Przejdź do treści

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada
Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Chlebek bananowy bezglutenowy, ale też tradycyjny, czyli z dodatkiem mąki pszennej, to wypiek, który szturmem zdobywa popularność. Podawany jest jako słodka przekąska, lżejszy zamiennik słodkich deserów, pożywne śniadanie czy dodatek do kawy lub herbaty. Co ciekawe, tradycja banana bread, wywodząca się z USA jest na tyle silna, że chleb bananowy ma tam nawet swoje święto. Jak przygotować bezglutenowy chlebek bananowy?

Chlebek bananowy bezglutenowy – historia

Chleb bananowy, czyli z angielskiego banana bread, to amerykańskie ciasto, którego tradycja sięga początku XX wieku. Przygotowywany jest w wielu wersjach, m.in. jako chlebek bananowy bezglutenowy, chlebek bananowy bezglutenowy wegański, chlebek bananowy wegański fit, czy chleb bananowy z mnóstwem słodkich dodatków w środku. Mnogość przepisów sprawia, że z pewnością każdy jest w stanie znaleźć wersję najlepszą dla siebie.

Skąd wywodzi się tradycyjny chlebek bananowy? Banana bread, czyli chleb bananowy to niezwykle popularne amerykańskie ciasto, które przypomina znaną nam dobrze, rodzimą babkę. Historia powstania przepisu nie jest do końca potwierdzona – jedna wersja zakłada bowiem, że chlebek bananowy był odpowiedzią na kryzys, w czasie którego amerykańskie gospodynie domowe znalazły sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów. Inni twierdzą zaś, że wypiek był formą reklamy proszku do pieczenia i sody. Faktem jest, że pierwszy oficjalny przepis na banana bread pochodzi z 1933 roku z książki kucharskiej „Balanced Recipes Cookbook”. Do dziś doczekał się on wielu modyfikacji, a o jego ogromnej popularności świadczy m.in. fakt, że 23 lutego obchodzony jest w USA Narodowy Dzień Chleba Bananowego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Jak przygotować chlebek bananowy bez glutenu i nie tylko – przepisy

Oto garść sprawdzonych przepisów i nieco inspiracji na chleb bananowy bez glutenu, chleb bananowy wegański i chlebek bananowy z bakaliami.

Przygotowując chlebek bananowy bez glutenu możesz wykorzystać różne mąki, w zależności od tego jakie lubisz lub jakie masz akurat w domu. Pamiętaj o odpowiednim dostosowaniu proporcji – nie każdą mąkę można bowiem zamieniać w stosunku 1:1. Musisz też pamiętać, że możesz przygotować ciasto z dodatkiem mleka, napoju roślinnego lub jogurtu naturalnego oraz większą ilością tłuszczu. Znajdziesz także wiele przepisów, które pomijają te produkty lub uwzględniają je w niewielkiej ilości.

Chlebek bananowy bezglutenowy

  • 250 gramów mąki bezglutenowej – możesz skorzystać z gotowych mieszanek lub połączyć mąki np. owsianą, jaglaną, ryżową,
  • trzy duże banany,
  • trzy jajka,
  • trzy łyżki cukru np. trzcinowego,
  • trzy łyżki oleju,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dodaj do nich zblendowane lub rozgniecione banany. Następnie wlej pozostałe mokre produkty. Wymieszaj je dokładnie i przełóż do wyłożonej papierem lub posmarowanej olejem foremki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni lub nieco niższej – około 160 stopni z termoobiegiem.

Chleb bananowy bez glutenu, jajek i mleka

  • 250 gramów mąki bezglutenowej,
  • 150 gramów jogurtu kokosowego,
  • jedna czwarta szklanki oleju,
  • trzy dojrzałe banany,
  • szklanka napoju roślinnego,
  • jedna trzecia szklanki cukru np. brązowego,
  • jedna czwarta łyżeczki sody,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.

Wymieszaj ze sobą suche składniki i dodaj mokre, w tym zblendowanego lub dokładnie rozgniecionego banana. Następnie połącz wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Powinna być ona półpłynna, stąd z łatwością przelejesz ją do przygotowanej foremki, uprzednio wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem. Wstaw ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 45 minut.

Chleb bananowy wegański

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • jedna trzecia szklanki oleju,
  • jedna trzecia szklanki cukru np. brązowego,
  • jedna trzecia szklanki napoju roślinnego,
  • dwa duże dojrzałe banany,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Połącz ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich rozgniecione lub zblendowane banany. Pamiętaj, że im bardziej dojrzałe będą, tym słodszy chlebek otrzymasz. Do tak przygotowanej masy wlej pozostałe płynne składniki i wymieszaj. Na tym etapie także możesz użyć blendera, dzięki czemu zaoszczędzisz sobie wysiłku, a masa będzie idealnie gładka. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki – idealnie sprawdzi się tzw. keksówka – a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut.

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Do chlebka bananowego możesz także dodać ulubione bakalie lub pokrojoną w drobne kawałki gorzką czekoladę. Pamiętaj, że cukier możesz zastąpić miodem lub pominąć – ciasto będzie bowiem słodkie z uwagi na dojrzałe banany.

Niektórzy twierdzą, że o sukcesie chlebka bananowego decyduje duża ilość i jakość proszku do pieczenia. Warto połączyć go także z sodą oczyszczoną. Można znaleźć także przepisy, w których zaleca się pieczenie chlebka bananowego w piekarniku ustawionym na funkcję termoobiegu.

Źródła:

  1. M. Masih, T. Desale „Preparation of banana bread to utilize the over ripe banana” International Journal of Food Science and Nutrition

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×