Przejdź do treści

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Zapewne każda z nas jadła brokuły po obróbce termicznej. Możemy się zdziwić, słysząc, że można po nie sięgać także na surowo. W tej formie nie tylko dobrze smakują, mają też wiele innych zalet. 

Brokuł to smaczne warzywo, które ma wiele cennych właściwości odżywczych. Należą do nich głównie antyoksydanty, witamina C i błonnik. Można go spożywać po ugotowaniu, usmażeniu czy też pieczeniu. Niestety mało znaną wersją jest jedzenie brokułów na surowo. A ta forma niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Nie znaczy to, że inne metody przygotowania są mniej zdrowe.

Zalety surowych brokułów

Większość warzyw posiada najlepsze składniki odżywcze w swojej naturalnej formie. Każda obróbka termiczna sprawia, że część z tych składników się ulatnia. W przypadku brokułów jest podobnie. Smażenie i gotowanie sprawia, że tracimy sporą ilość witaminy C,  aż 30-40 proc. Witamina C jest charakterystyczna dla brokułów, dlatego jej utrata osłabia zdrowotne działanie produktu. Inna odnaleziona w brokułach substancja to sulforafan, który chroni serce, układ trawienny, a także zabezpiecza przed cukrzycą i rakiem. Zdecydowanie najlepiej jest wchłaniany przez organizm z surowych warzyw.

brokuł

Jak jeść surowe brokuły?

Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest dokładne umycie warzywa. Należy dotrzeć do wszelkich brudnych zakamarków. Potem wystarczy osuszyć różyczki, wykładając je na papier kuchenny. Jeśli brokuły są za duże, można je przeciąć wzdłuż łodygi. Wspaniale smakują jako dodatek do sałatek. Mogą stanowić również chrupiącą przekąskę z wybranym dipem. Lekki sos, klasyczny hummus lub zwyczajny jogurt naturalny to idealne dodatki do surowych brokułów.

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Inne metody przygotowywania brokułów

Jak było już wspomniane, brokuły można spożywać ugotowane, usmażone, upieczone. Dobrą metodą jest gotowanie na parze, które sprawia, że tracimy mniej cennych związków. Gotowanie nie oznacza, że brokuły stały się całkowicie bezużyteczne. Zwiększa się wtedy działanie przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ odpornościowy. Obróbka cieplna jest korzystna dla osób, które mają problemy trawienne lub zespół jelita drażliwego. Wynika to z dużej ilości zawartego w brokułach błonnika oraz FODMAP, czyli krótkołańcuchowych węglowodanów, które są słabo wchłaniane przez organizm. Te właściwości brokułów mogą u niektórych osób prowadzić do bólów brzucha lub nadmiernych gazów i wzdęć. Surowe brokuły są też dosyć twarde, co będzie problemem dla osób ze słabymi zębami.

 

Źródło: Healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami