Przejdź do treści

Chcesz przejść na dietę? Sprawdź, jakie badania powinnaś wykonać, zanim zaczniesz się odchudzać

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Stało się. Podczas wyjścia z koleżankami dałaś się namówić na przejście na dietę. Tym razem jesteś zmotywowana jeszcze bardziej niż zwykle. Wszystko przez to, że nie mieścisz się w ulubioną sukienkę. Postanowione, zaczynasz od jutra. Pozwól jednak, że cię zatrzymam. A wykonałaś badania kontrolne?

Wybrałaś dietę, która obiecuje ci spektakularne i szybkie rezultaty? Musisz pamiętać, że niewłaściwe odżywianie może doprowadzić do efektu jojo. Jeżeli jednak za twoim odchudzaniem stoi specjalista – droga wolna. Zacznijmy jednak od początku…

Co powinno cię skłonić do przejścia na dietę?

Tutaj nie chodzi tylko o nadprogramowe kilogramy.

– Dieta to sposób żywienia, a nie coś przejściowego, chwilowego. Zatem każdy powinien dbać o to, żeby jego dieta była właściwa, pełnowartościowa, racjonalna i dopasowana do indywidualnego zapotrzebowania. Dietetyk to nie tylko specjalista od odchudzania. To edukator, który doradza zarówno w zdrowiu, jak i w chorobie. Otyłość to tylko jedna z nich. Inne, o których warto wspomnieć, to: niewydolność nerek, serca, wątroby, choroba nowotworowa, cukrzyca, alergie pokarmowe i wiele innych – wyjaśnia mgr Joanna Drygiel, dietetyk CM Damiana.

dwójka dzieci siedzi na tylnym siedzeniu samochodu

Warto także pamiętać o pewnych ograniczeniach. Nie należy bowiem wprowadzać diet redukcyjnych w okresie ciąży, u dzieci oraz w stanach chorobowych wiążących się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na poszczególne składniki odżywcze i energię: np. w onkologii.

Czy każdą decyzję o diecie powinniśmy konsultować ze specjalistą? Jeśli chcemy tylko schudnąć kilka kilogramów – niekoniecznie.

– Wtedy wystarczy wyeliminować z jadłospisu słodycze, cukier i słodzone napoje oraz uregulować pory posiłków i nie objadać się wieczorami. Już taka zmiana połączona z aktywnością fizyczną zwykle wystarcza i pozwala schudnąć kilka kilogramów. Ważne jest jednak to, żeby te pozytywne zmiany pozostały z nami na zawsze. W przeciwnym wypadku utracone kilogramy powrócą bardzo szybko – dodaje specjalistka.

Przechodzę na dietę!

Wiemy, bywa ciężko. Jemy lody, sięgamy po fast food, pijemy gazowane napoje i alkohol. Też mi się to zdarza! Warto jednak z tego zrezygnować. W grę wchodzi walka o nasze zdrowie i lepsze samopoczucie.

– Zdrowa dieta pozwala nam długo cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Przechodzenie na tzw. „diety cud” wcale nie jest dla nas dobre. Powinniśmy bowiem odżywiać się zdrowo przez cały czas i stopniowo zmieniać złe nawyki żywieniowe. Sprawdzajmy też własny stan zdrowia, wykonując różne badania, by (np. w przypadku wystąpienia niedoborów) zmodyfikować dietę o odpowiednie pokarmy bogate w brakujące witaminy i składniki mineralne – wyjaśnia lek. med. Joanna Pietroń, internista CM Damiana.

Bez spiny jem rośliny kampania

A co z efektem jojo, który może nas dopaść?

– Podczas „diety cud” szybko chudniemy, ale jeszcze szybciej organizm „przywraca” zrzucone kilogramy z naddatkiem. Tym samym wprowadzamy  do organizmu więcej deregulacji niż rzeczywistych, zdrowych zmian. Lepsza dla nas jest trwała, nawet mniejsza redukcja wagi niż szybki spektakularny efekt , który w przyszłości obróci się przeciwko nam – tłumaczy lekarka.

Jakie badania wykonać przed dietą?

Zakres zalecanych badań jest uzależniony od indywidualnej sytuacji danej osoby. Zwykła morfologia niestety nie wystarczy.

– Na pewno warto wykonać morfologię, poziom ferrytyny, glukozy na czczo i lipidogram, aby tak modyfikować dietę, by czuć się coraz lepiej i bardziej zdrowo. Osoby z obciążeniami, które np. chorują na cukrzycę typu I, choroby serca lub wątroby czy choroby nerek, powinny przed przejściem na „dietę” zasięgnąć opinii specjalisty – dodaje lekarka Pietroń.

Paznokcie
  • Morfologia

Morfologia krwi to najczęstsze badanie kontrolne. Dzięki niej sprawdzamy poziom HCT (hematokrytu), HGB (hemoglobiny), WBC (leukocytów), BASO (bazofili), EOS (eozynofilii), NEUT (neutrofili), LYMPH (limfocytów), MONO (monocytów), RBC (erytrocytów), PLT (trombocytów) czy RDW (objętość krwinek czerwonych).

  • Poziom ferrytyny

Badanie stężenia ferrytyny pokazuje, czy poziom żelaza jest optymalny. Wykonuje się je przy podejrzeniu anemii.

  • Poziom glukozy na czczo

Glikemia, czyli badanie poziomu cukru we krwi, jest głównym narzędziem w diagnostyce oraz w monitorowaniu cukrzycy.

  • Lipidogram

To badanie stężenia złego cholesterolu (LDL), dobrego cholesterolu (HDL) i triglicerydów (TG).

Jednak nie tylko lekarz rodzinny zajmuje się wynikami badań. O odpowiednie przygotowanie do diety powinien zadbać także dietetyk.

– Jakie badania zrobić przed przejściem na dietę? Jeśli jest to dieta redukcyjna (odchudzająca), warto sprawdzić, jaki jest ogólny stan zdrowia. W tym celu należy wykonać badania krwi, które pozwolą dietetykowi na właściwe dopasowanie zaleceń. Te badania to: morfologia z rozmazem, poziom glukozy oraz insuliny na czczo, lipidogram (HDL, LDL i triglicerydy), markery funkcji wątroby (AST, ALT, bilirubina i GGTP), nerek (kreatynina i mocznik) oraz tarczycy (TSH, fT3 i fT4) – wyjaśnia mgr Joanna Drygiel, dietetyk CM Damiana.

Otyłości często towarzyszy nieprawidłowa glikemia oraz podwyższony poziom insuliny. To tzw. insulinooporność, czyli stan przedcukrzycowy, który nieleczony może doprowadzić do wystąpienia cukrzycy, a także sprzyja przybieraniu na wadze i utrudnia chudnięcie.

  • Badanie hormonów tarczycy

Przed dietą warto także zbadać tarczycę.

 – Zaburzenia jej funkcji, szczególnie na tle autoimmunologicznym, to dziś prawdziwa plaga i dotyczy coraz młodszych pacjentów. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości konieczna jest wizyta u endokrynologa i dalsza opieka tego specjalisty. Jeśli lekarz uzna za stosowne, zleci inne badania, np. poziom kortyzolu – wyjaśnia dietetyczka.

  • Badanie ciśnienia i cholesterolu

A co ze wskaźnikami ciśnienia i cholesterolu?

– Ciśnienie tętnicze powinno być badane podczas każdej wizyty u internisty. Na konsultacji dietetyk przeprowadza też wywiad medyczny oraz pyta o przyjmowane leki. Nadciśnienie tętnicze to jedno ze schorzeń, które weźmie pod uwagę podczas tworzenia planu diety. Podobnie jak zaburzenia lipidowe. Poziom cholesterolu całkowitego niewiele mówi, warto zbadać więc także jego poszczególne frakcje: HDL- tzw. „dobry” cholesterol, LDL – tzw. „zły cholesterol” oraz triglicerydy – dodaje mgr Joanna Drygiel.

Wykonałaś badania? Bardzo dobrze. Teraz pokaż je swojej dietetyczce. Na pewno dobierze ci odpowiedni jadłospis. A my życzymy ci powodzenia!

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Pietroń
Internistka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?