Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena
W ostatnich latach produkty kokosowe cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Nie inaczej jest w przypadku cukru kokosowego, który coraz częściej stosowany jest jako zamiennik cukru białego. Jego lekko kokosowo-karmelowy posmak i brązowy kolor, dzięki któremu pięknie się karmelizuje, powodują, że idealnie sprawdza się do wyrobu deserów oraz koktajli, także alkoholowych. Wielu uważa go za zdrowszą alternatywę cukru z buraka. Czy cukier kokosowy jest zdrowy? Jaki jest jego indeks glikemiczny i jakie są jego właściwości?
Cukier kokosowy
Cukier kokosowy, występujący niekiedy pod nazwą gula java, to produkt pozyskiwany z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Sam proces wytwarzania cukru kokosowego jest dość czasochłonny i pracochłonny. Pierwszym etapem jest nacinanie w odpowiednim miejscu łodyg kwiatostanu, z których następnie wyciskany jest biały i słodki sok. Przez następne dni – co potrwać może nawet do dwóch miesięcy – sok spływa powoli do naczynia zawieszonego obok kwiatostanu. Jako ciekawostkę wskazać można, że z jednego drzewa uzyskać można nawet 280 litrów drogocennego soku. Kolejny krok to przelanie soku kokosowego do specjalnych kadzi, odparowanie do konsystencji gęstego syropy, by ostatecznie po jego zastygnięciu uformować bloczki lub ogrzewać dalej w celu uzyskania sypkiej konsystencji.
Cukier kokosowy – indeks glikemiczny i wartość odżywcza
Cukier kokosowy charakteryzuje się niższym niż w przypadku cukru białego indeksem glikemicznym. IG cukru kokosowego wynosi 35, choć należy zaznaczyć, że spotkać można się także ze źródłami, które wskazują, że indeks równy jest 54.
W skład cukru z kokosa wchodzi głównie sacharoza – około 70 proc., glukoza – około 3 proc. oraz fruktoza – około 3 proc. Jaka jest jego wartość odżywcza? Dość powszechny był pogląd, że cukier kokosowy jest zdrowy, a z pewnością zdrowszy niż cukier biały. Zawiera on bowiem wiele witamin i składników mineralnych, w tym m.in. białko, tłuszcz, azot, fosfor, potas, wapń, magnez, sód, chlor, siarkę, bor, cynk, mangan, żelazo, miedź, witaminę B1 i C. Warto jednak zauważyć, że są to ilości śladowe.
Cukier kokosowy zawiera 381 kcal na 100 gram, czyli nieznacznie mniej niż cukier biały.
Cukier kokosowy – właściwości
Cukier kokosowy charakteryzuje się lekko kokosowo-karmelowym posmakiem i ciemnym kolorem. Wygląda zatem podobnie jak cukier trzcinowy. Wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni do wyrobów ciast i deserów. Doskonale komponuje się także z koktajlami, napojami, w tym drinkami alkoholowymi. Możesz z powodzeniem dodać go do kawy, zastępując cukier biały w proporcji 1:1.
Z uwagi na swój kokosowy posmak wykorzystywany jest także do przygotowywania wykwintnych potraw, w tym słodko-kwaśnych sosów.
Cukier kokosowy a ksylitol
Cukier kokosowy różni się dość znacząco od ksylitolu. Przede wszystkim ksylitol cechuje się niższym indeksem glikemicznym – jego IG wynosi siedem oraz wartością odżywczą – około 240 kcal na 100 gram. Zaletą ksylitolu jest także to, że zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy, a co więcej, może być wykorzystywany w pastach do zębów. Ksylitol, który jest równie słodki co cukier biały, nie różni się niemal od niego smakiem. Dlatego, jeżeli kierujesz się walorami smakowymi, cukier kokosowy może okazać się ciekawszym wyborem.
Cukier kokosowy a cukier trzcinowy
Porównując cukier kokosowy z cukrem trzcinowym można zauważyć, że posiadają one zbliżoną wartość energetyczną. Cukier trzcinowy zawiera bowiem 390 kcal w 100 gramach. Jego indeks glikemiczny jest zaś wyższy niż cukru kokosowego i wynosi 87. Mają one podobny, ciemniejszy kolor, choć należy zaznaczyć, że cukier trzcinowy może przybrać także barwę jaśniejszą. Mają także podobny smak.
Cukier kokosowy – cena
Cukier kokosowy to produkt, który coraz łatwiej znaleźć na sklepowych półkach. Warto jednak wybierać cukier w sprawdzonych miejscach, takich jak sklepy z żywnością ekologiczną czy orientalną, a także w dobrze zaopatrzonych sklepach wielkopowierzchniowych.
Cukier z kokosa jest stosunkowo drogim zamiennikiem białego cukru. Cena cukru kokosowego waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za kilogram.
Źródła:
- J. Jessa, K. Hozyasz, Wartość zdrowotna produktów kokosowych, Pediatria Polska 2015.
Polecamy
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Wpływ cukru na organizm, czyli słodkie niebezpieczeństwo
JEŚĆ CZY BYĆ: Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
Cukier brązowy to nie zawsze cukier trzcinowy. Jakie są różnice?
się ten artykuł?