Przejdź do treści

Czy to, co jemy, ma wpływ na nasze oczy? Zdecydowanie tak! Co zatem warto włączyć do diety?

freepik
freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Minimum 8 godzin przed monitorem, do tego 2 godziny spędzone na wpatrywaniu się w ekran telefonu, a wieczorem 3-godzinny film w telewizji. Nasze oczy nie mają łatwo. Na szczęście możemy zrobić coś, co wpłynie pozytywnie na narząd wzroku – zdrowo jeść!

Ludzkie oko to skomplikowany i bardzo czuły narząd, który jest w stanie odebrać i przetworzyć ponad 10 tys. informacji na sekundę. Oczy codziennie narażone są na liczne podrażnienia, dlatego żeby trwale je wzmacniać, należy zadbać, by w diecie pojawiły się składniki niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. To, jak się odżywiamy, nie sprawi, że wada wzroku się cofnie, ale będzie miało wpływ na to, że nie będzie tak szybko postępować.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Pamiętaj o luteinie

Jednym z najistotniejszych składników dla oczu jest luteina. To barwnik chroniący je przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

– W ludzkim oku, luteina gromadzi się w plamce żółtej, która odpowiada za widzenie kolorów oraz ostrość. Niedobór tego związku może powodować zaburzenie tych czynności – tłumaczy mgr Tomasz Suliński, ekspert Systane Complete.

Luteina jest składnikiem wielu produktów żywnościowych. Znajdziemy ją m.in. w jarmużu, szpinaku, natce pietruszki, brokułach, papryce i jajach.

Dostarczaj wapnia, sodu, potasu i magnezu

Mówiąc o narządzie wzroku, nie możemy zapominać o aparacie mięśniowym gałki ocznej. Składa się on z 6 mięśni: 4 prostych i 2 skośnych. Ruch gałki odbywa się przez skurcze i wiotczenie włókien mięśniowych. By działania były synchroniczne, należy dostarczać organizmowi wapń, sód, potas i magnez oraz pełnowartościowe białka i węglowodany złożone.

Pozytywny wpływ na oczy mają także witaminy: A (retinol) oraz B2 (ryboflawiny). Retinol znajdziemy w nabiale, marchewce, pomidorach, brukselce, tranie. Źródłem ryboflawiny są natomiast jajka, biały ser, wątróbka, pieczarki czy kiełki pszenicy.

Kobieta

Zdrowe tłuszcze to podstawa

Oko powinno być stale nawilżone. Specjaliści zalecają więc picie dużej ilości wody średnio zmineralizowanej oraz spożywanie zdrowych tłuszczów. Ważne jest także spożywanie produktów z kwasami omega 3 i 6 w składzie. Gdzie je znajdziemy? W rybach (halibut, łosoś, makrela), pestkach i nasionach, migdałach, orzechach oraz w awokado.

Czego unikać?

Na narząd wzroku, z jednego prostego powodu, szkodliwie wpływa kawa, herbata i alkohol. Wszystkie odwadniają organizm. Z badań wynika także, że cukry i syropy słodzące, oprócz dostarczenia nadmiaru kilogramów, przyczyniają się do zmian w obrębie ostrości widzenia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

Kobieta

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Czym są nukleotydy, jakie mają właściwości i kiedy warto je suplementować?

Owsianka w insulinooporności / istock

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Kobieta je pączka

Pączek – jeść czy nie? „Jeść i nie robić sobie za bardzo wyrzutów sumienia” – przekonuje trenerka Marta Stoberska

Betaina – jakie pełni funkcje w organizmie i kto może ją suplementować?

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Japońska dieta wodna, kobieta pijąca wodę

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

RZS – dieta łagodząca objawy zapalenia stawów

Stwardnienie rozsiane – jakie znaczenie ma dieta? Przykłady jadłospisu

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

oczy

Co jeść, aby mieć zdrowe i sprawne oczy?

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Orzechy laskowe w misce

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

6 naturalnych sposobów na poprawę wzroku. Twoje oczy będą wdzięczne

×