Przejdź do treści

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

Opakowania na wynos / istockphoto
Opakowania na wynos / istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Kojarzysz białe pudełko, w które pakowane jest jedzenie na wynos? To polistyren. „Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo ‚chemia’ już odstrasza. Chciałabym was tylko przestrzec, że opakowania tego typu pod wpływem ciepła wydzielają do naszego jedzenia styren i benzen – dwie substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem….” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Panek, czyli „Mama Chemik”. 

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która (jak sama o sobie mówi): „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 11 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów. Ostatnio chemiczka podzieliła się ciekawostkami dotyczącymi herbaty. Najnowszy wpis rozszerza naszą wiedzę o polistyrenie, czyli tworzywie sztucznym, z którego produkuje się opakowania do dań na wynos.

Opakowania na wynos – szkodliwy polistyren

„Dziś chciałam opowiedzieć wam o opakowaniu, do którego bardzo często pakowane są dania na wynos w restauracjach. To polistyren. Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo ‚chemia’ już odstrasza. Chciałabym was tylko przestrzec, że opakowania tego typu pod wpływem ciepła wydzielają do naszego jedzenia styren i benzen – dwie substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem. 

Dlatego, jeśli kupujecie jedzenie na wynos, wybierajcie miejsca, w których nie używa się tych opakowań lub pytajcie o możliwość zapakowania do waszego pojemnika. Takie rozwiązanie na pewno będzie dla was zdrowsze, a przy okazji ograniczycie ilość śmieci” – pisze Sylwia Panek, czyli „Mama Chemik”.

istockphoto.com

Styropianowe kubki

Chemiczka w swoim poście dodaje, że warto także unikać napojów w styropianowych kubeczkach.

„Pamiętam, że kiedy urządzaliśmy ze znajomymi imprezy, gdy byłam nastolatką, kupowaliśmy takie styropianowe kubki na gorące napoje i barszcz czerwony (w sylwestra tradycyjnie do krokietów). Używanie opakowań z polistyrenu zostało zakazane w niektórych krajach. Udostępniajcie ten post dalej. Im więcej osób będzie wiedziało o ich możliwej szkodliwości, tym większa szansa, że zostaną zakazane również w Polsce. A przynajmniej może niektóre restauracje wymienią je na coś lepszego…” – dodaje Sylwia Panek.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Wiem, mało apetyczne to danie z dzisiejszego zdjęcia. Kolory jakieś takie sztuczne, zdrowe to raczej nie było, ale nie tylko ze względu na użyte dodatki spożywcze. Dziś chciałam opowiedzieć Wam o opakowaniu ze zdjęcia. Opakowaniu, do którego bardzo często pakowane są dania na wynos w restauracjach. To polistyren. Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo chemia już odstrasza. Chciałabym Was tylko przestrzec, że opakowania tego typu pod wpływem ciepła wydzielają do naszego jedzenia styren i benzen – dwie substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem. Dlatego jeśli kupujecie jedzenie na wynos wybierajcie miejsca, w których nie używa się tych opakowań lub pytajcie o możliwość zapakowania do Waszego pojemnika. Takie rozwiązanie na pewno będzie dla Was zdrowsze, a przy okazji ograniczycie ilość śmieci. Unikajcie też napojów w styropianowych kubeczkach. Pamiętam, że kiedy urządzaliśmy ze znajomymi imprezy, gdy byłam nastolatką kupowaliśmy takie styropianowe kubki na gorące napoje i barszcz czerwony (w sylwestra tradycyjnie do krokietów). Używanie opakowań z polistyrenu zostało zakazane w niektórych krajach. Udostępniajcie ten post dalej. 🙏 Im więcej osób będzie wiedziało o ich możliwej szkodliwości tym większa szansa, że zostaną zakazane również w Polsce. A przynajmniej może niektóre restauracje wymienią je na coś lepszego. ________________ #polistyren #styren #benzen #chemia #bezchemii #dombezchemii #toksycznesubstancje #niebezpieczneprodukty #wiemcojem #czystamicha #zdrowie #zdrowejedzenie #dobrejedzenie #nietruj #nietrujsię #zdrowydom #zdrowarodzina #zdrowo #zdrowieprzedewszystkim #dbamozdrowie #unikaj #acotywieszoplastiku #ograniczamplastik #bezśmieci #zerowastepolska #nawynos #jedzenienawynos #niezdrowe #mamachemikoplastiku

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Z komentarzy pod postem chemiczki wynika, że niewiele osób zdaje sobie sprawę ze szkodliwości tych opakowań. Pudełka z polistyrenu używane są nawet w szpitalach i w firmach cateringowych. Wiele osób podgrzewa w nich także jedzenie w mikrofali. Wydzielający się do jedzenia styren może powodować m.in. marskość wątroby. U osób narażonych na regularny kontakt z tą substancją mogą natomiast wystąpić objawy zatrucia ostrego lub przewlekłego. A co z wydzielającym się benzenem? To jedna z najgroźniejszych substancji przemysłowych. Już niskie stężenie benzenu w organizmie powoduje uszkodzenie szpiku kostnego i zaburzenia procesów krwiotwórczych w organizmie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?