Przejdź do treści

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność? / Fot. Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że roczne spożycie cukru rośnie w zastraszającym tempie, co przekłada się na poważne konsekwencje zdrowotne. Od wyliczania chorób, które są pokłosiem przesłodzonej diety, można dostać zadyszki, ale sygnały, że nasz organizm zaczyna szwankować, dostajemy nieco wcześniej. I właśnie im się dziś przyjrzymy razem z naszym ekspertem – dietetyczką Celiną Kinicką z Centrum Medycznego Damiana.

Według danych GUS w 2017 roku roczne spożycie cukru w Polsce wynosiło 44,5 kg na 1 mieszkańca i była to najwyższa wartość zaobserwowana w ciągu ostatnich 10 lat. Z raportu dowiadujemy się również, że w tym czasie spożycie cukru nieprzetworzonego spadło o 5,7 kg, ale znacząco wzrosło (o 11,8 kg!) spożycie cukru przetworzonego. A to dlatego, że biała słodycz jest dosłownie wszędzie, nawet tam, gdzie wielu w ogóle się jej nie spodziewa. W sokach owocowych, hamburgerach, musli, beztłuszczowych sosach do potraw, kawie, płatkach śniadaniowych. Lista ta wydaje się nie mieć końca.

Od kiedy cukier stał się składnikiem nieprawdopodobnej liczby produktów spożywczych, zaczęliśmy masowo chorować na otyłość, cukrzycę, choroby serca i nowotwory. Na świecie jest już ponad 400 mln diabetyków, a ich liczba ciągle rośnie. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę cierpi ok. 2,7 mln osób. Nadwaga w naszym kraju dotyczy prawie połowy kobiet i dwóch na trzech mężczyzn. Blisko 1400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem.

Dane statystyczne biją na alarm, ale równie niepokojąca jest stopniowa degradacja organizmu, której albo nie wiążemy z nadmiernym spożyciem cukru, albo nie chcemy wiązać. Jak cukier wpływa na kondycję naszych włosów, stan naszej cery, pracę mózgu i odporność? Sprawdź, co mówi dietetyk.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Cukier a mózg

Cukier jest głównym paliwem energetycznym dla mózgu. Od glukozy uzależniona jest jego zdolność do przetwarzania danych i zapisywania ich w pamięci. I w zależności od tego, w jakiej postaci dostarczamy cukier do organizmu, zależy praca mózgu.

„Jeśli spożywamy go z węglowodanów złożonych, to potrzebujemy czasu, żeby z niego pozyskać glukozę i korzystać z niej przez dłuższy czas. Natomiast, jeśli spożywamy cukry proste, łatwoprzyswajalne – głównie sacharozę, glukozę w czystej postaci czy fruktozę, mamy wtedy bardzo szybki „dowóz” glukozy do organizmu, w tym do mózgu” – wyjaśnia dietetyczka, Celina Kinicka z Centrum Medycznego Damiana.

Czym to skutkuje? Jak wyjaśnia ekspertka, mózg nie jest w stanie spożytkować więcej energii niż potrzebuje, dlatego nadmiar glukozy, która krąży we krwi uszkadza ścianę komórkową komórek nerwowych.

„Dochodzi wtedy do delikatnej zmiany struktury błony komórkowej (usztywnienie jej), a także wiąże się to z szybszym procesem starzenia się organizmu” – dodaje.

Nadmierne wahania stężenia glukozy we krwi wynikające z przesłodzonej diety są główną przyczyną zaburzeń nastroju. Zbyt duża dawka glukozy w jadłospisie negatywnie odbija się na pamięci i zdolnościach poznawczych. Nadpobudliwość, brak apetytu, rozdrażnienie – to kolejne skutki nadmiernego spożycia cukru.

Dorosła córka z matką

Cukier a włosy

O tym, że to, co jemy, ma wpływ na kondycję włosów i cery, wiadomo od dawna. Logicznym więc wydaje się, że dieta uboga w składniki odżywcze negatywnie odbija się na naszym wyglądzie.

„Włosy, by były zdrowe i piękne, potrzebują minerałów – biotyny, chromu, miedzi. Dzięki temu zachowują odpowiednią strukturę. Zbyt wysoki poziom glukozy sprawia, że część z tych minerałów jest zabierana z tkanek do krwi – po to, by zbuforować różne odczyny chemiczne” – tłumaczy dietetyczka. „Jeśli przechodzą one z tkanek do krwi, wtedy struktura włosów staje się uboższa w te minerały, włosy są gorszej jakości.  Jednak takie skutki występują jedynie przy bardzo długotrwałych nadmiarach glukozy” – dodaje.

Jednym z częstych objawów podwyższonego poziomu cukru we krwi są problemy związane ze strukturą włosów. Mieszki włosowe ulegają osłabieniu, a to może prowadzić do: przetłuszczonych, łamliwych i skłonnych do wypadania włosów.

dzieci siegające poo cukier

Cukier a cera

Negatywne konsekwencje wynikające z wysokiego spożycia nafaszerowanych cukrem produktów obejmują także stan skóry! Jak wyjaśnia dietetyczka, spożywanie zwiększonej ilości cukrów może wpływać na ilość wyprysków, trądzik czy trudniejsze gojenie się ran.

„Gdy mamy nadmiar glukozy, to krew jest słodka i jeśli dojdzie do przerwania ciągłości skóry, do rany dopływa słodsza krew, która staje się łatwą pożywką dla mikroorganizmów patogennych, a co za tym idzie rana może się jątrzyć, ropieć, trudniej zabliźniać” – tłumaczy.

Dietetyczka podkreśla, że przy różnego rodzaju wypryskach, we wgłębieniach także dochodzi do łatwego namnażania się patogennej mikroflory, która rozwija się w idealnym dla niej słodkim środowisku.

Kobieta je czekoladę

Cukier a odporność

Nasza odporność uzależniona jest w głównej mierze od diety, a ta powinna obfitować w warzywa, owoce i mikroelementy. „Jeśli spożywamy dużo cukrów i przetworów z jego wysoką zawartością, to odpowiednio mniej jemy tych pełnowartościowych posiłków. W takim przypadku organizm ma mniejsze możliwości wytworzenia naturalnej odporności organizmu” – wyjaśnia dietetyczka.

Ponadto, jak tłumaczy ekspertka, zwiększa się zawartość cukru w resztkach pokarmowych, które przedostają się do dalszych części przewodu pokarmowego – jelita grubego, gdzie są pożywką dla niekorzystnej flory jelitowej. „Następuje przerost drożdży i grzybów w jelitach, a prawidłowa mikroflora jelitowa jest jednym z głównych czynników odporności na infekcje” – dodaje.

Czy to wystarczające powody, by zamiast kolejnego batonika sięgnąć po zdrowszą przekąskę np. orzechy?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad / istock

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad

Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków?

Miód a cukrzyca – czy wykluczają się wzajemnie?

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

×