Przejdź do treści

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Cynamon - czy jest bezpieczny? / Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Cynamon pojawia się w naszych posiłkach najczęściej jesienią, gdy za oknem robi się coraz zimniej, a my nabieramy ochoty na szarlotkę z pokruszoną laską cynamonu czy kawę nim oprószoną. Czy jednak, choć to tak popularna przyprawa, cynamon jest dla nas bezpieczny? Wyjaśnia to dietetyczka Zofia Pomes w swoim nowym poście na profilu „Holistycznie zdrowi”. 

Cynamon – czy jest szkodliwy?

„Cynamon – większość z nas go uwielbia, a w sezonie jesienno-zimowym u części osób pojawia się w jadłospisie codziennie. Pojawiły się jednak pytania dotyczące tego, czy choć popularny, nie jest szkodliwy?” – pisze Zofia Pomes, dietetyczka z „Holistycznie Zdrowi”.

Jak się okazuje, odmiany inne niż tzw. cynamon cejloński, mogą mieć stosunkowo wyższą zawartość kumaryny – związku toksycznego dla wątroby. Jak dodaje dietetyczka, jest na ten temat tylko kilka badań, dlatego należy te doniesienia traktować z ostrożnością.

„Dopuszczalna dzienna dawka kumaryny, która nie wiąże się z ryzykiem, to około 0,1 mg/kg, co jesteśmy w stanie osiągnąć przy dużym spożyciu cynamonu” – pisze specjalistka.

Pętla wisielcza z żelka

Czy należy bać się cynamonu?

Zofia Pomes odpowiada:

„Jeżeli cynamon gości w twojej kuchni na co dzień, najlepiej będzie wybierać cynamon cejloński (powinno być to napisane na opakowaniu)”.

Holistycznie Zdrowi

Kim jest Zofia Pomes? Jak sama o sobie mówi, to „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczka”. Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie. W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOSinsulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: