Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje
Kojarzysz białe pudełko, w które pakowane jest jedzenie na wynos? To polistyren. „Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo 'chemia’ już odstrasza. Chciałabym was tylko przestrzec, że opakowania tego typu pod wpływem ciepła wydzielają do naszego jedzenia styren i benzen – dwie substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem….” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Panek, czyli „Mama Chemik”.
Sylwia Panek, czyli Mama Chemik
Sylwia Panek jest chemiczką, która (jak sama o sobie mówi): „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.
Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 11 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów. Ostatnio chemiczka podzieliła się ciekawostkami dotyczącymi herbaty. Najnowszy wpis rozszerza naszą wiedzę o polistyrenie, czyli tworzywie sztucznym, z którego produkuje się opakowania do dań na wynos.
Opakowania na wynos – szkodliwy polistyren
„Dziś chciałam opowiedzieć wam o opakowaniu, do którego bardzo często pakowane są dania na wynos w restauracjach. To polistyren. Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo 'chemia’ już odstrasza. Chciałabym was tylko przestrzec, że opakowania tego typu pod wpływem ciepła wydzielają do naszego jedzenia styren i benzen – dwie substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem.
Dlatego, jeśli kupujecie jedzenie na wynos, wybierajcie miejsca, w których nie używa się tych opakowań lub pytajcie o możliwość zapakowania do waszego pojemnika. Takie rozwiązanie na pewno będzie dla was zdrowsze, a przy okazji ograniczycie ilość śmieci” – pisze Sylwia Panek, czyli „Mama Chemik”.
Styropianowe kubki
Chemiczka w swoim poście dodaje, że warto także unikać napojów w styropianowych kubeczkach.
Rozwiń„Pamiętam, że kiedy urządzaliśmy ze znajomymi imprezy, gdy byłam nastolatką, kupowaliśmy takie styropianowe kubki na gorące napoje i barszcz czerwony (w sylwestra tradycyjnie do krokietów). Używanie opakowań z polistyrenu zostało zakazane w niektórych krajach. Udostępniajcie ten post dalej. Im więcej osób będzie wiedziało o ich możliwej szkodliwości, tym większa szansa, że zostaną zakazane również w Polsce. A przynajmniej może niektóre restauracje wymienią je na coś lepszego…” – dodaje Sylwia Panek.
Z komentarzy pod postem chemiczki wynika, że niewiele osób zdaje sobie sprawę ze szkodliwości tych opakowań. Pudełka z polistyrenu używane są nawet w szpitalach i w firmach cateringowych. Wiele osób podgrzewa w nich także jedzenie w mikrofali. Wydzielający się do jedzenia styren może powodować m.in. marskość wątroby. U osób narażonych na regularny kontakt z tą substancją mogą natomiast wystąpić objawy zatrucia ostrego lub przewlekłego. A co z wydzielającym się benzenem? To jedna z najgroźniejszych substancji przemysłowych. Już niskie stężenie benzenu w organizmie powoduje uszkodzenie szpiku kostnego i zaburzenia procesów krwiotwórczych w organizmie.
Polecamy
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
Jaki chleb jest najzdrowszy? Jest prosta odpowiedź. Podaje ją dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
Przebadali pomidory z popularnych w Polsce dyskontów. „Mamy do czynienia z 'powracaniem’ w żywności pestycydów wycofanych z UE” – grzmią eksperci
się ten artykuł?