Przejdź do treści

5 produktów, których lepiej unikać zimą

owsianka
5 produktów, których lepiej unikać zimą Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jesienią i zimą lubimy się rozgrzać, by uniknąć choróbska. Gorąca herbata albo mleko? Wbrew pozorom niekoniecznie. Sprawdźcie, jak nie wyziębiać organizmu, gdy za oknem coraz zimniej.

Według zasad tradycyjnej medycyny chińskiej każde jedzenie ma energię, która oddziałuje na nasz organizm. Są potrawy działające rozgrzewająco (yang), wyziębiająco (yin) lub neutralne. Jak się nietrudno domyślić, gdy robi się zimno, powinniśmy rezygnować z potraw wyziębiających.

Oto lista produktów, którym w okresie jesienno-zimowym mówimy nie:

Herbata

Dla beduinów parująca herbata to podstawowy napój. Być może nie zaglądali do podręczników chińskiej medycyny, ale doskonale wiedzą, że wypicie tego gorącego naparu aktywuje wewnętrzny klimatyzator. Na szczęście nie musimy całkiem rezygnować z herbaty. Jej energię możemy zmienić, dodając rozgrzewające dodatki, takie jak imbir czy kardamon.

Cytrusy

Nie bez powodu nie rosną one w naszej szerokości geograficznej. Owoce cytrusowe mają silne właściwości wychładzające i organizm musi włożyć wiele wysiłku w „ogrzanie” ich przed strawieniem. Szukasz źródeł witaminy C? Dzienne zapotrzebowanie zaspokoi łyżka posiekanej natki.

Ocet jabłkowy

Mleko krowie

A także jego przetwory (jogurt, kefir, śmietana etc.) osłabiają nas w walce z wirusami. Nie dość, że działają wyziębiająco, to jeszcze zwiększają ilość produkowanego przez organizm śluzu. Jego nadmiar zwiększa prawdopodobieństwo infekcji układu oddechowego i problemów jelitowych. Na szczęście nie musisz żyć bez nabiału – wystarczy zamienić mleko krowie na kozie.

Białe pieczywo

Kanapka na śniadanie i biegiem do pracy? Po takim śniadaniu będziesz trząść się z zimna. Rano lepiej zjeść owsiankę lub kaszę jaglaną na ciepło z rozgrzewającymi przyprawami, np. cynamonem.

Surowe warzywa i owoce

Według chińskich podręczników wychładzają organizm, jednak ich ugotowanie zmienia energię z yin na yang. Zamiast sałatki owocowej zimą przygotuj aromatyczne pieczone jabłka. Surówki możesz zastąpić warzywami gotowanymi na parze, dzięki czemu zachowają większość witamin i składników odżywczych.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

Kobieta zalewa herbatę

Napary wiosenne prosto z drzew. Rozpieść swoje kubki smakowe herbatą z pąków leszczyny, igieł sosny i kory brzozowej

Herbata z imbirem i cytryną

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Rośliny i leki

Męczy cię katar, kaszel i bolące gardło? Lekarka Miriam Staier wymienia, po jakie leki roślinne warto sięgnąć

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar? /fot. Pexels

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar?

Często kupujesz cytrusy? Dokładnie sprawdzaj ich etykiety! O tym, dlaczego warto to robić, mówi chemiczka

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Herbata

GIS wycofuje popularną herbatę. Powodem zanieczyszczenie tlenkiem etylenu

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet