Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka
Często zamiast białego cukru sięgamy po cukier trzcinowy, traktując go jako zdrowszą alternatywę dla tego „tradycyjnego”. Czy na pewno tak jest? Odpowiada dietetyczka Magda Hajkiewicz.
Cukier biały i trzcinowy pod lupą
Cukier jest dodawany do niemal wszystkich produktów przetworzonych. I nawet jeśli nie słodzisz, to ciężko go całkowicie wyeliminować z diety. Dlatego warto być świadomym, jaki jest jego skład. Dietetyczka Magda Hajkiewicz bierze pod lupę cukier biały i trzcinowy.
„Cukier biały składa się z sacharozy – dwucukru będącego połączeniem glukozy i fruktozy. Cukier trzcinowy również składa się z sacharozy – dwucukru będącego połączeniem glukozy i fruktozy… ” – pisze w swoim ostatnim wpisie na Instagramie.
Różnica polega tylko na tym, z czego oba rodzaje cukru są produkowane – cukier biały z buraka, a trzcinowowy, jak sama nazwa wskazuje – z trzciny. Pytanie, czy sacharoza z trzciny może być w czymkolwiek lepsza od sacharozy z buraka. Dietetyczka Magda Hajkiewicz odpowiada krótko i bez owijania w bawełnę: „nie!”. Dlaczego?
Cukier trzcinowy to dobra zmiana?
„Cukier to cukier i ma taki sam wpływ na organizm, bez względu na to, z czego został pozyskany. Ktoś oczywiście może powiedzieć, że cukier trzcinowy jest lepszy, bo jest bogatszy w niektóre składniki mineralne. Okej, ale od kiedy traktujemy cukier jako źródło składników odżywczych w naszej diecie?” – zaznacza.
Jak w takim razie wykluczyć biały cukier w diecie? Hajkiewicz radzi wprowadzanie zamienników, ale według niej nie powinien to być ani cukier trzcinowy, ani brązowy, bo to „dokładnie ta sama substancja, tylko w droższym opakowaniu”.
„Nie dajmy się nabrać na teksty o 'zdrowszych’ zamiennikach, a raczej zadajmy sobie pytanie: dlaczego chcemy je stosować? Jakie miejsce w naszej diecie zajmuje cukier? Czy chcemy stosować 'zdrowsze’ zamienniki by móc jeść ich tyle, co zwykłego cukru, a może nawet więcej, bo 'przecież to nie biały cukier, to można?” – pisze dietetyczka.
Wiem, co jem – Magda Hajkiewicz
Autorka bloga i profilu na Instagramie magda.wiemcojem, Magda Hajkiewicz, jest dietetyczką, psychodietetyczką i studentką psychologii. Pomaga w zmianie nawyków żywieniowych, odzyskaniu radości z jedzenia, i naprawieniu swoich relacji z nim. Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 40 tys. osób.
Rozwiń„Nie chodzę na skróty. Nie interesują mnie szybkie i restrykcyjne diety, które przynoszą efekty tylko do pierwszego kryzysu. Interesuje mnie to, aby dobierać takie rozwiązania, które tym kryzysom zapobiegają i pozwalają cieszyć się wymarzoną sylwetką na lata (a nie na lato)” – zaznacza.
Zobacz także
„Biedniejsi są grubsi, jedzą gorzej i więcej się ruszają…” Czy tak jest w rzeczywistości? Joanna Dronka-Skrzypczak napisała, co o tym myśli
„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk
„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska
Polecamy
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Wpływ cukru na organizm, czyli słodkie niebezpieczeństwo
JEŚĆ CZY BYĆ: Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
Cukier brązowy to nie zawsze cukier trzcinowy. Jakie są różnice?
się ten artykuł?