Przejdź do treści

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Koktajl z jagód
Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Na początku XXI wieku Alexander Schauss odkrył jagody, które w testach przeprowadzonych na University of Florida wykazały dużą aktywność niszczącą komórki białaczki. Badania wzbudziły nadzieję na wynalezienie poszukiwanego od lat leku na raka.

Jagody açaí – właściwości zdrowotne

Analizy antropologiczne wykazały, że ludność zamieszkująca dorzecze Amazonki cieszy się doskonałym zdrowiem. Przodkom tubylców udało się przetrwać europejskie epidemie przyniesione przez konkwistę, a oni sami nie cierpią z powodu chorób cywilizacyjnych nękających świat zachodni.

Zaciekawiło to profesora Alexandra Schaussa – amerykańskiego botanika, specjalistę od żywienia i chemicznego składu jedzenia. Doszedł on do wniosku, że klucz zdrowotnego sukcesu mieszkańców Amazonii leży w diecie, a utwierdził się w tym przekonaniu w czasie podróży po estuariach wielkiej rzeki, kiedy zauważył, że jednym z najbardziej podstawowych składników tamtejszej diety jest duża jagoda rosnąca na wysokich palmach o ładnie brzmiącej nazwie açaí, czyli z języka tupi „owoc, który płacze”.

Parę lat później analizy ORAC wykazały, że açaí ma niespotykanie wysoki poziom przeciwutleniaczy w porównaniu do wszystkich spożywanych w Stanach Zjednoczonych warzyw i owoców. Jagody te mają ponadto tak dużo cennych wartości odżywczych (m.in. białka, błonnika, kwasów tłuszczowych Omega 6 i 9), że nawet żywiąc się tylko nimi, spokojnie można cieszyć się dobrym zdrowiem.

kapusta kiszona

Jagody açaí – białaczka

W 2006 roku w Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowano wyniki badań przeprowadzone przez University of Florida, które pokazały, że ekstrakty z açaí, w zależności od rodzaju i koncentracji, doprowadziły do wyniszczenia od 36 do nawet 86% komórek białaczki. Ten niesamowity wynik nie oznacza jednak od razu wynalezienia magicznego lekarstwa na raka.

„To był tylko model kultury komórkowej i nie chcemy dawać nikomu fałszywej nadziei. Mimo wszystko jesteśmy zachęceni wynikami. Związki, które wykazują pozytywną aktywność względem komórek rakowych w systemie komórkowym, mają też zazwyczaj korzystne efekty w ciele ludzkim” – ostrożnie podsumował odkrycie profesor Stephen Talcott z Institute of Food and Agricultural Sciences.

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Jagody açaí – przeciwutleniacze

Pozytywne działanie antyoksydantów tak bogato występujących w açaí nie jest czymś szczególnie zaskakującym. Substancje te, pochodzące z winogron, mango czy gujawy, w podobnych badaniach również przyczyniały się do zabijania komórek rakowych. Poza tym przeciwutleniacze wspierają mechanizmy obronne ludzkiego układu immunologicznego, a ponadto działają korzystnie na układ krwionośny i nerwowy, dzięki czemu obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca.

Wyniki badań University of Florida z pewnością są obiecujące i mogą wskazać nową drogę w poszukiwaniu leku na raka. Mimo wszystko rozsądek nakazuje, aby do tego typu wiadomości i odkryć podchodzić z odpowiednim dystansem.

Dobrym podsumowaniem są słowa profesora Talcotta: „Postawiono wiele twierdzeń, ale większość z nich nie została jeszcze sprawdzona naukowo. Dopiero zaczynamy rozumieć złożoność budowy jagód açaí i ich dobrze zapowiadający się wpływ na zdrowie człowieka”. Pozostaje cierpliwie czekać.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie