Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?
Chipsy warzywne pomogą w bardzo smaczny sposób zwiększyć ilość spożywanych na co dzień warzyw. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i pół godziny w kuchni, by otrzymać zdrową przekąskę, która zastąpi silnie przetworzone produkty dostępne na sklepowych półkach. W tym artykule podpowiadamy, jak zrobić domowe chipsy z piekarnika.
Chipsy warzywne – jak zrobić?
Chipsy warzywne są zdrową przekąską, która świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla wysoko przetworzonych, bogatych w tłuszcze smażonych chipsów dostępnych w sklepach. Przygotujesz je bardzo szybko z wykorzystaniem prostych składników – wybranych warzyw (najlepiej sprawdzą się te o niskiej zawartości wody, w tym tradycyjnie – ziemniaki, ale także bataty, buraki, marchew, pietruszka czy jarmuż), oleju roślinnego (np. oliwy z oliwek) oraz ulubionych przypraw.
Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika
Zdrowe chipsy z ziemniaków możemy zrobić w domu w pół godziny. Dzięki wykorzystaniu procesu pieczenia zamiast smażenia otrzymana przekąska zawiera znacznie mniej tłuszczu i jest niskokaloryczna. Wypróbuj poniższy przepis na zdrowe ziemniaczane chipsy z piekarnika.
Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika
Składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli,
- inne wybrane przyprawy: papryka słodka mielona (jeśli chcemy zrobić chipsy paprykowe), zioła (np. suszony koperek, tymianek, rozmaryn, mieszanka ziół prowansalskich), kmin rzymski, cebula w proszku, czosnek granulowany.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C.
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz.
- Ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plastry – najlepiej przy użyciu mandoliny. Jeśli jej nie posiadasz, wykorzystaj ostry nóż do warzyw lub obieraczkę.
- Plasterki ziemniaków bardzo dokładnie osusz przy użyciu ręcznika kuchennego. Ten etap jest bardzo ważny, żeby uzyskać chrupiące chipsy.
- Osuszone plastry ziemniaków przełóż do miski i wymieszaj z oliwą z oliwek, solą oraz (opcjonalnie) innymi przyprawami.
- Ziemniaki porozkładaj – w jednej warstwie, zachowując przestrzenie między plastrami – na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia.
- Piecz plasterki ziemniaków przez 5-15 minut aż nabiorą złotego koloru. Podczas pieczenia miej je na oku – czas obróbki termicznej może różnić się znacząco w zależności m.in. od użytego piekarnika, wybranego gatunku ziemniaków oraz wielkości i grubości plastrów.
- Pozostaw chipsy ziemniaczane do wystudzenia.
- Najlepiej smakują tego samego dnia, jednak możesz spożywać je po upieczeniu jeszcze przez 2-3 dni.
Przepisy na chipsy z warzyw
Marchewka, pietruszka, burak, a może jarmuż? Nie musimy ograniczać swojej kulinarnej wyobraźni do chipsów tradycyjnie przyrządzanych z ziemniaków. Przygotowaliśmy propozycje na chrupiące dietetyczne przekąski z wykorzystaniem całej gamy warzyw.
Chipsy z innych warzyw możesz przyrządzić w taki sam sposób jak chipsy ziemniaczane. Wystarczy, że dobierzesz odpowiednie przyprawy i będziesz kontrolować czas pieczenia, dostosowując go do określonego produktu (warzywa o dużej zawartości cukrów i niskiej zawartości wody, np. bataty, upieką się szybciej niż klasyczne ziemniaki).
Chipsy z pietruszki
Chipsy z pietruszki smakują wyśmienicie, jeśli przyprawimy je ziołami, takimi jak tymianek. Polecamy przygotować je z następujących proporcji składników:
- 500 gramów pietruszki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego.
Chipsy z batatów
Słodki smak batatów świetnie kontrastuje z solą i takie klasyczne zestawienie nie potrzebuje już żadnych dodatków, by uzyskać głębię – choć oczywiście eksperymenty z dodawaniem przypraw również mogą przynieść pozytywne rezultaty. Do przyrządzenia podstawowej wersji chipsów z batatów wystarczą trzy składniki:
- 1 duży słodki ziemniak,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli.
Chipsy z marchewki
Do zrobienia domowych chipsów z marchewki z czosnkiem będziesz potrzebować:
- 500 gramów marchewki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego.
Chipsy z jarmużu
Jarmuż jest jednym z warzyw o najwyższej wartości odżywczej, a w formie pieczonej powinien przypaść do gustu nawet osobom, które nie przepadają za nim w wersji surowej lub gotowanej. Szczególnie jeśli domowym chipsom w wersji fit nadamy smak dzięki intensywnym przyprawom, takim jak chilli, kmin rzymski oraz wędzona papryka. Do zrobienia chipsów z jarmużu możesz wykorzystać następujące proporcje składników:
- 100 gramów jarmużu (z usuniętymi grubymi łodyżkami, porwanego na kawałki);
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- ¼ łyżeczki soli;
- ¼ łyżeczki chilli;
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego;
- ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej.
Chipsy z buraka
Burak smakuje świetnie w towarzystwie ziół o zdecydowanym smaku. W związku z tym szczególnie polecamy chipsy z tego warzywa przyprawione z rozmarynem, z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Do ich zrobienia będziesz potrzebować:
- 500 gramów buraków,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- dużej szczypty świeżo mielonego gruboziarnistego pieprzu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?