Przejdź do treści

Chcesz schudnąć? Te produkty pomogą ci stłumić apetyt

Kobieta z koktajlem owocowym
Sprawdź, które naturalne składniki maja wpływ na utratę wagi. Fot. Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Pragniesz zrzucić parę zbędnych kilogramów i czuć się lżej? Możesz to zrobić bez szkody dla swojego organizmu i nie łamiąc zasad zdrowego odżywiania. Oto 10 naturalnych składników, które mogą ci w tym pomóc.

Powrót do natury

Jeśli od jakiegoś czasu szukasz dobrego sposobu na to, by schudnąć, pewnie spotkałaś się z masą środków, które w różny sposób zagwarantują ci „efekt cud”. Działają poprzez zmniejszanie apetytu, potęgowanie i przyspieszanie procesu spalania kalorii, blokowanie wchłaniania niektórych składników odżywczych. Należy jednak pamiętać, że sztuczne związki chemiczne często mają dość obszerną listę przeciwwskazań, mogą również wywołać niemało skutków ubocznych.

We współczesnym świecie, otoczeni technologią i nowoczesną medycyną zapominamy o źródle, które było niegdyś dla nas skarbnicą wiedzy i wzorem do naśladowania. Chodzi oczywiście o naturę i z perspektywy naszych czasów „prymitywną” medycynę naturalną. Zatem do dzieła, sprawdźmy, o jakich „odchudzających” roślinach mogliśmy zapomnieć.

Kozieradka

Kozieradka ma bardzo wiele zastosowań i leczniczych właściwości. W dawnych manuskryptach była nazywana przez to „bożą trawką”. Jest rośliną z rodziny bobowatych, którą powszechnie stosuje się w kuchni azjatyckiej i w środkowej Europie. Zazwyczaj w kuchni wykorzystuje się zmielone suszone nasiona. Są one złożone w 45 proc. z włókien, z których większość jest nierozpuszczalna. Zawierają jednak także rozpuszczalny i wchłanialny błonnik, m.in. galactomannan.

Właśnie dzięki błonnikowi kozieradka pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi – regulując go, obniża również cholesterol i zmniejsza łaknienie. Błonnik w niej zawarty powoduje także, że proces trawienia wydłuża się i zmniejsza przyswajanie węglowodanów i tłuszczów.

Niedawne badania nad odchudzającym działaniem kozieradki wypadły wprost rewelacyjnie. Testy przeprowadzono na grupie 18 osób z otyłością, podczas badań podwojono dawki kozieradki, które zawierały od 4 g do 8 gramów błonnika galactomannan. Apetyt badanych znacznie się zmniejszył i zwiększyło się uczucie sytości. Naukowo udowodniono także, że kozieradka zmniejsza znacznie wchłaniane się tłuszczu. W grupie 12 zdrowych mężczyzn zaobserwowano spadek o 17 proc. dziennego spożycia tłuszczu po podaniu 1,2 g wyciągu z nasion kozieradki. W rezultacie obniżyło to również dzienne spożycie kalorii o około 12 proc.

Kilkanaście innych badań klinicznych wykazało, że spożycie kozieradki wpływa bezpośrednio na zachowanie prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Przy tych wszystkich potwierdzonych prozdrowotnych zaletach kozieradki najważniejsze jest to że nie wywołuje ona żadnych skutków ubocznych.

Glukomannan

Glukomannan jest kolejnym rozpuszczalnym błonnikiem o właściwościach, które wpływają na zmniejszenie masy ciała i kontrolowanie apetytu. Ma on wyjątkową zdolność do łączenia się z wodą i innymi płynami, poprzez co przybiera formę żelowej mazi, która wypełnia żołądek. Receptory zaś wysyłają sygnał, informując nasz mózg, że jesteśmy najedzeni.

Większość badań nad skutecznością glukomannanu w postaci suplementów diety przyniosła bardzo dobre wyniki. Osoby badane, które miały problemy z nadwagą lub z otyłością, po 2 miesiącach przyjmowania glukomannanu traciły systematycznie masę ciała. Dodatkowymi zaletami tego błonnika jest pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, zmniejszenie przyswajania białek i tłuszczów oraz kontrola nad właściwym poziomem cukru i cholesterolu we krwi.

Należy jednak pamiętać, że podczas suplementowania go w postaci kapsułek, trzeba popić je odpowiednią ilością wody, by trafiły wprost do żołądka, zanim zaczną pęcznieć w przełyku.

dieta

Gurmar, czyli Gymnema Sylvestre

Gymnema sylvestre to roślina znana przede wszystkim w Indiach i na kontynencie afrykańskim. W niekonwencjonalnej medycynie ajurwedyjskiej jest nazywana „niszczycielem cukru”. Można ją stosować w postaci zmielonego proszku, kruszonych, suszonych liści do zaparzania oraz w kapsułkach.

Najbardziej znanym efektem spożywania gurmaru jest zablokowanie odczuwania słodkiego smaku, co dość bezpośrednio skutkuje zmniejszeniem ochoty na słodkości. Badania, w których ochotnikom podawano gurmar na czczo, wykazały, że powodował on zmniejszenie apetytu oraz zmniejszoną potrzebę łaknienia. Aktywny składnik gurmaru – kwas gimnemiczny jest powiązany z regulacją poziomu cukru we krwi i może przyczynić się do zmniejszenia wchłaniania węglowodanów.

Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Nic ci to nie mówi? Jest to łacińska nazwa czarnej fasoli, która zawiera oryginalny aminokwas określany skrótem 5-HTP, czyli 5-Hydroksytryptofan. Gdy dostarczamy 5-HTP naszemu ciału, w procesie metabolicznym wyzwalają się serotonina i melatonina. Są to dwa bardzo istotne neuroprzekaźniki, które wpływają na nasz nastrój, emocje, odpowiadają również za uczucie łaknienia i regulują zapotrzebowanie na sen.

Udowodniono, że wzrost poziomu serotoniny jest powiązany z wytłumieniem uczucia głodu. Dlatego suplementowanie aminokwasu zawartego w wyciągu z czarnej fasoli może się nam przysłużyć, gdy chcemy ograniczyć ilość jedzenia spożywanego w ciągu dnia. Potwierdziły to badania przeprowadzone przez włoskich naukowców, w których udział wzięły kobiety zmagające się z problemami z wagą ciała. Rezultaty były zadowalające, we wszystkich przypadkach nastąpił spadek wagi i obwodu talii oraz ramion, a także zmniejszenie łaknienia wśród badanych. Wyniki te zostały przedstawione po upływie 4 tygodni oraz 8 tygodni suplementacji 5-HTP.

Niestety, jakkolwiek ten naturalny środek odchudzający jest skuteczny, przy długoterminowym stosowaniu mogą wystąpić nudności i inne problemy związane z układem pokarmowym. 5-HTP może wchodzić w reakcje z innymi lekami np. przy jednoczesnym stosowaniu niektórych antydepresantów może wzrosnąć ryzyko wystąpienia zespołu serotoninowego. Poza tym, zanim zdecydujesz się na zastosowanie go w swoim planie na zgrabną linię, powinnaś skonsultować to z lekarzem.

Caralluma fimbriata

Caralluma fimbriata to roślina z rodziny sukulentów, na terenach jej naturalnego występowania jej działanie zmniejszające apetyt i zapotrzebowanie na węglowodany jest znane od wieków. Podobnie jak wyciąg z czarnej fasoli i 5-HP może aktywować serotoninę.

Wśród wielu przeprowadzonych testów, podczas których uczestnicy przyjmowali długoterminowo i regularnie wyciąg z caralluma fimbriata, stwierdzono znaczne pohamowanie łaknienia i utratę wagi. Nie zarejestrowano również żadnych skutków ubocznych tego środka.

Ekstrakt z zielonej herbaty

Ta szczególna roślina oferuje nam nie tylko zmniejszenie apetytu. W jej składzie znajdują się dwa związki, które stanowią doskonałe paliwo do spalania tkanki tłuszczowej. Mowa tu o kofeinie i katechinach, które stymulują nasz organizm do spalania kalorii.

Zioła na odchudzanie

Sprzężony kwas linolowy (CLA)

Jest on pochodną kwasu linolowego, który w tej formie występuję w produktach pochodzenia zwierzęcego np. krowim mleku. Obecnie prowadzone są badania kliniczne, które sprawdzają zastosowanie tego związku w leczeniu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, nowotwory i choroby serca. Przy tym wykazano również, że sprzężony kwas linolowy ma właściwości odchudzające. Stymuluje rozpad tłuszczu i przyspiesza jego spalanie. Dodatkowo zwiększa uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Potwierdzają to testy kliniczne na grupie 54 osób. Grupa ochotników pod okiem lekarzy przyjmowała codziennie przez 13 tygodni CLA w dawkach 3,6 g.

Garcinia cambogia

Garcinia cambogia, czasem nazywana Garcinia gummi-gutta, jest owocem głównie występującym w Indonezji. Jego właściwości odchudzające są zależne od wysokiego stężenia kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który znajduje się głównie w skórce owocu. Wyniki niektórych badań w kwestii korzyści z zastosowania tej rośliny w odchudzaniu nie są jednoznaczne. Poza tym może ona powodować takie skutki uboczne jak: bóle głowy, rozstrój żołądka czy wysypkę skórną.

Yerba mate

W twoim otoczeniu coraz częściej spotykasz ludzi z tykwą i bombillą w ręku?  Yerba mate jest coraz popularniejszym środkiem, który zazwyczaj jest związany z potrzebą dodania sobie energii. Świetnie sprawdza się jako alternatywa dla wysokosłodzonych i niezdrowych napojów energetycznych w puszkach.

Badania dowodzą, że poza poczuciem wzrostu energii yerba mate zmniejsza apetyt, a co za tym idzie sprawia, że pijąc ją regularnie, tracimy masę ciała. Jeden z testów na myszach wykazał, że długotrwałe spożywanie yerba mate pomogło zmniejszyć apetyt i masę ciała. Powiązano to ze zwiększeniem poziomu peptydu glukagonopodobnego 1 (GLP-1) i leptyny. Leptyna, nazywana czasem hormonem głodu, odpowiada ze przekazywanie informacji o sytości organizmu, natomiast GLP-1 jest związkiem wytwarzanym w jelitach. Poza tym udowodniono, że spożywanie yerby przed wysiłkiem fizycznym przyspiesza metabolizm, wpływa na koncentrację i zwiększa poziom energii.

Yerba mate wydaje się być bezpiecznym i nie wywołującym żadnych poważnych skutków ubocznych środkiem, należy jednak pamiętać o odpowiednim uzupełnianiu płynów podczas picia yerby oraz suplementacji elektrolitów.

Kawa

Powszechnie wiadomo, że zawarta w kawie kofeina ma właściwości odchudzające. Wspomaga ona rozkład tłuszczu, spalanie kalorii i zmniejszenie apetytu, co daje bezpośrednie rezultaty w utracie masy ciała. Kofeina może również pomóc zwiększyć metabolizm nawet o 11 proc. i zwiększyć spalanie tłuszczu nawet o 29 proc. (w przypadku szczupłych osób).

Nie zapominajmy, że spożycie kofeiny w dawce większej niż 250 mg może podnieść znacznie ciśnienie krwi, co u niektórych osób prawdopodobnie będzie powodowało co najmniej złe samopoczucie.

Dbając o linię nie zapominajmy, że najważniejsze jest dbanie o zdrowie. Dlatego przed zastosowaniem wymienionych wyżej substancji, skonsultujmy się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Julita Kordońska: ciałopozytywność to proces, który w pandemii wychodzi nam beznadziejnie [WIDEO]

Julita Kordońska: ciałopozytywność to proces, który teraz wychodzi nam beznadziejnie. To efekt pandemii [WIDEO]

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać