3 min.
Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku? Pexels.com
Najnowsze
21.01.2021
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
21.01.2021
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
20.01.2021
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Zapewne każda z nas jadła brokuły po obróbce termicznej. Możemy się zdziwić, słysząc, że można po nie sięgać także na surowo. W tej formie nie tylko dobrze smakują, mają też wiele innych zalet.
Brokuł to smaczne warzywo, które ma wiele cennych właściwości odżywczych. Należą do nich głównie antyoksydanty, witamina C i błonnik. Można go spożywać po ugotowaniu, usmażeniu czy też pieczeniu. Niestety mało znaną wersją jest jedzenie brokułów na surowo. A ta forma niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Nie znaczy to, że inne metody przygotowania są mniej zdrowe.
Zalety surowych brokułów
Większość warzyw posiada najlepsze składniki odżywcze w swojej naturalnej formie. Każda obróbka termiczna sprawia, że część z tych składników się ulatnia. W przypadku brokułów jest podobnie. Smażenie i gotowanie sprawia, że tracimy sporą ilość witaminy C, aż 30-40 proc. Witamina C jest charakterystyczna dla brokułów, dlatego jej utrata osłabia zdrowotne działanie produktu. Inna odnaleziona w brokułach substancja to sulforafan, który chroni serce, układ trawienny, a także zabezpiecza przed cukrzycą i rakiem. Zdecydowanie najlepiej jest wchłaniany przez organizm z surowych warzyw.
Jak jeść surowe brokuły?
Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest dokładne umycie warzywa. Należy dotrzeć do wszelkich brudnych zakamarków. Potem wystarczy osuszyć różyczki, wykładając je na papier kuchenny. Jeśli brokuły są za duże, można je przeciąć wzdłuż łodygi. Wspaniale smakują jako dodatek do sałatek. Mogą stanowić również chrupiącą przekąskę z wybranym dipem. Lekki sos, klasyczny hummus lub zwyczajny jogurt naturalny to idealne dodatki do surowych brokułów.
Inne metody przygotowywania brokułów
Jak było już wspomniane, brokuły można spożywać ugotowane, usmażone, upieczone. Dobrą metodą jest gotowanie na parze, które sprawia, że tracimy mniej cennych związków. Gotowanie nie oznacza, że brokuły stały się całkowicie bezużyteczne. Zwiększa się wtedy działanie przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ odpornościowy. Obróbka cieplna jest korzystna dla osób, które mają problemy trawienne lub zespół jelita drażliwego. Wynika to z dużej ilości zawartego w brokułach błonnika oraz FODMAP, czyli krótkołańcuchowych węglowodanów, które są słabo wchłaniane przez organizm. Te właściwości brokułów mogą u niektórych osób prowadzić do bólów brzucha lub nadmiernych gazów i wzdęć. Surowe brokuły są też dosyć twarde, co będzie problemem dla osób ze słabymi zębami.
Źródło: Healthline
Poleć ten artykuł koleżankom
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020