Przejdź do treści

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada
Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Chlebek bananowy bezglutenowy, ale też tradycyjny, czyli z dodatkiem mąki pszennej, to wypiek, który szturmem zdobywa popularność. Podawany jest jako słodka przekąska, lżejszy zamiennik słodkich deserów, pożywne śniadanie czy dodatek do kawy lub herbaty. Co ciekawe, tradycja banana bread, wywodząca się z USA jest na tyle silna, że chleb bananowy ma tam nawet swoje święto. Jak przygotować bezglutenowy chlebek bananowy?

Chlebek bananowy bezglutenowy – historia

Chleb bananowy, czyli z angielskiego banana bread, to amerykańskie ciasto, którego tradycja sięga początku XX wieku. Przygotowywany jest w wielu wersjach, m.in. jako chlebek bananowy bezglutenowy, chlebek bananowy bezglutenowy wegański, chlebek bananowy wegański fit, czy chleb bananowy z mnóstwem słodkich dodatków w środku. Mnogość przepisów sprawia, że z pewnością każdy jest w stanie znaleźć wersję najlepszą dla siebie.

Skąd wywodzi się tradycyjny chlebek bananowy? Banana bread, czyli chleb bananowy to niezwykle popularne amerykańskie ciasto, które przypomina znaną nam dobrze, rodzimą babkę. Historia powstania przepisu nie jest do końca potwierdzona – jedna wersja zakłada bowiem, że chlebek bananowy był odpowiedzią na kryzys, w czasie którego amerykańskie gospodynie domowe znalazły sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów. Inni twierdzą zaś, że wypiek był formą reklamy proszku do pieczenia i sody. Faktem jest, że pierwszy oficjalny przepis na banana bread pochodzi z 1933 roku z książki kucharskiej „Balanced Recipes Cookbook”. Do dziś doczekał się on wielu modyfikacji, a o jego ogromnej popularności świadczy m.in. fakt, że 23 lutego obchodzony jest w USA Narodowy Dzień Chleba Bananowego.

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Jak przygotować chlebek bananowy bez glutenu i nie tylko – przepisy

Oto garść sprawdzonych przepisów i nieco inspiracji na chleb bananowy bez glutenu, chleb bananowy wegański i chlebek bananowy z bakaliami.

Przygotowując chlebek bananowy bez glutenu możesz wykorzystać różne mąki, w zależności od tego jakie lubisz lub jakie masz akurat w domu. Pamiętaj o odpowiednim dostosowaniu proporcji – nie każdą mąkę można bowiem zamieniać w stosunku 1:1. Musisz też pamiętać, że możesz przygotować ciasto z dodatkiem mleka, napoju roślinnego lub jogurtu naturalnego oraz większą ilością tłuszczu. Znajdziesz także wiele przepisów, które pomijają te produkty lub uwzględniają je w niewielkiej ilości.

Chlebek bananowy bezglutenowy

  • 250 gramów mąki bezglutenowej – możesz skorzystać z gotowych mieszanek lub połączyć mąki np. owsianą, jaglaną, ryżową,
  • trzy duże banany,
  • trzy jajka,
  • trzy łyżki cukru np. trzcinowego,
  • trzy łyżki oleju,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dodaj do nich zblendowane lub rozgniecione banany. Następnie wlej pozostałe mokre produkty. Wymieszaj je dokładnie i przełóż do wyłożonej papierem lub posmarowanej olejem foremki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni lub nieco niższej – około 160 stopni z termoobiegiem.

Chleb bananowy bez glutenu, jajek i mleka

  • 250 gramów mąki bezglutenowej,
  • 150 gramów jogurtu kokosowego,
  • jedna czwarta szklanki oleju,
  • trzy dojrzałe banany,
  • szklanka napoju roślinnego,
  • jedna trzecia szklanki cukru np. brązowego,
  • jedna czwarta łyżeczki sody,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.

Wymieszaj ze sobą suche składniki i dodaj mokre, w tym zblendowanego lub dokładnie rozgniecionego banana. Następnie połącz wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Powinna być ona półpłynna, stąd z łatwością przelejesz ją do przygotowanej foremki, uprzednio wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem. Wstaw ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 45 minut.

Chleb bananowy wegański

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • jedna trzecia szklanki oleju,
  • jedna trzecia szklanki cukru np. brązowego,
  • jedna trzecia szklanki napoju roślinnego,
  • dwa duże dojrzałe banany,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Połącz ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich rozgniecione lub zblendowane banany. Pamiętaj, że im bardziej dojrzałe będą, tym słodszy chlebek otrzymasz. Do tak przygotowanej masy wlej pozostałe płynne składniki i wymieszaj. Na tym etapie także możesz użyć blendera, dzięki czemu zaoszczędzisz sobie wysiłku, a masa będzie idealnie gładka. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki – idealnie sprawdzi się tzw. keksówka – a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut.

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Do chlebka bananowego możesz także dodać ulubione bakalie lub pokrojoną w drobne kawałki gorzką czekoladę. Pamiętaj, że cukier możesz zastąpić miodem lub pominąć – ciasto będzie bowiem słodkie z uwagi na dojrzałe banany.

Niektórzy twierdzą, że o sukcesie chlebka bananowego decyduje duża ilość i jakość proszku do pieczenia. Warto połączyć go także z sodą oczyszczoną. Można znaleźć także przepisy, w których zaleca się pieczenie chlebka bananowego w piekarniku ustawionym na funkcję termoobiegu.

Źródła:

  1. M. Masih, T. Desale „Preparation of banana bread to utilize the over ripe banana” International Journal of Food Science and Nutrition

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: