Przejdź do treści

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

Opakowania na wynos / istockphoto
Opakowania na wynos / istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Kojarzysz białe pudełko, w które pakowane jest jedzenie na wynos? To polistyren. „Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo 'chemia’ już odstrasza. Chciałabym was tylko przestrzec, że opakowania tego typu pod wpływem ciepła wydzielają do naszego jedzenia styren i benzen – dwie substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem….” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Panek, czyli „Mama Chemik”. 

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która (jak sama o sobie mówi): „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 11 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów. Ostatnio chemiczka podzieliła się ciekawostkami dotyczącymi herbaty. Najnowszy wpis rozszerza naszą wiedzę o polistyrenie, czyli tworzywie sztucznym, z którego produkuje się opakowania do dań na wynos.

Opakowania na wynos – szkodliwy polistyren

„Dziś chciałam opowiedzieć wam o opakowaniu, do którego bardzo często pakowane są dania na wynos w restauracjach. To polistyren. Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo 'chemia’ już odstrasza. Chciałabym was tylko przestrzec, że opakowania tego typu pod wpływem ciepła wydzielają do naszego jedzenia styren i benzen – dwie substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem. 

Dlatego, jeśli kupujecie jedzenie na wynos, wybierajcie miejsca, w których nie używa się tych opakowań lub pytajcie o możliwość zapakowania do waszego pojemnika. Takie rozwiązanie na pewno będzie dla was zdrowsze, a przy okazji ograniczycie ilość śmieci” – pisze Sylwia Panek, czyli „Mama Chemik”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

istockphoto.com

Styropianowe kubki

Chemiczka w swoim poście dodaje, że warto także unikać napojów w styropianowych kubeczkach.

„Pamiętam, że kiedy urządzaliśmy ze znajomymi imprezy, gdy byłam nastolatką, kupowaliśmy takie styropianowe kubki na gorące napoje i barszcz czerwony (w sylwestra tradycyjnie do krokietów). Używanie opakowań z polistyrenu zostało zakazane w niektórych krajach. Udostępniajcie ten post dalej. Im więcej osób będzie wiedziało o ich możliwej szkodliwości, tym większa szansa, że zostaną zakazane również w Polsce. A przynajmniej może niektóre restauracje wymienią je na coś lepszego…” – dodaje Sylwia Panek.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Wiem, mało apetyczne to danie z dzisiejszego zdjęcia. Kolory jakieś takie sztuczne, zdrowe to raczej nie było, ale nie tylko ze względu na użyte dodatki spożywcze. Dziś chciałam opowiedzieć Wam o opakowaniu ze zdjęcia. Opakowaniu, do którego bardzo często pakowane są dania na wynos w restauracjach. To polistyren. Nie będę się zagłębiać w chemiczne szczegóły, bo wiem, że niektórych samo słowo chemia już odstrasza. Chciałabym Was tylko przestrzec, że opakowania tego typu pod wpływem ciepła wydzielają do naszego jedzenia styren i benzen – dwie substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem. Dlatego jeśli kupujecie jedzenie na wynos wybierajcie miejsca, w których nie używa się tych opakowań lub pytajcie o możliwość zapakowania do Waszego pojemnika. Takie rozwiązanie na pewno będzie dla Was zdrowsze, a przy okazji ograniczycie ilość śmieci. Unikajcie też napojów w styropianowych kubeczkach. Pamiętam, że kiedy urządzaliśmy ze znajomymi imprezy, gdy byłam nastolatką kupowaliśmy takie styropianowe kubki na gorące napoje i barszcz czerwony (w sylwestra tradycyjnie do krokietów). Używanie opakowań z polistyrenu zostało zakazane w niektórych krajach. Udostępniajcie ten post dalej. ? Im więcej osób będzie wiedziało o ich możliwej szkodliwości tym większa szansa, że zostaną zakazane również w Polsce. A przynajmniej może niektóre restauracje wymienią je na coś lepszego. ________________ #polistyren #styren #benzen #chemia #bezchemii #dombezchemii #toksycznesubstancje #niebezpieczneprodukty #wiemcojem #czystamicha #zdrowie #zdrowejedzenie #dobrejedzenie #nietruj #nietrujsię #zdrowydom #zdrowarodzina #zdrowo #zdrowieprzedewszystkim #dbamozdrowie #unikaj #acotywieszoplastiku #ograniczamplastik #bezśmieci #zerowastepolska #nawynos #jedzenienawynos #niezdrowe #mamachemikoplastiku

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Z komentarzy pod postem chemiczki wynika, że niewiele osób zdaje sobie sprawę ze szkodliwości tych opakowań. Pudełka z polistyrenu używane są nawet w szpitalach i w firmach cateringowych. Wiele osób podgrzewa w nich także jedzenie w mikrofali. Wydzielający się do jedzenia styren może powodować m.in. marskość wątroby. U osób narażonych na regularny kontakt z tą substancją mogą natomiast wystąpić objawy zatrucia ostrego lub przewlekłego. A co z wydzielającym się benzenem? To jedna z najgroźniejszych substancji przemysłowych. Już niskie stężenie benzenu w organizmie powoduje uszkodzenie szpiku kostnego i zaburzenia procesów krwiotwórczych w organizmie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×