Przejdź do treści

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska
Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

7 kg rocznie zjadanych bananów przypada średnio na Polaka. To również element podstawowego wyżywienia w krajach rozwijających się na całym świecie – pisze w swoim ostatnim poście eko aktywistka Paulina Górska. Być może warto więc przyjrzeć się bliżej ich hodowli? 

3 dolary dziennie dla pracowników

Paulina Górska podkreśla, że od kilkudziesięciu lat obrót bananami jest jednym z głównych przykładów niesprawiedliwości w handlu. Rynek ten jest skupiony wokół kilku dużych korporacji, co niestety odbija się na drobnych rolnikach i pracowniach plantacji.

„Niepewność zatrudnienia, niebezpieczne warunki, rosnące koszty produkcji, spadek cen i zmiany klimatu – to tylko niektóre z wielu problemów, z którymi borykają się farmerzy. Pracownicy zarabiają 8 proc. z ceny banana. Inne raporty podają, że niezrzeszeni pracownicy plantacji zarabiają 3 dolary dziennie” – pisze Górska na swoim profilu na Instagramie.

Oprócz kwestii sprawiedliwego handlu, wiele kontrowersji budzi sposób, w jaki uprawia się banany. Eko aktywistka zauważa, że coraz częściej te, które są przygotowywane na eksport, uprawiane są w warunkach monokultury, co nie uwzględnia lokalnych ekosystemów i wymaga użycia dużej ilości chemicznych środków ochrony roślin.

Banan bananowi nierówny

Paulina Górska zwraca uwagę, że warto kupować banany z certyfikatem FairTrade, który świadczy o tym, że pracownicy otrzymują uczciwą wypłatę. Jak dodaje, problem jednak w tym, że banany ekologiczne i  FairTrade nie są dla wszystkich dostępne. Takie owoce są droższe i rzadko kiedy możemy je kupić w najbliższym warzywniaku.

„Czy ja namawiam do tego, aby nie kupować bananów? Oczywiście, że nie. Sama je kupuję, to owoc, który w naszym domu jest często. Ale nie ukrywam, że zwykle odczuwam jakieś ukłucie poczucia winy, kiedy kupuję konwencjonalne banany – chociaż w lato staram się je ograniczać, bo jest mnóstwo wspaniałych sezonowych polskich owoców, które mamy na wyciągnięcie ręki” – podkreśla Górska.

Jest jeszcze druga ciemna strona banana, dosłownie. Jak podaje eko aktywistka, codziennie w Wielkiej Brytanii wyrzuca się 1,4 mln bananów, które nadają się do jedzenia, ale mają np. czarne plamki na skórce. Więc jeśli już je kupujemy, to ich nie wyrzucajmy – apeluje Paulina Górska.

Paulina Górska

Paulina Górska to ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 65 tys. osób. Stara się na nim zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań potrzebującym czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do codziennego życia. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami