Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

się ten artykuł?
Wody smakowe dla wielu osób to świetna alternatywa dla „bezosobowej” wody mineralnej. Tyle że te sklepowe to głównie cukier i sztuczne aromaty. Dlatego pyszną smakową wodę najlepiej zrób sobie sama, to proste!
Jak zrobić domową wodę smakową?
Do zrobienia aromatycznej wody, która idealnie ugasi pragnienie i nawodni organizm, a nie dostarczy zbędnego cukru i chemii, możesz wykorzystać ulubione owoce, zioła, przyprawy, a nawet warzywa. Domowa woda smakowa, przygotowana z naturalnych składników, pełna jest witamin, minerałów i elektrolitów, których dostarczysz sobie z każdym łykiem.
Dodatki zależą tylko od twoich potrzeb i gustu. Melisa pozwoli ci się rozluźnić i pozytywnie wpłynie na układ trawienny. Tymianek pomoże na bóle reumatyczne, skutecznie wspomoże także pracę układu oddechowego i pokarmowego. A mięta z imbirem rewelacyjnie pobudzą metabolizm i przemianę materii. Cytryna przysłuży się oczyszczaniu, odkwaszaniu, dostarczając przy okazji witamin z grupy B i E, potasu, magnezu, sodu i żelaza, a jest ona doskonałym dodatkiem do każdej wody, bo komponuje się dobrze z większością składników, wprowadzając też do napoju element orzeźwienia.
Reszta zależy już od ciebie. Najlepiej kieruj się w stronę sezonowych owoców i warzyw, które mają największe stężenie składników odżywczych. Kochasz brzoskwinie lub morele? Dorzuć ich tyle, na ile słodką wodę chcesz uzyskać. Lubisz jabłka z cynamonem? Stwórz wodę o tym smaku.
Poniżej znajdziesz trzy proste receptury, które poprawią twoją kondycję i samopoczucie, zwłaszcza gdy zastąpisz nimi słodkie gazowane napoje i duże ilości kawy.
Różowe polskie lato
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (na 1 litr):
– 4 duże truskawki,
– 6 cm łodygi rabarbaru,
– 6‒8 listków świeżej melisy,
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej.
Myjemy wszystkie składniki, truskawki kroimy na cienkie plasterki, rabarbar kroimy na kawałki o długości 1 cm lub cienkie wstążki za pomocą mandoliny, listki melisy delikatnie rozcieramy w dłoni. Wrzucamy wszystko do słoika/butelki, dolewamy litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Gruszka w zieleni
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (na 1 litr):
– 1 duża gruszka,
– 2 cm obranego korzenia imbiru,
– 2 gałązki świeżego tymianku (najlepiej cytrynowego),
– 5 cm pałki selera naciowego,
– 1‒2 plasterki cytryny (opcjonalnie) ekologicznej ze skórką, zwykłej bez,
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej.
Umyte składniki kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do słoika/butelki (pałkę selera zamiast na kawałki można ściąć na cienkie wstążki za pomocą mandoliny), delikatnie rozcieramy w dłoni gałązki tymianku i dorzucamy do reszty. Dolewamy litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Super orzeźwienie
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (na 1 litr):
– 1/2 ogórka szklarniowego lub 1 ogórek gruntowy,
– 1/2 ekologicznej cytryny lub limonki ze skórką lub zwykłej obranej,
– 1 cm imbiru,
– 4‒6 listków świeżej mięty,
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej.
Myjemy wszystkie składniki. Obieramy imbir oraz ogórka i kroimy na cienkie plasterki, kroimy też cytrynę/limonkę, a liście mięty delikatnie rozrywamy w dłoni. Wrzucamy wszystko do butelki/słoika. Dolewamy 1 litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy

Pijesz na wakacjach drinki z kostkami lodu? Uważaj, mogą być bardziej zanieczyszczone niż woda z toalety

Zakaz sprzedaży napojów energetycznych nieletnim. Zostaną wycofane ze szkół i automatów. Przełomowa decyzja sejmu

Woda kokosowa — jakie ma właściwości i jak często warto po nią sięgać?
