Przejdź do treści

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Brokuły gotowane na parze
Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Gotowanie na parze kojarzy się ze zdrowym przygotowywaniem posiłków. Czy rzeczywiście jest to najzdrowszy sposób obróbki termicznej? Jak gotowanie na parze wpływa na wartości odżywcze przyrządzanych potraw? Jakie urządzenia służą do gotowania na parze?

Gotowanie na parze warzyw a zawartość polifenoli

Główną zaletą gotowania na parze jest zachowanie właściwości odżywczych warzyw – witamin, minerałów, a przede wszystkim polifenoli. Choć największe ilości polifenoli występują w warzywach (np. brokułach) niepoddanych obróbce cieplnej, jednak gotowanie na parze, jak żaden inny rodzaj obróbki termicznej, pozwala zachować największą ilość polifenoli w warzywach. Pod względem zachowania maksymalnego stężenia polifenoli, gotowanie na parze jest korzystniejsze od blanszowania, które także minimalizuje utratę polifenoli w warzywach i owocach, ale w przypadku niektórych warzyw (np. brokułów) sprawdza się gorzej niż gotowane na parze.

Polifenole – dlaczego są tak ważne dla organizmu?

Polifenole to grupa naturalnych substancji roślinnych do których należą: flawonoidy, ksantony, kwasy hydroksycynamonowe, naftochinony, kwasy hydroksybenzoesowe i stilbeny. Polifenole wykazują bardzo korzystne działanie dla funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim chronią organizm przed oksydacyjnymi zmianami w komórkach. Zmiany te prowadzą do rozwoju niezakaźnych chorób przewlekłych i chorób układu krążenia. Liczne badania wykazały, że spożycie polifenoli znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca u osób z wysokim poziomem cholesterolu. Ponadto polifenole wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwkancerogenne, przeciwalergiczne. Substancje te zabezpieczają także wysoki poziom witaminy E i C dostarczanych wraz z pożywieniem. Największe ilości polifenoli znajdują się w warzywach kapustnych – brokule, brukselce i jarmużu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Zalety gotowania na parze

Szybkość gotowania

Choć gotowanie na parze może wydawać się czynnością czasochłonną, jest dokładnie odwrotnie. Gotowanie na parze jest szybsze niż tradycyjne gotowanie w wodzie. Ponadto umożliwia przygotowanie kilku produktów jednocześnie, co pozwala także zaoszczędzić czas.

Brak niezdrowych dodatków w przygotowanych potrawach

Gotowanie na parze nie wymaga dodawania tłuszczu i soli. Dzięki temu przygotowane na parze dania pozbawione są dwóch szkodliwych składników – tuczącego tłuszczu i soli, której nadmiar zatrzymuje wodę w organizmie i przyczynia się do powstania nadciśnienia tętniczego.

Nie obawiaj się, że przygotowane na parze posiłki będą mdłe – para wydobędzie sól naturalnie zawartą w produktach. Gdy danie będzie niewystarczająco słone, możesz dosolić je już na talerzu. Jeśli zależy ci na intensywnym smaku gotowanych na parze potraw, sięgnij po zioła. Tutaj panuje pełna dowolność. W gotowaniu na parze szczególnie sprawdzają się świeże (nie suszone) zioła, ponieważ para dodatkowo wydobywa ich aromat.

Zachowany kolor i smak potraw

Na parze łatwo jest gotować al dente. Ugotowane na półtwardo produkty są nie tylko zdrowe, ale też lepiej prezentują się na talerzu, ponieważ zachowują soczysty, apetyczny kolor. Niestety gotując na parze, również można rozgotować potrawy, dlatego sprawdzaj zawsze, czy produkty nie są już gotowe.

Sposoby gotowania na parze

Gotowanie na parowarze

Do gotowania na parze stosuje się różne przybory i urządzenia. Wygodnym i przydatnym urządzeniem do częstego gotowania na parze jest parowar. Parowar to urządzenie elektryczne przeznaczone do tego rodzaju gotowania. Zaletą gotowania na parowarze jest szybkość i wygoda. Potrawy układa się na specjalnych talerzach wewnątrz urządzenia. Duża pojemność parowaru umożliwia gotowanie różnych składników w ilościach, które wystarczą na obiad dla całej rodziny. Parowar zawsze wyposażony jest w automatyczny minutnik, dlatego gotując na parowarze, wystarczy umieścić w nim produkty i nastawić czas gotowania. To wygodne rozwiązanie, bo odciąża od pilnowania garnka ustawionego na kuchence gazowej lub elektrycznej.

Garnki do gotowania na parze

Prostszym urządzeniem do gotowania na parze są specjalne garnki. Garnki do gotowania na parze różnią się od zwykłych garnków specjalną wkładką na której układa się produkty. Jednak najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem umożliwiającym gotowanie na parze są wkłady podobne do tych zastosowanych w garnkach do gotowania na parze. Tego rodzaju wkład (wyglądem przypomina sitko) można wstawić do każdego garnka o określonej średnicy.

Piekarnik i kuchnie mikrofalowe

Gotowanie na parze jest też możliwe w kuchenkach mikrofalowych z funkcją Steam Cooking. Na rynku dostępne są także piekarniki elektryczną, które wyposażone są w funkcję gotowania na parze. Piekarniki elektryczne to najbardziej zaawansowane technologicznie urządzenia, ale niestety też najdroższe.

Co można gotować na parze?

Na parze można gotować prawie wszystkie warzywa (oprócz pomidorów), mięso (białe i czerwone), ryby, kasze czy ryż. W urządzeniach do gotowania na parze można też przygotować bułki na parze, tzw. pampuchy (w przepisach używa się też nazw „kluski na parze” lub „pyzy drożdżowe”).

 

Źródła:

  1. Komolka, Patrycja, and Danuta Górecka, Wpływ obróbki termicznej warzyw kapustnych na zawartość błonnika pokarmowego, „Żywność Nauka Technologia Jakość” 19 (2; 2012).

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×