Przejdź do treści

Czy dietą można wyleczyć chorobę Hashimoto?

Czy dietą można wyleczyć chorobę Hashimoto?
Czy dietą można wyleczyć chorobę Hashimoto? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Co sądzić o autorach książek i artykułów przekonujących, że Hashimoto można wyleczyć dietą? Nie wierzyć im, bo jak mówi endokrynolog dr Joanna Ciołek, zmiana diety nie uleczy naszej tarczycy. Jednak zmiana styl życia i zdrowe odżywianie mogą wyciszyć reakcję immunologiczną i wspomóc funkcjonowanie gruczołu tarczowego.

Przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, czyli choroba Hashimoto (hashimoto) jest najczęściej spotykanym rodzajem zapalenia tarczycy i najczęstszą przyczyną pierwotnej niedoczynności tego gruczołu. Choroba jest konsekwencją zaburzeń w funkcjonowaniu układu odpornościowego, co prowadzi do niszczenia komórek własnego organizmu. W przebiegu choroby hashimoto stwierdza się obecność autoreaktywnych limfocytów, które naciekają na tkankę tarczycy, oraz autoprzeciwciał skierowanych przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO) oraz tyreoglobulinie (anty-TG). Choroba kilkukrotnie częściej dotyka kobiet niż mężczyzn.

Tarczyca jest czuła na styl życia

Osoba chorująca na hashimoto często czuje się zmęczona, osłabiona, przybiera na wadze. Dlatego w leczeniu choroby zwykle mówi się o konieczności korekty jadłospisu. Czy prawdą jest jednak stwierdzenie, że samą dietą wyleczymy hashimoto? – Nie – mówi dr Joanna Ciołek, endokrynolog z Centrum Medycznego Damiana. – Dietą możemy wzmocnić organizm, ale nie wyleczymy choroby.

Dr Ciołek tłumaczy, że hashimoto to choroba autoimmunologiczna, czyli związana z produkcją przeciwciał przeciwko własnemu organizmowi. Wszystkie czynniki, które będą nasilały autoagresję, będą również nasilały przebieg choroby. A wyeliminowanie tych czynników może mieć istotny wpływ na złagodzenie przebiegu choroby. – Tarczyca nie jest odizolowana od reszty organizmu, a wręcz jest bardzo czuła na styl życia. Czasami prowadzimy bardzo niezdrowy tryb życia: stosujemy niewłaściwą dietę, nie dbamy o siebie, nie wysypiamy się. Jeżeli to zmienimy, a nasz jadłospis stanie się bogaty i różnorodny, to może się zdarzyć, że organizm, który był przytłoczony negatywnymi czynnikami, zareaguje na tę zmianę pozytywnie – tak samo jak w pewnym momencie zareagował wyzwoleniem choroby autoimmunologicznej – tłumaczy endokrynolog.

Choroby autoimmunologiczne, takie jak hashimoto, wyzwalają się pod wpływem predyspozycji genetycznych oraz czynników środowiskowych – do tych drugich należą m.in. silny stres, długotrwałe przemęczenie, niedbanie o siebie (w tym niewłaściwe odżywianie). Gdy zmienimy styl życia i usuniemy to, co nam szkodzi, organizm może wyciszyć reakcję immunologiczną. – Organizm ma dużą zdolność regeneracji, jeżeli więc nie doszło jeszcze do trwałego uszkodzenia tarczycy, to ma ona szansę zregenerować się – mówi dr Joanna Ciołek.

Czy jest wtedy możliwa sytuacja, w której osoba chorująca na hashimoto nie będzie musiała już przyjmować leków? – Być może tak – odpowiada dr Ciołek. – Pod warunkiem, że nie mamy do czynienia z wieloletnim przebiegiem choroby, a tarczyca nie została uszkodzona. Wtedy we wstępnej fazie choroby można spróbować wycofać się z leczenia, oczywiście o ile pozwalają na to wyniki badań. Nigdy bez kontroli lekarza – podkreśla lekarka.

Uniwersalna dieta dla chorych na Hashimoto nie istnieje

Danuta Gajewska z Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w pracy „Choroba Hashimoto – leczenie i żywienie” zwraca uwagę, że nie istnieje jedna uniwersalna dieta rekomendowana w „hashi”. W każdym przypadku dieta powinna być ustalana indywidualnie, natomiast w uzasadnionych przypadkach może być zalecana dieta eliminacyjna. W chorobie Hashimoto dieta powinna być dostosowana potrzeb pacjenta, indywidualnych preferencji, przebiegu choroby, schorzeń współistniejących, a leczenie hashimoto łączy ze sobą: farmakoterapię, dietoterapię, aktywność fizyczną, zaprzestanie palenia oraz unikanie stresu.

Choroba Hashimoto - dieta / istock

Wskazówki żywieniowe dla osób z chorobą Hashimoto:

  • Unikanie zbyt restrykcyjnych i niskotłuszczowych diet ze względu na możliwość dodatkowego spowolnienia metabolizmu i zaburzenia pracy układu odpornościowego oraz tarczycy.
  • Regularne spożywanie posiłków.
  • Dieta oparta na świeżych, nieprzetworzonych produktach.
  • Zwiększony udział białka w diecie (ok. 15–20 proc.), pochodzący z mięsa, ryb, jajek.
  • Odpowiednie spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasów omega-3, których źródłem są ryby, oleje roślinne, awokado, orzechy, pestki i nasiona.
  • Unikanie cukrów prostych.
  • Unikanie słodyczy, napojów słodzonych oraz produktów wysokoprzetworzonych.
  • Wybór węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemiczny oraz produktów bezglutenowych m.in. quinoa, kasza gryczana, ryż, amarantus.
  • Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego pochodzącego głównie z warzyw i owoców.
  • Spożywanie w umiarkowanych ilościach gotowanych produktów zawierających substancje goitrogenne (zakłócające produkcję hormonów tarczycy).
  • Wybór produktów o charakterze przeciwzapalnym, unikanie produktów prozapalnych.
  • Rozważenie stosowania diet eliminacyjnych np. diety bezglutenowej, bezlaktozowej.
  • Rozważenie suplementacji w przypadku trudności ze zbilansowaniem diety lub wykrycia niedoborów (najbardziej zalecana suplementacja selenem i cynkiem).
  • Zwrócenie uwagi na zaburzenia i choroby, które mogą upośledzać wchłanianie przyjmowanych leków.

Dr Joanna Ciołek podkreśla, że choroba Hashimoto może wiązać się z wstępowaniem pewnych alergii czy nietolerancji pokarmowych. – Czasem konieczne okazuje się zastosowanie diety adekwatnej do stwierdzonych nietolerancji czy alergii. Jeśli jednak u pacjenta z hashimoto nietolerancji czy alergii nie ma, to dieta powinna być ogólnie zdrowa – wyjaśnia lekarka, zwracając uwagę, że zalecenia dotyczące wykluczenia całych grup produktów w przypadku schorzeń tarczycy są przestarzałe.

– Czasem można natrafić na diety, w których zaleca się wykluczenie np. brokułów, pomidorów, soi. Nie należy tego robić. To prawda, że w niektórych produktach istnieją czynniki, które powodują powiększenie się tarczycy i wpływające na syntezę hormonów, jeśli jednak nie występuje nietolerancja czy alergia, a tych produktów nie spożywa się w nadmiarze, tylko np. 2–3 razy w tygodniu jako dodatek do jadłospisu, a dieta jest różnorodna, to nie mamy podstawy do wykluczenia czegokolwiek – mówi dr Ciołek.

Czy w chorobach tarczycy powinno się wykonać testy pod kątem nietolerancji i alergii pokarmowych?

– Nie zalecam ich każdemu. Jeśli pacjent nigdy nie miał skłonności alergicznych, nie pojawiły się u niego żadne reakcje uczuleniowe, takie jak katar, objawy skórne czy dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, to nie ma potrzeby wykonywania takich testów – tłumaczy dr Joanna Ciołek. – Jeśli jednak pacjent chory na Hashimoto skarży się na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, pobolewania czy dyskomfort po spożyciu niektórych pokarmów, a już zwłaszcza jeśli w jego rodzinie występowały przypadki nietolerancji bądź alergii pokarmowych, to wtedy zalecam wykonanie takich testów – dodaje endokrynolog z Centrum Medycznego Damiana.

 Dr Joanna Ciołek sumuje: – Bez względu na chorobę, zawsze, oprócz stosowania leków, warto spróbować korekty diety oraz stylu życia.

 


Bibiografia:

  1. „Choroba Hashimoto – aspekt genetyczny i środowiskowy”, Justyna Luty, Ewa Bryl, Zakład Patologii i Reumatologii Doświadczalnej, Gdański Uniwersytet Medyczny, Via Medica 2017,
  2. „Choroba Hashimoto – leczenie i żywienie”, Danuta Gajewska z Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w pracy, wszechnica-zywieniowa.sggw.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: