Przejdź do treści

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Zapewne każda z nas jadła brokuły po obróbce termicznej. Możemy się zdziwić, słysząc, że można po nie sięgać także na surowo. W tej formie nie tylko dobrze smakują, mają też wiele innych zalet. 

Brokuł to smaczne warzywo, które ma wiele cennych właściwości odżywczych. Należą do nich głównie antyoksydanty, witamina C i błonnik. Można go spożywać po ugotowaniu, usmażeniu czy też pieczeniu. Niestety mało znaną wersją jest jedzenie brokułów na surowo. A ta forma niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Nie znaczy to, że inne metody przygotowania są mniej zdrowe.

Zalety surowych brokułów

Większość warzyw posiada najlepsze składniki odżywcze w swojej naturalnej formie. Każda obróbka termiczna sprawia, że część z tych składników się ulatnia. W przypadku brokułów jest podobnie. Smażenie i gotowanie sprawia, że tracimy sporą ilość witaminy C,  aż 30-40 proc. Witamina C jest charakterystyczna dla brokułów, dlatego jej utrata osłabia zdrowotne działanie produktu. Inna odnaleziona w brokułach substancja to sulforafan, który chroni serce, układ trawienny, a także zabezpiecza przed cukrzycą i rakiem. Zdecydowanie najlepiej jest wchłaniany przez organizm z surowych warzyw.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

brokuł

Jak jeść surowe brokuły?

Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest dokładne umycie warzywa. Należy dotrzeć do wszelkich brudnych zakamarków. Potem wystarczy osuszyć różyczki, wykładając je na papier kuchenny. Jeśli brokuły są za duże, można je przeciąć wzdłuż łodygi. Wspaniale smakują jako dodatek do sałatek. Mogą stanowić również chrupiącą przekąskę z wybranym dipem. Lekki sos, klasyczny hummus lub zwyczajny jogurt naturalny to idealne dodatki do surowych brokułów.

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Inne metody przygotowywania brokułów

Jak było już wspomniane, brokuły można spożywać ugotowane, usmażone, upieczone. Dobrą metodą jest gotowanie na parze, które sprawia, że tracimy mniej cennych związków. Gotowanie nie oznacza, że brokuły stały się całkowicie bezużyteczne. Zwiększa się wtedy działanie przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ odpornościowy. Obróbka cieplna jest korzystna dla osób, które mają problemy trawienne lub zespół jelita drażliwego. Wynika to z dużej ilości zawartego w brokułach błonnika oraz FODMAP, czyli krótkołańcuchowych węglowodanów, które są słabo wchłaniane przez organizm. Te właściwości brokułów mogą u niektórych osób prowadzić do bólów brzucha lub nadmiernych gazów i wzdęć. Surowe brokuły są też dosyć twarde, co będzie problemem dla osób ze słabymi zębami.

 

Źródło: Healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Brokuły gotowane na parze

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowane brokuły

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×