Przejdź do treści

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna? Kaboompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Dieta 1600 kcal dla większości z nas będzie jadłospisem redukcyjnym, czyli takim, który pozwoli na schudnięcie. Ile można schudnąć na diecie 1600 kcal? To już zależy od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego, na który wpływa m.in. wiek, płeć czy poziom aktywności fizycznej. Jak wygląda prosta dieta 1600 kcal i komu   jest polecana?

Dieta 1600 kcal dla kogo?

Większość dorosłych osób będzie potrzebowało więcej kalorii na co dzień, niż dostarcza dieta na 1600 kcal. Teoretycznie to dieta dla każdego, ale też trzeba wziąć pod uwagę, że zbyt duży deficyt kaloryczny wprowadzony nagle może być szkodliwy dla organizmu. Dlatego dieta na 1600 kcal będzie polecana raczej chcącym redukować masę ciała kobietom, które nie są zbyt aktywne na co dzień, aniżeli pracującym fizycznie i/lub trenującym regularnie mężczyznom.

Jeśli nie wiesz, jakie jest twoje zapotrzebowanie na energię i potrzebujesz pomocy w obliczeniu tej wartości, najlepiej zgłosić się do specjalisty, jakim jest dietetyk. Dzięki niemu będziesz mieć pewność co do tego, ile energii i makroskładników potrzebuje twój organizm, a tym samym będzie ci dużo łatwiej zaplanować dietę odchudzającą.

Biały talerz, osoba trzyma w dłoniach widelec i nóż

Dieta redukcyjna 1600 kcal a „zwykła” dieta

Czy dieta redukcyjna 1600 kcal różni się od zdrowej, standardowej i normokalorycznej diety na 1600 kcal? Nie! Trzeba raz na zawsze pożegnać ten mit, jakoby rezygnacja z jakichś posiłków czy grup produktów miała znacząco przyczynić się do utraty masy ciała. Niestety, wiele osób przechodząc na dietę uważa, że eliminując z jadłospisu na przykład pieczywo czy makarony, szybciej schudnie. Jednak podstawą odchudzania jest deficyt kaloryczny – czyli musimy po prostu zjadać mniej kalorii, niż nasz organizm na co dzień potrzebuje. Możesz jeść pieczywo, a nawet pozwolić sobie czasem na słodkości – a i tak możesz chudnąć. Warunkiem jest jedynie to, aby bilans kaloryczny był ujemny.

Efekty diety redukcyjnej 1600 kcal

Przechodząc na dietę, każdy zadaje sobie pytanie: „Ile schudnę?”, „Czy uda mi się schudnąć do… (tu wstaw datę lub wydarzenie zaplanowane w przyszłości)?”. Trzeba jednak pamiętać, że efekty diety odchudzającej zależą od wielu czynników. Te najbardziej oddziałujące na proces odchudzania to:

  • dopasowanie diety do naszych predyspozycji, zdrowia, możliwości,
  • ogólny stan zdrowia, ale też wiek, płeć, stosowane używki czy leki,
  • aktywność fizyczna,
  • stosowanie się do zaleceń diety,
  • kwestie psychologiczne – motywacja do diety.

Dietetycy określają, że średnio można schudnąć w zdrowy sposób do kilograma tygodniowo. Dlatego weź to pod uwagę, zaczynając dietę redukcyjną i jeśli zależy ci na czasie – rozpocznij ją odpowiednio wcześnie. Oczywiście warto mieć na uwadze, że nie każdego tygodnia odchudzania uda się nam schudnąć kilogram. Czasami będzie to tylko 0,2 kg, czasami nawet może dojść do chwilowego zastoju procesu odchudzania. Wtedy ważne jest, by się nie poddawać, a w razie wątpliwości zgłosić się do swojego dietetyka.

Jak schudnąć, gdy masz 20, 30, 40 lat?

Dieta 1600 kcal – jadłospis na jeden dzień

Śniadanie: Owsianka z jabłkiem i ananasem

Składniki:

  • płatki owsiane – 30 g (trzy łyżki)
  • mleko spożywcze, 1,5 proc tłuszczu – 250 g (jedna szklanka)
  • ananas – 80 g (jeden plaster)
  • cynamon – 5 g (jedna łyżeczka)
  • jabłko – 75 g (połowa)

Czas przygotowania: 5 minut

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane ugotuj na mleku.
  2. Pokrój jabłko, ananasa i dodaj do owsianki.
  3. Całość posyp cynamonem.

Drugie śniadanie: Kanapki z delikatną pastą drobiową

Składniki:

  • jogurt naturalny – 40 g (dwie łyżki)
  • mięso z ud kurczaka, bez skóry – 100 g (jeden kawałek)
  • kiełki brokuła – 16 g (dwie łyżki)
  • olej rzepakowy – 5 g (pół łyżki)
  • curry – 2 g (dwie szczypty)
  • pomidor – 120 g (jedna sztuka)
  • chleb żytni razowy – 60 g (dwie kromki)

Czas przygotowania: 15 minut

Sposób przygotowania:

  1. Obierz pomidory.
  2. Ugotuj mięso i oddziel od kości.
  3. Zmiksuj składniki.
  4. Dopraw curry.
  5. Posmaruj pieczywo pastą i nałóż na kanapki kiełki.

Obiad: Bataty zapiekane z dipem jogurtowym i kurczakiem

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 50 g (pół kawałka)
  • bataty – 200 g (jedna sztuka)
  • sól biała – 1 g (jedna szczypta)
  • olej rzepakowy – 5 g (pół łyżki)
  • słonecznik, nasiona, łuskane – 10 g (jedna łyżka)
  • pieprz czarny mielony – 2 g (dwie szczypty)
  • oregano (suszone) – 1 g (1/3 łyżeczki)
  • bazylia (suszona) – 2 g (pół łyżeczki)
  • tymianek – 2 g (pół łyżeczki)
  • jogurt naturalny – 50 g (dwie i pół łyżki)

Czas przygotowania: 25 minut

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz i pokrój w grube plastry.
  2. Wyłóż na blachę do pieczenia, skrop olejem, posyp ziołami i przyprawami oraz podlej wodą na dnie. Obok wyłóż mięso, dopraw.
  3. Piecz około 30 minut w 180 stopniach, w opcji z termoobiegiem.
  4. Dopraw jogurtem według uznania i zjedz z gorącymi batatami posypanymi słonecznikiem.

Podwieczorek: Gruszka z orzechami

Składniki:

  • gruszka – 130 g (jedna sztuka)
  • orzechy włoskie – 30 g (dwie łyżki)

Czas przygotowania: 5 minut

Sposób przygotowania:

Gruszkę umyj i pokrój. Zjedz z orzechami jako przekąskę

Kolacja: Sałatka z pieczonych ziemniaków

Składniki:

  • ziemniaki – 140 g (dwa średnie)
  • papryka czerwona – 70 g (pół sztuki)
  • groszek zielony, mrożony – 50 g (0.3 szklanki)
  • oliwa z oliwek – 10 g (jedna łyżka)

Czas przygotowania: 20 minut

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki upiecz.
  2. Pokrój składniki i wymieszaj.
  3. Dodaj oliwę i dopraw do smaku.

Uwaga – w powyższym jadłospisie nie uwzględniono płynów, pamiętaj jednak, że są one podstawą codziennego menu. Codziennie warto wypijać co najmniej 1,5 litra płynów, w tym wody, herbaty (niesłodzonej), herbat ziołowych (niesłodzonych). Nawet kawa może być zaliczana do codziennego bilansu wodnego, oczywiście bez dodatku śmietanki i cukru. Dozwolona jest jednak odrobina mleka chudego lub średnio tłustego jako dodatek do kawy.

Dbanie o odpowiednie nawodnienie jest szczególnie ważne, jeśli chcesz się odchudzać. Bez właściwej ilości wody w organizmie nie mogą wydajnie przebiegać procesy związane z wykorzystywaniem tłuszczu jako energii – przez co odchudzanie staje się po prostu utrudnione lub niemożliwe. Dodatkowo organizm, który nie jest odpowiednio nawodniony, chętniej magazynuje wodę, którą dostarczasz mu na przykład wraz z posiłkami. Może wtedy dochodzić do obrzęków i pozornego zwiększenia masy ciała – przez co może ci się dodatkowo wydawać, że odchudzanie nie postępuje.

 

Źródła:

  1. Kłosiewicz-Latoszek L. i in., Kontrowersje wokół diet odchudzających, Postępy Nauk Medycznych, t. XXIV, 9/2011
  2. Sadowska J. i in., Ocena stosowanych metod odchudzających oraz używania preparatów wspomagających odchudzanie przez młode kobiety, PZH  62/2011
  3. Instytut Żywności i Żywienia, Co jeść, aby schudnąć, (dostęp online: https://ncez.pl/upload/broszura-co-jes-c-aby-schudna-c-.pdf dn. 25.03.2021 r.)

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?