Przejdź do treści

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty
8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Niestety statystyki dotyczące jej spożycia są mało optymistyczne – wciąż zbyt rzadko sięgamy po kranówkę, a za często po wodę butelkowaną. Polacy kupują 4,5 miliarda butelek wody rocznie, wydajemy na nią ponad 3 mld zł! Ekoaktywistka Sylwia Majcher wylicza największe mity na temat wody z kranu. Jeśli jeszcze nie jesteś do niej przekonana, przeczytaj koniecznie.

Mit: tylko wodę z butelki można pić bezpiecznie

Jak pisze Sylwia Majcher, według badań naukowców z Politechniki Łódzkiej tylko 15 proc. wód butelkowanych, które przebadali, miało lepszy skład niż kranówka. W wodzie z kranu jest np. dwa razy więcej wapnia czy magnezu niż w zwykłej zamkniętej butelce. Aktywistka przypomina: woda mineralna jest wtedy, gdy zawiera minimum 1000 mg składników mineralnych na litr. Natomiast na sklepowych półkach najwięcej jest butelek z wodą średnio lub nisko zmineralizowaną.

Mit: woda z kranu nie nadaje się do picia bez gotowania i filtrowania

Sylwia Majcher podkreśla, że woda, która płynie z wodociągów do naszych kranów, podlega wielostopniowej filtracji, ozonowaniu i dezynfekcji, dlatego nie ma w niej szkodliwych drobnoustrojów. Próbki kranówki są regularnie badane. Woda jest poddawana analizie na obecność niebezpiecznych substancji, w dziale biologicznym badana pod kątem braku grzybów, bakterii i wirusów. Co więcej, w kranówce są wartościowe minerały: magnez, potas, sód, wapń.

Mit: woda przegotowana jest zdrowsza

„Przegotowanie powoduje wytrącenie minerałów – szczególnie wapnia i magnezu” – podkreśla Majcher. Dlatego gotowanie wody z kranu przed wypiciem jest wręcz niewskazane.

szklanka wody

Mit: osad w czajniku brudzi wodę

Jak tłumaczy aktywistka, osad i kamień w czajniku oznaczają, że w wodzie występują jony wapnia. Wytrącają się one w czasie gotowania. I dodaje,  że osadu wcale nie zostawia tylko woda bez składników mineralnych.

Mit: woda z kranu jest droga

„Na pewno jest 100 razy tańsza od tej z butelki, na którą Polacy wydają rocznie ok. 3 mld zł. Wyrzucamy potem 4,5 mld opakowań. Tylko niespełna 1 mld trafia do recyklingu” – wylicza Majcher.

Blogerka zauważa, że do wyprodukowania jednej butelki PET potrzeba aż 26 litrów wody, a w tym czasie do atmosfery przedostaje się 0,5 kg CO2.

Mit: chlor w kranówce jest niebezpieczny dla zdrowia

Chlor to środek do dezynfekcji, który zabija bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy – tłumaczy Majcher. Podkreśla, że jest on stosowany w bezpiecznych dawkach i nam nie szkodzi.

Mit: kranówka powoduje powstawanie kamieni nerkowych

Powstawanie kamieni w organizmie człowieka wynika głównie z zaburzeń metabolizmu i nie ma związku z twardością spożywanej wody” – zaznacza aktywistka.

I wyjaśnia, czym właściwie są kamienie w organizmie człowieka: to złogi z nierozpuszczalnych szczawianów, moczanów, fosforanów, struwitu lub cholesterolu.

Zakupy

Mit: wodę z kranu trzeba filtrować

Wody z kranu nie trzeba filtrować, bo odbywa się to w stacjach uzdatniania wody. Jak tłumaczy Sylwia Majcher, usuwane są z niej zawiesiny, nadmiar związków żelaza i magnanu.

„Dodatkowe filtrowanie jej w domu usuwa z wody wszystkie minerały. W niewłaściwie używanych dzbankach filtrujących mogą także namnażać się bakterie” – podkreśla aktywistka.

Ewelina Jamróz

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 21 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher | ekologia (@sw.majcher)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Czy twarda woda jest dla nas niezdrowa? Mama Chemik tłumaczy

„Są sytuacje, w których woda z kranu naprawdę nie nadaje się do picia” – mówi Mama Chemik. Czy jednak zawsze należy wybierać wodę z butelki?

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

6 napojów, które pomogą ci zasnąć

Pij wodę, gdy jest zimno!

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Dzieci muszą pić! Jak często? Jakie napoje będą najlepsze? 5 najważniejszych zasad

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Picie wody – zalety. Co daje przy odchudzaniu? Ile pić wody?

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Pijesz gazowaną wodę zamiast „zwykłej”? Sprawdź, jakie ma wady i zalety

woda butelkowana

Data ważności wody butelkowanej. Czy należy się nią przejmować?

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Wydaje ci się, że pijesz wystarczająco dużo wody? Te sygnały świadczą, że jest inaczej

7 sygnałów, że pijesz za dużo wody

szklanka wody

Picie wody destylowanej – czy można? Którą wodę wybrać?

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?