Przejdź do treści

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wody smakowe dla wielu osób to świetna alternatywa dla „bezosobowej” wody mineralnej. Tyle, że te sklepowe to głównie cukier i sztuczne aromaty. Dlatego pyszną smakową wodę najlepiej zrób sobie sama, to proste!

Do zrobienia aromatycznej wody, która idealnie ugasi pragnienie i nawodni organizm, a nie dostarczy zbędnego cukru i chemii, możesz wykorzystać ulubione owoce, zioła, przyprawy, a nawet warzywa. Domowa woda smakowa, przygotowana z naturalnych składników, pełna jest witamin, minerałów i elektrolitów, których dostarczysz sobie z każdym łykiem.

Dodatki zależą tylko od twoich potrzeb i gustu. Melisa pozwoli ci się rozluźnić i pozytywnie wpłynie na układ trawienny. Tymianek pomoże na bóle reumatyczne, skutecznie wspomoże także pracę układu oddechowego i pokarmowego. A mięta z imbirem rewelacyjnie pobudzą metabolizm i przemianę materii. Cytryna przysłuży się oczyszczaniu, odkwaszaniu, dostarczając przy okazji witamin z grupy B i E, potasu, magnezu, sodu i żelaza, a jest ona doskonałym dodatkiem do każdej wody, bo komponuje się dobrze z większością składników, wprowadzając też do napoju element orzeźwienia.

Reszta zależy już od ciebie. Najlepiej kieruj się w stronę sezonowych owoców i warzyw, które mają największe stężenie składników odżywczych. Kochasz brzoskwinie lub morele? Dorzuć ich tyle, na ile słodką wodę chcesz uzyskać. Lubisz jabłka z cynamonem? Stwórz wodę o tym smaku.

Poniżej znajdziesz trzy proste receptury, które poprawią twoją kondycję i samopoczucie, zwłaszcza gdy zastąpisz nimi słodkie gazowane napoje i duże ilości kawy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Różowe polskie lato

alt=”” />

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 1 litr):

– 4 duże truskawki,
– 6 cm łodygi rabarbaru,
– 6‒8 listków świeżej melisy,
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej.

Myjemy wszystkie składniki, truskawki kroimy na cienkie plasterki, rabarbar kroimy na kawałki o długości 1 cm lub cienkie wstążki za pomocą mandoliny, listki melisy delikatnie rozcieramy w dłoni. Wrzucamy wszystko do słoika/butelki, dolewamy litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.

Gruszka w zieleni

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 1 litr):

– 1 duża gruszka,
– 2 cm obranego korzenia imbiru,
– 2 gałązki świeżego tymianku (najlepiej cytrynowego),
– 5 cm pałki selera naciowego,
– 1‒2 plasterki cytryny (opcjonalnie) ekologicznej ze skórką, zwykłej bez,
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej.

Umyte składniki kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do słoika/butelki (pałkę selera zamiast na kawałki można ściąć na cienkie wstążki za pomocą mandoliny), delikatnie rozcieramy w dłoni gałązki tymianku i dorzucamy do reszty. Dolewamy litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.

Super orzeźwienie

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 1 litr):

– 1/2 ogórka szklarniowego lub 1 ogórek gruntowy,
– 1/2 ekologicznej cytryny lub limonki ze skórką lub zwykłej obranej,
– 1 cm imbiru,
– 4‒6 listków świeżej mięty,
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej.

Myjemy wszystkie składniki. Obieramy imbir oraz ogórka i kroimy na cienkie plasterki, kroimy też cytrynę/limonkę, a liście mięty delikatnie rozrywamy w dłoni. Wrzucamy wszystko do butelki/słoika. Dolewamy 1 litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.

 


Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Woda to podstawa. Warto jednak zaufać nauce \źródło: kaboompics.com

Osiem szklanek dziennie wody to konieczność? Naukowcy mają inne zdanie na ten temat

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

7 sygnałów, że pijesz za dużo wody

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

×