Przejdź do treści

Czy to, co jemy, ma wpływ na nasze oczy? Zdecydowanie tak! Co zatem warto włączyć do diety?

freepik
freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Minimum 8 godzin przed monitorem, do tego 2 godziny spędzone na wpatrywaniu się w ekran telefonu, a wieczorem 3-godzinny film w telewizji. Nasze oczy nie mają łatwo. Na szczęście możemy zrobić coś, co wpłynie pozytywnie na narząd wzroku – zdrowo jeść!

Ludzkie oko to skomplikowany i bardzo czuły narząd, który jest w stanie odebrać i przetworzyć ponad 10 tys. informacji na sekundę. Oczy codziennie narażone są na liczne podrażnienia, dlatego żeby trwale je wzmacniać, należy zadbać, by w diecie pojawiły się składniki niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. To, jak się odżywiamy, nie sprawi, że wada wzroku się cofnie, ale będzie miało wpływ na to, że nie będzie tak szybko postępować.

Pamiętaj o luteinie

Jednym z najistotniejszych składników dla oczu jest luteina. To barwnik chroniący je przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

– W ludzkim oku, luteina gromadzi się w plamce żółtej, która odpowiada za widzenie kolorów oraz ostrość. Niedobór tego związku może powodować zaburzenie tych czynności – tłumaczy mgr Tomasz Suliński, ekspert Systane Complete.

Luteina jest składnikiem wielu produktów żywnościowych. Znajdziemy ją m.in. w jarmużu, szpinaku, natce pietruszki, brokułach, papryce i jajach.

Dostarczaj wapnia, sodu, potasu i magnezu

Mówiąc o narządzie wzroku, nie możemy zapominać o aparacie mięśniowym gałki ocznej. Składa się on z 6 mięśni: 4 prostych i 2 skośnych. Ruch gałki odbywa się przez skurcze i wiotczenie włókien mięśniowych. By działania były synchroniczne, należy dostarczać organizmowi wapń, sód, potas i magnez oraz pełnowartościowe białka i węglowodany złożone.

Pozytywny wpływ na oczy mają także witaminy: A (retinol) oraz B2 (ryboflawiny). Retinol znajdziemy w nabiale, marchewce, pomidorach, brukselce, tranie. Źródłem ryboflawiny są natomiast jajka, biały ser, wątróbka, pieczarki czy kiełki pszenicy.

Kobieta

Zdrowe tłuszcze to podstawa

Oko powinno być stale nawilżone. Specjaliści zalecają więc picie dużej ilości wody średnio zmineralizowanej oraz spożywanie zdrowych tłuszczów. Ważne jest także spożywanie produktów z kwasami omega 3 i 6 w składzie. Gdzie je znajdziemy? W rybach (halibut, łosoś, makrela), pestkach i nasionach, migdałach, orzechach oraz w awokado.

Czego unikać?

Na narząd wzroku, z jednego prostego powodu, szkodliwie wpływa kawa, herbata i alkohol. Wszystkie odwadniają organizm. Z badań wynika także, że cukry i syropy słodzące, oprócz dostarczenia nadmiaru kilogramów, przyczyniają się do zmian w obrębie ostrości widzenia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Solvita Bułka / Archiwum prywatne

Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami