Przejdź do treści

Czy to, co jemy, ma wpływ na nasze oczy? Zdecydowanie tak! Co zatem warto włączyć do diety?

freepik
freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Minimum 8 godzin przed monitorem, do tego 2 godziny spędzone na wpatrywaniu się w ekran telefonu, a wieczorem 3-godzinny film w telewizji. Nasze oczy nie mają łatwo. Na szczęście możemy zrobić coś, co wpłynie pozytywnie na narząd wzroku – zdrowo jeść!

Ludzkie oko to skomplikowany i bardzo czuły narząd, który jest w stanie odebrać i przetworzyć ponad 10 tys. informacji na sekundę. Oczy codziennie narażone są na liczne podrażnienia, dlatego żeby trwale je wzmacniać, należy zadbać, by w diecie pojawiły się składniki niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. To, jak się odżywiamy, nie sprawi, że wada wzroku się cofnie, ale będzie miało wpływ na to, że nie będzie tak szybko postępować.

Pamiętaj o luteinie

Jednym z najistotniejszych składników dla oczu jest luteina. To barwnik chroniący je przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

– W ludzkim oku, luteina gromadzi się w plamce żółtej, która odpowiada za widzenie kolorów oraz ostrość. Niedobór tego związku może powodować zaburzenie tych czynności – tłumaczy mgr Tomasz Suliński, ekspert Systane Complete.

Luteina jest składnikiem wielu produktów żywnościowych. Znajdziemy ją m.in. w jarmużu, szpinaku, natce pietruszki, brokułach, papryce i jajach.

Dostarczaj wapnia, sodu, potasu i magnezu

Mówiąc o narządzie wzroku, nie możemy zapominać o aparacie mięśniowym gałki ocznej. Składa się on z 6 mięśni: 4 prostych i 2 skośnych. Ruch gałki odbywa się przez skurcze i wiotczenie włókien mięśniowych. By działania były synchroniczne, należy dostarczać organizmowi wapń, sód, potas i magnez oraz pełnowartościowe białka i węglowodany złożone.

Pozytywny wpływ na oczy mają także witaminy: A (retinol) oraz B2 (ryboflawiny). Retinol znajdziemy w nabiale, marchewce, pomidorach, brukselce, tranie. Źródłem ryboflawiny są natomiast jajka, biały ser, wątróbka, pieczarki czy kiełki pszenicy.

Ból głowy i oczu oraz światłowstręt - objawy migreny

Zdrowe tłuszcze to podstawa

Oko powinno być stale nawilżone. Specjaliści zalecają więc picie dużej ilości wody średnio zmineralizowanej oraz spożywanie zdrowych tłuszczów. Ważne jest także spożywanie produktów z kwasami omega 3 i 6 w składzie. Gdzie je znajdziemy? W rybach (halibut, łosoś, makrela), pestkach i nasionach, migdałach, orzechach oraz w awokado.

Czego unikać?

Na narząd wzroku, z jednego prostego powodu, szkodliwie wpływa kawa, herbata i alkohol. Wszystkie odwadniają organizm. Z badań wynika także, że cukry i syropy słodzące, oprócz dostarczenia nadmiaru kilogramów, przyczyniają się do zmian w obrębie ostrości widzenia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?