Przejdź do treści

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska
Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

7 kg rocznie zjadanych bananów przypada średnio na Polaka. To również element podstawowego wyżywienia w krajach rozwijających się na całym świecie – pisze w swoim ostatnim poście eko aktywistka Paulina Górska. Być może warto więc przyjrzeć się bliżej ich hodowli? 

3 dolary dziennie dla pracowników

Paulina Górska podkreśla, że od kilkudziesięciu lat obrót bananami jest jednym z głównych przykładów niesprawiedliwości w handlu. Rynek ten jest skupiony wokół kilku dużych korporacji, co niestety odbija się na drobnych rolnikach i pracowniach plantacji.

„Niepewność zatrudnienia, niebezpieczne warunki, rosnące koszty produkcji, spadek cen i zmiany klimatu – to tylko niektóre z wielu problemów, z którymi borykają się farmerzy. Pracownicy zarabiają 8 proc. z ceny banana. Inne raporty podają, że niezrzeszeni pracownicy plantacji zarabiają 3 dolary dziennie” – pisze Górska na swoim profilu na Instagramie.

Oprócz kwestii sprawiedliwego handlu, wiele kontrowersji budzi sposób, w jaki uprawia się banany. Eko aktywistka zauważa, że coraz częściej te, które są przygotowywane na eksport, uprawiane są w warunkach monokultury, co nie uwzględnia lokalnych ekosystemów i wymaga użycia dużej ilości chemicznych środków ochrony roślin.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Banan bananowi nierówny

Paulina Górska zwraca uwagę, że warto kupować banany z certyfikatem FairTrade, który świadczy o tym, że pracownicy otrzymują uczciwą wypłatę. Jak dodaje, problem jednak w tym, że banany ekologiczne i  FairTrade nie są dla wszystkich dostępne. Takie owoce są droższe i rzadko kiedy możemy je kupić w najbliższym warzywniaku.

„Czy ja namawiam do tego, aby nie kupować bananów? Oczywiście, że nie. Sama je kupuję, to owoc, który w naszym domu jest często. Ale nie ukrywam, że zwykle odczuwam jakieś ukłucie poczucia winy, kiedy kupuję konwencjonalne banany – chociaż w lato staram się je ograniczać, bo jest mnóstwo wspaniałych sezonowych polskich owoców, które mamy na wyciągnięcie ręki” – podkreśla Górska.

Jest jeszcze druga ciemna strona banana, dosłownie. Jak podaje eko aktywistka, codziennie w Wielkiej Brytanii wyrzuca się 1,4 mln bananów, które nadają się do jedzenia, ale mają np. czarne plamki na skórce. Więc jeśli już je kupujemy, to ich nie wyrzucajmy – apeluje Paulina Górska.

Paulina Górska

Paulina Górska to ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 65 tys. osób. Stara się na nim zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań potrzebującym czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do codziennego życia. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Pieczone zimowe owoce

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

×