Przejdź do treści

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada
Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Chlebek bananowy bezglutenowy, ale też tradycyjny, czyli z dodatkiem mąki pszennej, to wypiek, który szturmem zdobywa popularność. Podawany jest jako słodka przekąska, lżejszy zamiennik słodkich deserów, pożywne śniadanie czy dodatek do kawy lub herbaty. Co ciekawe, tradycja banana bread, wywodząca się z USA jest na tyle silna, że chleb bananowy ma tam nawet swoje święto. Jak przygotować bezglutenowy chlebek bananowy?

Chlebek bananowy bezglutenowy – historia

Chleb bananowy, czyli z angielskiego banana bread, to amerykańskie ciasto, którego tradycja sięga początku XX wieku. Przygotowywany jest w wielu wersjach, m.in. jako chlebek bananowy bezglutenowy, chlebek bananowy bezglutenowy wegański, chlebek bananowy wegański fit, czy chleb bananowy z mnóstwem słodkich dodatków w środku. Mnogość przepisów sprawia, że z pewnością każdy jest w stanie znaleźć wersję najlepszą dla siebie.

Skąd wywodzi się tradycyjny chlebek bananowy? Banana bread, czyli chleb bananowy to niezwykle popularne amerykańskie ciasto, które przypomina znaną nam dobrze, rodzimą babkę. Historia powstania przepisu nie jest do końca potwierdzona – jedna wersja zakłada bowiem, że chlebek bananowy był odpowiedzią na kryzys, w czasie którego amerykańskie gospodynie domowe znalazły sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów. Inni twierdzą zaś, że wypiek był formą reklamy proszku do pieczenia i sody. Faktem jest, że pierwszy oficjalny przepis na banana bread pochodzi z 1933 roku z książki kucharskiej „Balanced Recipes Cookbook”. Do dziś doczekał się on wielu modyfikacji, a o jego ogromnej popularności świadczy m.in. fakt, że 23 lutego obchodzony jest w USA Narodowy Dzień Chleba Bananowego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Jak przygotować chlebek bananowy bez glutenu i nie tylko – przepisy

Oto garść sprawdzonych przepisów i nieco inspiracji na chleb bananowy bez glutenu, chleb bananowy wegański i chlebek bananowy z bakaliami.

Przygotowując chlebek bananowy bez glutenu możesz wykorzystać różne mąki, w zależności od tego jakie lubisz lub jakie masz akurat w domu. Pamiętaj o odpowiednim dostosowaniu proporcji – nie każdą mąkę można bowiem zamieniać w stosunku 1:1. Musisz też pamiętać, że możesz przygotować ciasto z dodatkiem mleka, napoju roślinnego lub jogurtu naturalnego oraz większą ilością tłuszczu. Znajdziesz także wiele przepisów, które pomijają te produkty lub uwzględniają je w niewielkiej ilości.

Chlebek bananowy bezglutenowy

  • 250 gramów mąki bezglutenowej – możesz skorzystać z gotowych mieszanek lub połączyć mąki np. owsianą, jaglaną, ryżową,
  • trzy duże banany,
  • trzy jajka,
  • trzy łyżki cukru np. trzcinowego,
  • trzy łyżki oleju,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dodaj do nich zblendowane lub rozgniecione banany. Następnie wlej pozostałe mokre produkty. Wymieszaj je dokładnie i przełóż do wyłożonej papierem lub posmarowanej olejem foremki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni lub nieco niższej – około 160 stopni z termoobiegiem.

Chleb bananowy bez glutenu, jajek i mleka

  • 250 gramów mąki bezglutenowej,
  • 150 gramów jogurtu kokosowego,
  • jedna czwarta szklanki oleju,
  • trzy dojrzałe banany,
  • szklanka napoju roślinnego,
  • jedna trzecia szklanki cukru np. brązowego,
  • jedna czwarta łyżeczki sody,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.

Wymieszaj ze sobą suche składniki i dodaj mokre, w tym zblendowanego lub dokładnie rozgniecionego banana. Następnie połącz wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Powinna być ona półpłynna, stąd z łatwością przelejesz ją do przygotowanej foremki, uprzednio wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem. Wstaw ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 45 minut.

Chleb bananowy wegański

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • jedna trzecia szklanki oleju,
  • jedna trzecia szklanki cukru np. brązowego,
  • jedna trzecia szklanki napoju roślinnego,
  • dwa duże dojrzałe banany,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Połącz ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich rozgniecione lub zblendowane banany. Pamiętaj, że im bardziej dojrzałe będą, tym słodszy chlebek otrzymasz. Do tak przygotowanej masy wlej pozostałe płynne składniki i wymieszaj. Na tym etapie także możesz użyć blendera, dzięki czemu zaoszczędzisz sobie wysiłku, a masa będzie idealnie gładka. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki – idealnie sprawdzi się tzw. keksówka – a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut.

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Do chlebka bananowego możesz także dodać ulubione bakalie lub pokrojoną w drobne kawałki gorzką czekoladę. Pamiętaj, że cukier możesz zastąpić miodem lub pominąć – ciasto będzie bowiem słodkie z uwagi na dojrzałe banany.

Niektórzy twierdzą, że o sukcesie chlebka bananowego decyduje duża ilość i jakość proszku do pieczenia. Warto połączyć go także z sodą oczyszczoną. Można znaleźć także przepisy, w których zaleca się pieczenie chlebka bananowego w piekarniku ustawionym na funkcję termoobiegu.

Źródła:

  1. M. Masih, T. Desale „Preparation of banana bread to utilize the over ripe banana” International Journal of Food Science and Nutrition

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Owsianka z bananem

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

żelki

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Ciasto pomarańczowe

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

kanapka z awokado i jajkiem

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×