GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem tatara wołowego. Jak przekazano, w badanych próbkach wykryto groźne bakterie Salmonelli i Escherichia coli. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po zjedzeniu skażonego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Salmonella w mięsie
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o zagrożeniu dotyczącym badanego mięsa. Jak czytamy na stronie GIS-u, inspektorat wykrył bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w kontrolowanych próbkach tatara wołowego.
„Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – podano w komunikacie.
GIS przekazał, że producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują cały proces.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1801207
Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Wadliwego mięsa nie należy spożywać. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów choroby po zjedzeniu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Zatrucie pokarmowe wywołane przez Salmonellę
Bakterie z grupy Salmonella wywołują salmonellozę, chorobę zakaźną, która większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego.
Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.
Salmonella – objawy
Szacuje się, że pierwsze objawy sallmonellowego zatrucia pokarmowego mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od spożycia zanieczyszczonego jedzenia lub wody.
Do takich objawów zalicza się:
- biegunkę,
- wymioty,
- gorączkę,
- nudności,
- śluz,
- bóle brzucha.
Bakterie S. Typhi i S. Paratyphi przyjmują na ogół postać nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po dostaniu się do organizmu bakterie wędrują do nabłonka jelitowego, gdzie powodują jego stan zapalny. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na dalsze konsekwencje w postaci zakażenia ogólnoustrojowego. W takim momencie może dojść do:
- zapalenia nerek,
- zapalenia wsierdzia,
- zapalenie pęcherzyka żółciowego,
- zapalenie płuc,
- zapalenie kości i stawów,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
W najcięższych przypadkach może pojawić się sepsa z niewydolnością wielonarządową.
RozwińPrzechodziłaś/eś kiedyś zatrucie Salmonellą?
Polecamy
Dwulatka zjadła „jagódkę” prosto z krzaka. Owoc okazał się trujący. Płukanie żołądka uratowało jej życie
GIS pilnie wycofuje trzy partie herbat. Powodem przekraczający wszelkie normy poziom pestycydów
W truskawkach z Biedronki wykryto groźnego wirusa. Wywołuje zapalenie wątroby typu A
Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj
się ten artykuł?