2 min.
5 produktów, których lepiej unikać zimą

5 produktów, których lepiej unikać zimą Istock.com
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Jesienią i zimą lubimy się rozgrzać, by uniknąć choróbska. Gorąca herbata albo mleko? Wbrew pozorom niekoniecznie. Sprawdźcie, jak nie wyziębiać organizmu, gdy za oknem coraz zimniej.
Według zasad tradycyjnej medycyny chińskiej każde jedzenie ma energię, która oddziałuje na nasz organizm. Są potrawy działające rozgrzewająco (yang), wyziębiająco (yin) lub neutralne. Jak się nietrudno domyślić, gdy robi się zimno, powinniśmy rezygnować z potraw wyziębiających.
Oto lista produktów, którym w okresie jesienno-zimowym mówimy nie:
Herbata
Dla beduinów parująca herbata to podstawowy napój. Być może nie zaglądali do podręczników chińskiej medycyny, ale doskonale wiedzą, że wypicie tego gorącego naparu aktywuje wewnętrzny klimatyzator. Na szczęście nie musimy całkiem rezygnować z herbaty. Jej energię możemy zmienić, dodając rozgrzewające dodatki, takie jak imbir czy kardamon.
Cytrusy
Nie bez powodu nie rosną one w naszej szerokości geograficznej. Owoce cytrusowe mają silne właściwości wychładzające i organizm musi włożyć wiele wysiłku w „ogrzanie” ich przed strawieniem. Szukasz źródeł witaminy C? Dzienne zapotrzebowanie zaspokoi łyżka posiekanej natki.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Mleko krowie
A także jego przetwory (jogurt, kefir, śmietana etc.) osłabiają nas w walce z wirusami. Nie dość, że działają wyziębiająco, to jeszcze zwiększają ilość produkowanego przez organizm śluzu. Jego nadmiar zwiększa prawdopodobieństwo infekcji układu oddechowego i problemów jelitowych. Na szczęście nie musisz żyć bez nabiału – wystarczy zamienić mleko krowie na kozie.
Białe pieczywo
Kanapka na śniadanie i biegiem do pracy? Po takim śniadaniu będziesz trząść się z zimna. Rano lepiej zjeść owsiankę lub kaszę jaglaną na ciepło z rozgrzewającymi przyprawami, np. cynamonem.
Surowe warzywa i owoce
Według chińskich podręczników wychładzają organizm, jednak ich ugotowanie zmienia energię z yin na yang. Zamiast sałatki owocowej zimą przygotuj aromatyczne pieczone jabłka. Surówki możesz zastąpić warzywami gotowanymi na parze, dzięki czemu zachowają większość witamin i składników odżywczych.
Zobacz także
Poleć przyjaciółce
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022