiwanego od lat leku na raka.

Jagody açaí – właściwości zdrowotne

Analizy antropologiczne wykazały, że ludność zamieszkująca dorzecze Amazonki cieszy się doskonałym zdrowiem. Przodkom tubylców udało się przetrwać europejskie epidemie przyniesione przez konkwistę, a oni sami nie cierpią z powodu chorób cywilizacyjnych nękających świat zachodni.

Zaciekawiło to profesora Alexandra Schaussa – amerykańskiego botanika, specjalistę od żywienia i chemicznego składu jedzenia. Doszedł on do wniosku, że klucz zdrowotnego sukcesu mieszkańców Amazonii leży w diecie, a utwierdził się w tym przekonaniu w czasie podróży po estuariach wielkiej rzeki, kiedy zauważył, że jednym z najbardziej podstawowych składników tamtejszej diety jest duża jagoda rosnąca na wysokich palmach o ładnie brzmiącej nazwie açaí, czyli z języka tupi „owoc, który płacze”.

Parę lat później analizy ORAC wykazały, że açaí ma niespotykanie wysoki poziom przeciwutleniaczy w porównaniu do wszystkich spożywanych w Stanach Zjednoczonych warzyw i owoców. Jagody te mają ponadto tak dużo cennych wartości odżywczych (m.in. białka, błonnika, kwasów tłuszczowych Omega 6 i 9), że nawet żywiąc się tylko nimi, spokojnie można cieszyć się dobrym zdrowiem.

kapusta kiszona

Jagody açaí – białaczka

W 2006 roku w Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowano wyniki badań przeprowadzone przez University of Florida, które pokazały, że ekstrakty z açaí, w zależności od rodzaju i koncentracji, doprowadziły do wyniszczenia od 36 do nawet 86% komórek białaczki. Ten niesamowity wynik nie oznacza jednak od razu wynalezienia magicznego lekarstwa na raka.

„To był tylko model kultury komórkowej i nie chcemy dawać nikomu fałszywej nadziei. Mimo wszystko jesteśmy zachęceni wynikami. Związki, które wykazują pozytywną aktywność względem komórek rakowych w systemie komórkowym, mają też zazwyczaj korzystne efekty w ciele ludzkim” – ostrożnie podsumował odkrycie profesor Stephen Talcott z Institute of Food and Agricultural Sciences.

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Jagody açaí – przeciwutleniacze

Pozytywne działanie antyoksydantów tak bogato występujących w açaí nie jest czymś szczególnie zaskakującym. Substancje te, pochodzące z winogron, mango czy gujawy, w podobnych badaniach również przyczyniały się do zabijania komórek rakowych. Poza tym przeciwutleniacze wspierają mechanizmy obronne ludzkiego układu immunologicznego, a ponadto działają korzystnie na układ krwionośny i nerwowy, dzięki czemu obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca.

Wyniki badań University of Florida z pewnością są obiecujące i mogą wskazać nową drogę w poszukiwaniu leku na raka. Mimo wszystko rozsądek nakazuje, aby do tego typu wiadomości i odkryć podchodzić z odpowiednim dystansem.

Dobrym podsumowaniem są słowa profesora Talcotta: „Postawiono wiele twierdzeń, ale większość z nich nie została jeszcze sprawdzona naukowo. Dopiero zaczynamy rozumieć złożoność budowy jagód açaí i ich dobrze zapowiadający się wpływ na zdrowie człowieka”. Pozostaje cierpliwie czekać.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Pieczone zimowe owoce

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba