Przejdź do treści

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Czy zwracasz uwagę na opakowania produktów, które niemal codziennie kupujesz w sklepach? Makaron, ryż, kasza jaglana, soczewica czy mąka najczęściej pakowane są w plastikowe opakowania. Czy wiesz jednak, z czego są stworzone? Ja nie wiedziałam. Do czasu, aż przeczytałam post Sylwii Panek, znanej w sieci jako „Mama Chemik”. Teraz czas na ciebie.

„Pokazuję Wam to zdjęcie, żeby zwrócić Waszą uwagę na opakowania,w których kupujemy żywność…” – tak zaczyna się post Sylwii Panek, czyli „Mamy Chemik”. Jak specjalistka sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”.

Ekspertka prowadzi w sieci swojego bloga. Jest też aktywna w mediach społecznościowych. Tym razem chemiczka podjęła się ważnego tematu opakowań, w które pakowane są produkty żywnościowe.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

„Tu akurat zielona soczewica z Biedronki w opakowaniu, na którym widnieje trójkąt z numerem 7. Wiecie co to oznacza? Cyferka 7 to tworzywa INNE, czyli tak na prawdę nie wiemy, w co jest pakowane nasza soczewica, a niestety w tej grupie opakowań są takie, z których może migrować szkodliwy BPA. Co więcej, tych opakowań nie poddaje się recyklingowi.

Najgorsze jest to, że 7 to najczęściej spotykane przeze mnie opakowanie. Można kupić w nim kaszę, ryż, sery, wędliny i wiele, wiele innych…” – pisze Mama Chemik.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Bezpieczna liczba na opakowaniu

Jaka liczba jest więc bezpieczna? Wyjaśnijmy po kolei.

  1. PET lub PETE (1), czyli poli(tereftalan etylenu). To jedno z najczęściej wykorzystywanych tworzyw. Produkuje się z niego plastikowe butelki na napoje czy naczynia jednorazowego użytku. Tego rodzaju opakowania mogą być źródłem ksenoestrogenów. To związki chemiczne, które mają wpływ na nasz układ hormonalny.
    Opakowań z liczbą 1 nie powinniśmy ponownie wykorzystywać, a także zostawiać w nasłonecznionych miejscach. Nieodpowiednio przechowywane mogą spowodować, że toksyny zaczną przenikać do jedzenia.
  2. HDPE (2), czyli polieten lub polietylen o wysokiej gęstości. Produkuje się z niego pojemniki i folie do pakowania żywności. To jedno z dwóch najbezpieczniejszych dla nas tworzyw. Możemy je ponownie wykorzystywać.
  3. PVC (3), czyli polichlorek winylu. Wytwarza się z niego folię spożywczą. To jedno z gorszych tworzyw do produkcji opakowań żywności. Może wydzielać toksyny.
  4. LDPE (4), czyli polieten lub polietylen o niskiej gęstości. Produkuje się z niego opakowania, które możemy wykorzystywać ponownie.
  5. PP (5), czyli polipropylen. Z niego także wytwarza się opakowania. To (zaraz obok HDPE) jedno z najbezpieczniejszych tworzyw dla naszego organizmu.
  6. PS (6), czyli polistyren. To styropian. W związku z tym, że wydziela substancje toksyczne, nie powinien być wykorzystywany do produkcji opakowań do żywności. Pomimo tego, producenci dodają go np. do pokrywek do jednorazowych kubków.
  7. INNE (7) – to właśnie w tej grupie znajdują się plastiki, które nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań na żywność.

Następnym razem, będąc na zakupach, zastanów się dwa razy, co wrzucasz do swojego (plastikowego!) koszyka. Wystrzegaj się też pakowania warzyw i owoców w jednorazowe foliówki. Kasjer bądź kasjerka naprawdę nie obrazi się, gdy położysz na taśmie banany czy pomidory bez foliowego opakowania. Nie potrzebujesz paragonu? Poproś o jego wyrzucenie. Używany do jego wydruku tusz może zawierać szkodliwy dla organizmu bisfenol.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Pomimo diety i regularnych ćwiczeń nie możesz schudnąć? Lekarka wyjaśnia, co może być przyczyną

Pomimo diety i regularnych ćwiczeń nie jesteś w stanie schudnąć? Lekarka wyjaśnia, co może być przyczyną

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×