5 min.
Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie? Pexels.com
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Refluks żołądkowy (refluks żołądkowo-przełykowy) to bardzo powszechna dolegliwość, związana z dysfunkcją mięśnia zwanego dolnym zwieraczem przełyku. Jego rozluźnienie powoduje, że treść obecna w żołądku z łatwością przedostaje się do przełyku i wywołuje uczucie dokuczliwego pieczenia, czyli zgagę. Odpowiednia dieta na refluks żołądka pozwala niemal całkowicie wyeliminować dolegliwości refluksowe. A więc co jeść, a czego unikać?
Spis treści
- Dieta dla chorych na refluks – podstawowe zalecenia
- Czego nie wolno jeść przy refluksie?
- Produkty zbożowe w diecie na refluks
- Jakie owoce przy refluksie? Co z warzywami?
- Mięso, nabiał i ryby w diecie refluksowej
- Dieta na refluks a słodycze i desery
- Przyprawy, które można jeść przy refluksie
- Co pić przy refluksie?
Dieta dla chorych na refluks – podstawowe zalecenia
Kiedy pacjenci dowiadują się o swojej chorobie, pierwszym pytaniem, jakie zadają lekarzowi jest to, jaka dieta na refluks będzie najlepsza? Ale zanim dowiesz się, co jeść i co pić przy refluksie, ważniejsze od produktów jest kilka poniższych zasad. To właśnie przestrzeganie ich jest kluczowe, aby zniwelować większość objawów refluksu.
O tym pamiętaj, gdy musisz wprowadzić dietę na refluks żołądkowy:
- Unikaj dużych objętości jedzenia i obfitych posiłków – jedz częściej, ale małymi porcjami, nawet pięć-siedem posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu.
- Wybieraj raczej posiłki o delikatnej, miękkiej konsystencji, która zminimalizuje konieczność żucia. Spowoduje to redukcję pobudzenia wydzielania soków trawiennych w żołądku.
- Jedz w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu.
- Pierwszy posiłek w ciągu dnia najlepiej zjeść do dwóch godzin po obudzeniu, każdy kolejny co dwie i pół-cztery godziny, a ostatni najpóźniej na trzy godziny przed snem.
- Pilnuj umiarkowanej temperatury posiłków i napojów – zarówno zbyt ciepłe, jak i zimne mogą wzmagać objawy choroby i/lub podrażniać układ pokarmowy.
- Bezpośrednio po posiłku unikaj leżenia. Podczas snu najlepiej zapewnić też sobie niewielkie uniesienie wezgłowia łóżka (o 15-20 cm), co pomoże zredukować ryzyko zalewania przełyku treścią z żołądka.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Czego nie wolno jeść przy refluksie?
Dieta na refluks to przede wszystkim menu lekkostrawne, nieobciążające układu pokarmowego. Jest to jadłospis niskobłonnikowy, bazujący na węglowodanach (prostych), nieco ograniczający tłuszcz, o umiarkowanej zawartości białka.
Produkty zbożowe w diecie na refluks
Przeciwwskazane w diecie na refluks żołądkowy są pełnoziarniste produkty zbożowe, które w diecie zdrowego człowieka powinny być podstawą diety. Dlatego też dieta na refluks przełyku powinna eliminować takie produkty, jak:
- żytnie, razowe pieczywo,
- pumpernikiel,
- kasze gruboziarniste (gryczana, pęczak),
- makaron pełnoziarnisty,
- ryż brązowy.
Należy stawiać na pieczywo pszenne, drobnoziarniste kasze (manna, kukurydziana, jaglana, kuskus), makaron z oczyszczonej mąki, ryż biały i basmati, ewentualnie płatki owsiane błyskawiczne oraz płatki ryżowe i kukurydziane.
Jakie owoce przy refluksie? Co z warzywami?
Co jeść przy refluksie? Należy wybierać warzywa i owoce najlepiej gotowane, sparzone i przetworzone. Dobrze tolerowane są: marchew, burak, ziemniaki gotowane, bataty, cukinia, kabaczek, sałaty i warzywa zielono liściaste (z wyjątkiem rukoli), dynia, a także jabłka, banany, winogrona, owoce jagodowe, morele, brzoskwinie czy arbuz. Dieta na zgagę i refluks powinna eliminować strączki, nawet te przetworzone, a także warzywa kapustne, przetwory pomidorowe, paprykę, pora, cebulę, czosnek, warzywa konserwowane, marynowane.
Spośród owoców, dieta na refluks żołądkowy nie powinna zawierać: cytrusów (oraz soków z nich), wiśni, czereśni, gruszek, śliwek, suszonych owoców, a także porzeczek czy agrestu.
Mięso, nabiał i ryby w diecie refluksowej
W przypadku tych grup produktów najważniejsza jest niska zawartość tłuszczu oraz sposób przygotowania inny, niż smażenie. Gotowane i pieczone ryby oraz mięsa są dobrze tolerowane, jednak powinno się ograniczać wszelkie przetworzone produkty rybne i mięsne, a także tłuste sery, desery mleczne, tłuste mleko.
Dieta na refluks a słodycze i desery
Większość pacjentów z refluksem toleruje takie desery i słodkości, jak: kompoty, musy, ciasto drożdżowe (w małej ilości), budyń, kisiel, bezy, suflety, przeciery, galaretki owocowe i mleczne. Niezalecane w diecie na refluks są natomiast:
- tłuste ciasta,
- wypieki,
- torty,
- ciasta i ciastka smażone na tłuszczu (np. pączki),
- ciasta z kremem,
- batony,
- chałwa,
- czekolada,
- lody.
Przyprawy, które można jeść przy refluksie
Oczywiście dieta na refluks (u dzieci czy też u dorosłych) nie może być zupełnie jałowa i niesmaczna. Na szczęście bez obaw można w niej korzystać z takich przypraw, jak na przykład: pietruszka, majeranek, koperek, cynamon (w niewielkich ilościach), estragon, kminek, tymianek. Dieta na wrzody i refluks może zawierać niewielkie ilości soli. Jeśli chodzi zaś o przyprawy i dodatki, których dieta dla chorych na refluks nie powinna obejmować, to są to zwłaszcza: czosnek, gorczyca i musztardy, papryka, pieprz, ocet, cytryna i sok oraz kwasek cytrynowy, curry, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liść laurowy, chili.
Co pić przy refluksie?
Zaleca się, aby w razie odczuwania zgagi i pieczenia w przełyku napić się mleka – zredukuje ono nieprzyjemne dolegliwości.
Bibliografia:
- Dudkowiak R. i in.: Rola diety i stylu życia w leczeniu choroby refluksowej przełyku, Family Medicine & Primary Care Review 2012, 14, 4: 586–591.
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022