Przejdź do treści

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność? / Fot. Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że roczne spożycie cukru rośnie w zastraszającym tempie, co przekłada się na poważne konsekwencje zdrowotne. Od wyliczania chorób, które są pokłosiem przesłodzonej diety, można dostać zadyszki, ale sygnały, że nasz organizm zaczyna szwankować, dostajemy nieco wcześniej. I właśnie im się dziś przyjrzymy razem z naszym ekspertem – dietetyczką Celiną Kinicką z Centrum Medycznego Damiana.

Według danych GUS w 2017 roku roczne spożycie cukru w Polsce wynosiło 44,5 kg na 1 mieszkańca i była to najwyższa wartość zaobserwowana w ciągu ostatnich 10 lat. Z raportu dowiadujemy się również, że w tym czasie spożycie cukru nieprzetworzonego spadło o 5,7 kg, ale znacząco wzrosło (o 11,8 kg!) spożycie cukru przetworzonego. A to dlatego, że biała słodycz jest dosłownie wszędzie, nawet tam, gdzie wielu w ogóle się jej nie spodziewa. W sokach owocowych, hamburgerach, musli, beztłuszczowych sosach do potraw, kawie, płatkach śniadaniowych. Lista ta wydaje się nie mieć końca.

Od kiedy cukier stał się składnikiem nieprawdopodobnej liczby produktów spożywczych, zaczęliśmy masowo chorować na otyłość, cukrzycę, choroby serca i nowotwory. Na świecie jest już ponad 400 mln diabetyków, a ich liczba ciągle rośnie. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę cierpi ok. 2,7 mln osób. Nadwaga w naszym kraju dotyczy prawie połowy kobiet i dwóch na trzech mężczyzn. Blisko 1400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem.

Dane statystyczne biją na alarm, ale równie niepokojąca jest stopniowa degradacja organizmu, której albo nie wiążemy z nadmiernym spożyciem cukru, albo nie chcemy wiązać. Jak cukier wpływa na kondycję naszych włosów, stan naszej cery, pracę mózgu i odporność? Sprawdź, co mówi dietetyk.

Cukier a mózg

Cukier jest głównym paliwem energetycznym dla mózgu. Od glukozy uzależniona jest jego zdolność do przetwarzania danych i zapisywania ich w pamięci. I w zależności od tego, w jakiej postaci dostarczamy cukier do organizmu, zależy praca mózgu.

„Jeśli spożywamy go z węglowodanów złożonych, to potrzebujemy czasu, żeby z niego pozyskać glukozę i korzystać z niej przez dłuższy czas. Natomiast, jeśli spożywamy cukry proste, łatwoprzyswajalne – głównie sacharozę, glukozę w czystej postaci czy fruktozę, mamy wtedy bardzo szybki „dowóz” glukozy do organizmu, w tym do mózgu” – wyjaśnia dietetyczka, Celina Kinicka z Centrum Medycznego Damiana.

Czym to skutkuje? Jak wyjaśnia ekspertka, mózg nie jest w stanie spożytkować więcej energii niż potrzebuje, dlatego nadmiar glukozy, która krąży we krwi uszkadza ścianę komórkową komórek nerwowych.

„Dochodzi wtedy do delikatnej zmiany struktury błony komórkowej (usztywnienie jej), a także wiąże się to z szybszym procesem starzenia się organizmu” – dodaje.

Nadmierne wahania stężenia glukozy we krwi wynikające z przesłodzonej diety są główną przyczyną zaburzeń nastroju. Zbyt duża dawka glukozy w jadłospisie negatywnie odbija się na pamięci i zdolnościach poznawczych. Nadpobudliwość, brak apetytu, rozdrażnienie – to kolejne skutki nadmiernego spożycia cukru.

Dorosła córka z matką

Cukier a włosy

O tym, że to, co jemy, ma wpływ na kondycję włosów i cery, wiadomo od dawna. Logicznym więc wydaje się, że dieta uboga w składniki odżywcze negatywnie odbija się na naszym wyglądzie.

„Włosy, by były zdrowe i piękne, potrzebują minerałów – biotyny, chromu, miedzi. Dzięki temu zachowują odpowiednią strukturę. Zbyt wysoki poziom glukozy sprawia, że część z tych minerałów jest zabierana z tkanek do krwi – po to, by zbuforować różne odczyny chemiczne” – tłumaczy dietetyczka. „Jeśli przechodzą one z tkanek do krwi, wtedy struktura włosów staje się uboższa w te minerały, włosy są gorszej jakości.  Jednak takie skutki występują jedynie przy bardzo długotrwałych nadmiarach glukozy” – dodaje.

Jednym z częstych objawów podwyższonego poziomu cukru we krwi są problemy związane ze strukturą włosów. Mieszki włosowe ulegają osłabieniu, a to może prowadzić do: przetłuszczonych, łamliwych i skłonnych do wypadania włosów.

 

dzieci siegające poo cukier

Cukier a cera

Negatywne konsekwencje wynikające z wysokiego spożycia nafaszerowanych cukrem produktów obejmują także stan skóry! Jak wyjaśnia dietetyczka, spożywanie zwiększonej ilości cukrów może wpływać na ilość wyprysków, trądzik czy trudniejsze gojenie się ran.

„Gdy mamy nadmiar glukozy, to krew jest słodka i jeśli dojdzie do przerwania ciągłości skóry, do rany dopływa słodsza krew, która staje się łatwą pożywką dla mikroorganizmów patogennych, a co za tym idzie rana może się jątrzyć, ropieć, trudniej zabliźniać” – tłumaczy.

Dietetyczka podkreśla, że przy różnego rodzaju wypryskach, we wgłębieniach także dochodzi do łatwego namnażania się patogennej mikroflory, która rozwija się w idealnym dla niej słodkim środowisku.

Kobieta je czekoladę

Cukier a odporność

Nasza odporność uzależniona jest w głównej mierze od diety, a ta powinna obfitować w warzywa, owoce i mikroelementy. „Jeśli spożywamy dużo cukrów i przetworów z jego wysoką zawartością, to odpowiednio mniej jemy tych pełnowartościowych posiłków. W takim przypadku organizm ma mniejsze możliwości wytworzenia naturalnej odporności organizmu” – wyjaśnia dietetyczka.

Ponadto, jak tłumaczy ekspertka, zwiększa się zawartość cukru w resztkach pokarmowych, które przedostają się do dalszych części przewodu pokarmowego – jelita grubego, gdzie są pożywką dla niekorzystnej flory jelitowej. „Następuje przerost drożdży i grzybów w jelitach, a prawidłowa mikroflora jelitowa jest jednym z głównych czynników odporności na infekcje” – dodaje.

Czy to wystarczające powody, by zamiast kolejnego batonika sięgnąć po zdrowszą przekąskę np. orzechy?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

kobieta z długimi włosami

Skrzyp na włosy – efekty. A może pokrzywa na włosy?

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Dieta na piękne włosy

Dieta na piękne włosy. Są tkanką martwą, dlatego by były w dobrej kondycji, trzeba wzmacniać je od środka

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Olejek rycynowy – właściwości, zastosowanie. Na co pomagają okłady z olejku rycynowego?

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?