Przejdź do treści

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Jogurt domowy
Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Czy zwracasz uwagę na opakowania produktów, które niemal codziennie kupujesz w sklepach? Makaron, ryż, kasza jaglana, soczewica czy mąka najczęściej pakowane są w plastikowe opakowania. Czy wiesz jednak, z czego są stworzone? Ja nie wiedziałam. Do czasu, aż przeczytałam post Sylwii Panek, znanej w sieci jako „Mama Chemik”. Teraz czas na ciebie.

„Pokazuję Wam to zdjęcie, żeby zwrócić Waszą uwagę na opakowania,w których kupujemy żywność…” – tak zaczyna się post Sylwii Panek, czyli „Mamy Chemik”. Jak specjalistka sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”.

Ekspertka prowadzi w sieci swojego bloga. Jest też aktywna w mediach społecznościowych. Tym razem chemiczka podjęła się ważnego tematu opakowań, w które pakowane są produkty żywnościowe.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

„Tu akurat zielona soczewica z Biedronki w opakowaniu, na którym widnieje trójkąt z numerem 7. Wiecie co to oznacza? Cyferka 7 to tworzywa INNE, czyli tak na prawdę nie wiemy, w co jest pakowane nasza soczewica, a niestety w tej grupie opakowań są takie, z których może migrować szkodliwy BPA. Co więcej, tych opakowań nie poddaje się recyklingowi.

Najgorsze jest to, że 7 to najczęściej spotykane przeze mnie opakowanie. Można kupić w nim kaszę, ryż, sery, wędliny i wiele, wiele innych…” – pisze Mama Chemik.

Bezpieczna liczba na opakowaniu

Jaka liczba jest więc bezpieczna? Wyjaśnijmy po kolei.

  1. PET lub PETE (1), czyli poli(tereftalan etylenu). To jedno z najczęściej wykorzystywanych tworzyw. Produkuje się z niego plastikowe butelki na napoje czy naczynia jednorazowego użytku. Tego rodzaju opakowania mogą być źródłem ksenoestrogenów. To związki chemiczne, które mają wpływ na nasz układ hormonalny.
    Opakowań z liczbą 1 nie powinniśmy ponownie wykorzystywać, a także zostawiać w nasłonecznionych miejscach. Nieodpowiednio przechowywane mogą spowodować, że toksyny zaczną przenikać do jedzenia.
  2. HDPE (2), czyli polieten lub polietylen o wysokiej gęstości. Produkuje się z niego pojemniki i folie do pakowania żywności. To jedno z dwóch najbezpieczniejszych dla nas tworzyw. Możemy je ponownie wykorzystywać.
  3. PVC (3), czyli polichlorek winylu. Wytwarza się z niego folię spożywczą. To jedno z gorszych tworzyw do produkcji opakowań żywności. Może wydzielać toksyny.
  4. LDPE (4), czyli polieten lub polietylen o niskiej gęstości. Produkuje się z niego opakowania, które możemy wykorzystywać ponownie.
  5. PP (5), czyli polipropylen. Z niego także wytwarza się opakowania. To (zaraz obok HDPE) jedno z najbezpieczniejszych tworzyw dla naszego organizmu.
  6. PS (6), czyli polistyren. To styropian. W związku z tym, że wydziela substancje toksyczne, nie powinien być wykorzystywany do produkcji opakowań do żywności. Pomimo tego, producenci dodają go np. do pokrywek do jednorazowych kubków.
  7. INNE (7) – to właśnie w tej grupie znajdują się plastiki, które nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań na żywność.

Następnym razem, będąc na zakupach, zastanów się dwa razy, co wrzucasz do swojego (plastikowego!) koszyka. Wystrzegaj się też pakowania warzyw i owoców w jednorazowe foliówki. Kasjer bądź kasjerka naprawdę nie obrazi się, gdy położysz na taśmie banany czy pomidory bez foliowego opakowania. Nie potrzebujesz paragonu? Poproś o jego wyrzucenie. Używany do jego wydruku tusz może zawierać szkodliwy dla organizmu bisfenol.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

woda butelkowana

Data ważności wody butelkowanej. Czy należy się nią przejmować?

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

5 „zdrowych” produktów, które dla ciebie mogą być niezdrowe

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty