Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog
się ten artykuł?
„Często słyszę od rodziców: 'Jak to moje dziecko ma próchnicę? Nie je przecież słodyczy!’ Kochani, pamiętajmy że cukier obecnie znajduje się prawie w każdym produkcie spożywczym” – podkreśla stomatolog Michał Kaczmarek, autor profilu na Instagramie @tata_stomatolog.
Czym są „cukry ukryte”?
Jak tłumaczy lek. Michał Kaczmarek, tzw. cukry ukryte to cukry zawarte w niektórych produktach, posiłkach czy napojach, które nie są postrzegane jako szkodliwe, a mogą przyczyniać się do powstania próchnicy.
Jakie produkty zawierają cukier? Jest ich wiele, a to niektóre przykłady:
- płatki śniadaniowe,
- smakowa „woda” dla dzieci,
- jogurty smakowe,
- ketchup.
Czym to grozi i jak sobie z tym poradzić?
Jakie są konsekwencje spożywania cukru przez dzieci? Jak podkreśla Kaczmarek, istotna jest tu nie tyle ilość, co częstotliwość spożywania przez dzieci produktów z „ukrytym cukrem”.
„Częste dostarczania cukrów, np. poprzez sączenie napoju przez cały dzień, nie pozwala zadziałać ochronnie ślinie – cały czas jest dostarczany substrat dla bakterii!” – zaznacza lekarz w swoim najnowszym wpisie na Instagramie.
Jak tego uniknąć? Stomatolog podsuwa kilka wskazówek:
- nie wprowadzaj zbyt wcześnie cukru u twojego dziecka,
- podawaj wodę, dziecko nie potrzebuje tych smakowych napojów czy soczków,
- sprawdzaj etykiety, jeśli w pierwszych trzech składnikach znajduje się cukier – nie bierz go,
- jeśli już musisz dać dziecku słodycze, to najlepiej w modelu „słodka sobota”- czyli słodycze można jeść tylko jeden dzień w tygodniu (sobota lub niedziela).
Tata Stomatolog
Tata Stomatolog to profil prowadzony przez rezydenta stomatologii dziecięcej Michała Kaczmarka. Obserwuje go prawie 55 tys. osób, wśród których dominują zapewne rodzice zatroskani o zdrowie swoich dzieci.
Wyświetl ten post na Instagramie.