Czysta woda zdrowia doda. A ta z dodatkiem soli? Wzięliśmy pod lupę popularny trend

Dodawanie szczypty soli do wody pitnej to temat, który ostatnimi czasy zyskuje na popularności. Przygotowanie roztworu, który ponoć niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, jest niezwykle proste. Zanim jednak sięgniemy po szklankę wody z solą, zastanówmy się, czy jej picie faktycznie w czymś nam pomoże.
Nawodnienie organizmu
Woda, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów ciała człowieka stanowi około 60 proc. masy dorosłej osoby. Woda bierze udział w procesach metabolicznych, reguluje temperaturę ciała i stanowi środek transportu wewnątrzustrojowego substancji odżywczych i enzymów. Zdrowa osoba dorosła powinna przyjmować około 1,5-2 litry wody dziennie. W upalne dni lub podczas wysiłku fizycznego zapotrzebowanie to wzrasta.
Skutki odwodnienia
Bez odpowiedniego nawodnienia organizm nie jest w stanie funkcjonować na optymalnym poziomie, co może prowadzić do problemów zdrowotnych.
Niedostateczne spożycie wody w stosunku do zapotrzebowania jest stosunkowo szybko zauważalne. Pojawiają się: senność, zaburzenia koncentracji, osłabienie, ból głowy, problemy z trawieniem, a niekiedy też pogorszenie apetytu.
Woda z solą
Picie wody z solą to jeden z trendów, który rozprzestrzenił się w zaskakująco szybkim tempie. Zdaniem niektórych tak przygotowany napój pomaga w lepszym nawodnieniu organizmu i poprawie trawienie. Ponoć to doskonały elektrolit, który uzupełnia niedobór sodu. Przypomnijmy, elektrolity to minerały, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Najważniejsze z nich to sód, potas, magnez i wapń. Odpowiadają za nawodnienie komórek, prawidłową pracę mięśni i nerwów, a także za stabilne ciśnienie krwi. Większość osób odpowiednią ilość elektrolitów dostarcza organizmowi z pożywieniem, bez potrzeby dodatkowej suplementacji.
Zatem co o wodzie z dodatkiem soli mówią specjaliści? Eksperci są zgodni: picie słonej wody nie tylko nie przynosi korzyści zdrowotnych, ale może wręcz zaszkodzić – szczególnie osobom, które nie ćwiczą intensywnie i nie mają niedoboru elektrolitów.
„To nie ma żadnych korzyści” – mówi prof. Lisa Young, dietetyczka i wykładowczyni żywienia z USA. My o opinię zapytaliśmy dietetyczkę, Dominikę Hatalę.
– Dodanie szczypty soli do wody może pomóc w uzupełnieniu elektrolitów, zwłaszcza po intensywnym wysiłku fizycznym lub w upalne dni. Jednak dla większości osób, które odżywiają się normalnie i nie mają zwiększonego zapotrzebowania na elektrolity, nie przynosi to istotnych korzyści. To bardziej modny trend niż realna potrzeba. Warto pamiętać, że nadmiar sodu mamy już często w diecie, więc nie ma potrzeby dodawać go dodatkowo do wody – tłumaczy Dominika Hatala.
Negatywne konsekwencje
Sód jest niezbędny do kontrolowania równowagi płynów w organizmie. Jednak większość z nas odpowiednią jego ilość otrzymuje z pożywienia. Do produktów o największej zawartości sodu należą m.in.: wędliny, ser, chipsy, dania gotowe, posiłki mrożone. Picie wody z dodatkiem soli może doprowadzić do nadmiaru sodu w organizmie.
Duże ilości sodu mogą przyczynić się do powstania obrzęków, wzdęć i przyrostu masy ciała. Choć niektórzy twierdzą, że słona woda pomaga „odtruwać” organizm, to specjalistka Lisa Young zwraca uwagę, że to nerki pozbywają się toksyn z organizmu i nie potrzebują wsparcia w tym procesie.
– Nie zapominajmy, że regularne spożywanie wody z dodatkiem soli może prowadzić do nadmiernego spożycia sodu, co z kolei może zwiększać ryzyko nadciśnienia tętniczego i obciążać nerki. W większości przypadków zwykła woda w zupełności wystarczy.
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z nadciśnieniem, chorobami nerek lub stosujące dietę bogatą w sód. Zamiast sięgać po słoną wodę, lepiej zadbać o nawodnienie i elektrolity poprzez zbilansowaną dietę, owoce i warzywa” – dodaje Dominika Hatala.
Osoby, które mimo wszystko zdecydują się pić wodę z dodatkiem szczypty soli, powinny do przygotowania roztworu używać wyłącznie soli himalajskiej. Ta prawdziwa posiada różowe zabarwienie będące wynikiem obecności żelaza. Napoju nie powinno pić się dłużej niż 7 dni. Warto pamiętać, że zarówno niedobór jak i nadmiar sodu w organizmie są szkodliwe i prowadzą do negatywnych konsekwencji zdrowotnych.
Polecamy

Dlaczego kwas foliowy w ciąży jest taki ważny i jak go przyjmować?

Lekarz rodzinny: te objawy łatwo przeoczyć, a mogą wskazywać na poważne niedobory

To najlepszy możliwy wybór w sezonie zimowym i tajna broń do walki z infekcjami

Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
się ten artykuł?