Przejdź do treści

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty
8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Niestety statystyki dotyczące jej spożycia są mało optymistyczne – wciąż zbyt rzadko sięgamy po kranówkę, a za często po wodę butelkowaną. Polacy kupują 4,5 miliarda butelek wody rocznie, wydajemy na nią ponad 3 mld zł! Ekoaktywistka Sylwia Majcher wylicza największe mity na temat wody z kranu. Jeśli jeszcze nie jesteś do niej przekonana, przeczytaj koniecznie.

Mit: tylko wodę z butelki można pić bezpiecznie

Jak pisze Sylwia Majcher, według badań naukowców z Politechniki Łódzkiej tylko 15 proc. wód butelkowanych, które przebadali, miało lepszy skład niż kranówka. W wodzie z kranu jest np. dwa razy więcej wapnia czy magnezu niż w zwykłej zamkniętej butelce. Aktywistka przypomina: woda mineralna jest wtedy, gdy zawiera minimum 1000 mg składników mineralnych na litr. Natomiast na sklepowych półkach najwięcej jest butelek z wodą średnio lub nisko zmineralizowaną.

Mit: woda z kranu nie nadaje się do picia bez gotowania i filtrowania

Sylwia Majcher podkreśla, że woda, która płynie z wodociągów do naszych kranów, podlega wielostopniowej filtracji, ozonowaniu i dezynfekcji, dlatego nie ma w niej szkodliwych drobnoustrojów. Próbki kranówki są regularnie badane. Woda jest poddawana analizie na obecność niebezpiecznych substancji, w dziale biologicznym badana pod kątem braku grzybów, bakterii i wirusów. Co więcej, w kranówce są wartościowe minerały: magnez, potas, sód, wapń.

Mit: woda przegotowana jest zdrowsza

„Przegotowanie powoduje wytrącenie minerałów – szczególnie wapnia i magnezu” – podkreśla Majcher. Dlatego gotowanie wody z kranu przed wypiciem jest wręcz niewskazane.

szklanka wody

Mit: osad w czajniku brudzi wodę

Jak tłumaczy aktywistka, osad i kamień w czajniku oznaczają, że w wodzie występują jony wapnia. Wytrącają się one w czasie gotowania. I dodaje,  że osadu wcale nie zostawia tylko woda bez składników mineralnych.

Mit: woda z kranu jest droga

„Na pewno jest 100 razy tańsza od tej z butelki, na którą Polacy wydają rocznie ok. 3 mld zł. Wyrzucamy potem 4,5 mld opakowań. Tylko niespełna 1 mld trafia do recyklingu” – wylicza Majcher.

Blogerka zauważa, że do wyprodukowania jednej butelki PET potrzeba aż 26 litrów wody, a w tym czasie do atmosfery przedostaje się 0,5 kg CO2.

Mit: chlor w kranówce jest niebezpieczny dla zdrowia

Chlor to środek do dezynfekcji, który zabija bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy – tłumaczy Majcher. Podkreśla, że jest on stosowany w bezpiecznych dawkach i nam nie szkodzi.

Mit: kranówka powoduje powstawanie kamieni nerkowych

Powstawanie kamieni w organizmie człowieka wynika głównie z zaburzeń metabolizmu i nie ma związku z twardością spożywanej wody” – zaznacza aktywistka.

I wyjaśnia, czym właściwie są kamienie w organizmie człowieka: to złogi z nierozpuszczalnych szczawianów, moczanów, fosforanów, struwitu lub cholesterolu.

Zakupy

Mit: wodę z kranu trzeba filtrować

Wody z kranu nie trzeba filtrować, bo odbywa się to w stacjach uzdatniania wody. Jak tłumaczy Sylwia Majcher, usuwane są z niej zawiesiny, nadmiar związków żelaza i magnanu.

„Dodatkowe filtrowanie jej w domu usuwa z wody wszystkie minerały. W niewłaściwie używanych dzbankach filtrujących mogą także namnażać się bakterie” – podkreśla aktywistka.

Ewelina Jamróz

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 21 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher | ekologia (@sw.majcher)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Czy twarda woda jest dla nas niezdrowa? Mama Chemik tłumaczy

„Są sytuacje, w których woda z kranu naprawdę nie nadaje się do picia” – mówi Mama Chemik. Czy jednak zawsze należy wybierać wodę z butelki?

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

6 napojów, które pomogą ci zasnąć

Pij wodę, gdy jest zimno!

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Dzieci muszą pić! Jak często? Jakie napoje będą najlepsze? 5 najważniejszych zasad

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Picie wody – zalety. Co daje przy odchudzaniu? Ile pić wody?

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Pijesz gazowaną wodę zamiast „zwykłej”? Sprawdź, jakie ma wady i zalety

woda butelkowana

Data ważności wody butelkowanej. Czy należy się nią przejmować?

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Wydaje ci się, że pijesz wystarczająco dużo wody? Te sygnały świadczą, że jest inaczej

7 sygnałów, że pijesz za dużo wody

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami