Przejdź do treści

Chcesz schudnąć? Te produkty pomogą ci stłumić apetyt

Kobieta z koktajlem owocowym
Sprawdź, które naturalne składniki maja wpływ na utratę wagi. Fot. Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pragniesz zrzucić parę zbędnych kilogramów i czuć się lżej? Możesz to zrobić bez szkody dla swojego organizmu i nie łamiąc zasad zdrowego odżywiania. Oto 10 naturalnych składników, które mogą ci w tym pomóc.

Powrót do natury

Jeśli od jakiegoś czasu szukasz dobrego sposobu na to, by schudnąć, pewnie spotkałaś się z masą środków, które w różny sposób zagwarantują ci „efekt cud”. Działają poprzez zmniejszanie apetytu, potęgowanie i przyspieszanie procesu spalania kalorii, blokowanie wchłaniania niektórych składników odżywczych. Należy jednak pamiętać, że sztuczne związki chemiczne często mają dość obszerną listę przeciwwskazań, mogą również wywołać niemało skutków ubocznych.

We współczesnym świecie, otoczeni technologią i nowoczesną medycyną zapominamy o źródle, które było niegdyś dla nas skarbnicą wiedzy i wzorem do naśladowania. Chodzi oczywiście o naturę i z perspektywy naszych czasów „prymitywną” medycynę naturalną. Zatem do dzieła, sprawdźmy, o jakich „odchudzających” roślinach mogliśmy zapomnieć.

Kozieradka

Kozieradka ma bardzo wiele zastosowań i leczniczych właściwości. W dawnych manuskryptach była nazywana przez to „bożą trawką”. Jest rośliną z rodziny bobowatych, którą powszechnie stosuje się w kuchni azjatyckiej i w środkowej Europie. Zazwyczaj w kuchni wykorzystuje się zmielone suszone nasiona. Są one złożone w 45 proc. z włókien, z których większość jest nierozpuszczalna. Zawierają jednak także rozpuszczalny i wchłanialny błonnik, m.in. galactomannan.

Właśnie dzięki błonnikowi kozieradka pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi – regulując go, obniża również cholesterol i zmniejsza łaknienie. Błonnik w niej zawarty powoduje także, że proces trawienia wydłuża się i zmniejsza przyswajanie węglowodanów i tłuszczów.

Niedawne badania nad odchudzającym działaniem kozieradki wypadły wprost rewelacyjnie. Testy przeprowadzono na grupie 18 osób z otyłością, podczas badań podwojono dawki kozieradki, które zawierały od 4 g do 8 gramów błonnika galactomannan. Apetyt badanych znacznie się zmniejszył i zwiększyło się uczucie sytości. Naukowo udowodniono także, że kozieradka zmniejsza znacznie wchłaniane się tłuszczu. W grupie 12 zdrowych mężczyzn zaobserwowano spadek o 17 proc. dziennego spożycia tłuszczu po podaniu 1,2 g wyciągu z nasion kozieradki. W rezultacie obniżyło to również dzienne spożycie kalorii o około 12 proc.

Kilkanaście innych badań klinicznych wykazało, że spożycie kozieradki wpływa bezpośrednio na zachowanie prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Przy tych wszystkich potwierdzonych prozdrowotnych zaletach kozieradki najważniejsze jest to że nie wywołuje ona żadnych skutków ubocznych.

Glukomannan

Glukomannan jest kolejnym rozpuszczalnym błonnikiem o właściwościach, które wpływają na zmniejszenie masy ciała i kontrolowanie apetytu. Ma on wyjątkową zdolność do łączenia się z wodą i innymi płynami, poprzez co przybiera formę żelowej mazi, która wypełnia żołądek. Receptory zaś wysyłają sygnał, informując nasz mózg, że jesteśmy najedzeni.

Większość badań nad skutecznością glukomannanu w postaci suplementów diety przyniosła bardzo dobre wyniki. Osoby badane, które miały problemy z nadwagą lub z otyłością, po 2 miesiącach przyjmowania glukomannanu traciły systematycznie masę ciała. Dodatkowymi zaletami tego błonnika jest pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, zmniejszenie przyswajania białek i tłuszczów oraz kontrola nad właściwym poziomem cukru i cholesterolu we krwi.

Należy jednak pamiętać, że podczas suplementowania go w postaci kapsułek, trzeba popić je odpowiednią ilością wody, by trafiły wprost do żołądka, zanim zaczną pęcznieć w przełyku.

dieta

Gurmar, czyli Gymnema Sylvestre

Gymnema sylvestre to roślina znana przede wszystkim w Indiach i na kontynencie afrykańskim. W niekonwencjonalnej medycynie ajurwedyjskiej jest nazywana „niszczycielem cukru”. Można ją stosować w postaci zmielonego proszku, kruszonych, suszonych liści do zaparzania oraz w kapsułkach.

Najbardziej znanym efektem spożywania gurmaru jest zablokowanie odczuwania słodkiego smaku, co dość bezpośrednio skutkuje zmniejszeniem ochoty na słodkości. Badania, w których ochotnikom podawano gurmar na czczo, wykazały, że powodował on zmniejszenie apetytu oraz zmniejszoną potrzebę łaknienia. Aktywny składnik gurmaru – kwas gimnemiczny jest powiązany z regulacją poziomu cukru we krwi i może przyczynić się do zmniejszenia wchłaniania węglowodanów.

Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Nic ci to nie mówi? Jest to łacińska nazwa czarnej fasoli, która zawiera oryginalny aminokwas określany skrótem 5-HTP, czyli 5-Hydroksytryptofan. Gdy dostarczamy 5-HTP naszemu ciału, w procesie metabolicznym wyzwalają się serotonina i melatonina. Są to dwa bardzo istotne neuroprzekaźniki, które wpływają na nasz nastrój, emocje, odpowiadają również za uczucie łaknienia i regulują zapotrzebowanie na sen.

Udowodniono, że wzrost poziomu serotoniny jest powiązany z wytłumieniem uczucia głodu. Dlatego suplementowanie aminokwasu zawartego w wyciągu z czarnej fasoli może się nam przysłużyć, gdy chcemy ograniczyć ilość jedzenia spożywanego w ciągu dnia. Potwierdziły to badania przeprowadzone przez włoskich naukowców, w których udział wzięły kobiety zmagające się z problemami z wagą ciała. Rezultaty były zadowalające, we wszystkich przypadkach nastąpił spadek wagi i obwodu talii oraz ramion, a także zmniejszenie łaknienia wśród badanych. Wyniki te zostały przedstawione po upływie 4 tygodni oraz 8 tygodni suplementacji 5-HTP.

Niestety, jakkolwiek ten naturalny środek odchudzający jest skuteczny, przy długoterminowym stosowaniu mogą wystąpić nudności i inne problemy związane z układem pokarmowym. 5-HTP może wchodzić w reakcje z innymi lekami np. przy jednoczesnym stosowaniu niektórych antydepresantów może wzrosnąć ryzyko wystąpienia zespołu serotoninowego. Poza tym, zanim zdecydujesz się na zastosowanie go w swoim planie na zgrabną linię, powinnaś skonsultować to z lekarzem.

Caralluma fimbriata

Caralluma fimbriata to roślina z rodziny sukulentów, na terenach jej naturalnego występowania jej działanie zmniejszające apetyt i zapotrzebowanie na węglowodany jest znane od wieków. Podobnie jak wyciąg z czarnej fasoli i 5-HP może aktywować serotoninę.

Wśród wielu przeprowadzonych testów, podczas których uczestnicy przyjmowali długoterminowo i regularnie wyciąg z caralluma fimbriata, stwierdzono znaczne pohamowanie łaknienia i utratę wagi. Nie zarejestrowano również żadnych skutków ubocznych tego środka.

Ekstrakt z zielonej herbaty

Ta szczególna roślina oferuje nam nie tylko zmniejszenie apetytu. W jej składzie znajdują się dwa związki, które stanowią doskonałe paliwo do spalania tkanki tłuszczowej. Mowa tu o kofeinie i katechinach, które stymulują nasz organizm do spalania kalorii.

Sprzężony kwas linolowy (CLA)

Jest on pochodną kwasu linolowego, który w tej formie występuję w produktach pochodzenia zwierzęcego np. krowim mleku. Obecnie prowadzone są badania kliniczne, które sprawdzają zastosowanie tego związku w leczeniu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, nowotwory i choroby serca. Przy tym wykazano również, że sprzężony kwas linolowy ma właściwości odchudzające. Stymuluje rozpad tłuszczu i przyspiesza jego spalanie. Dodatkowo zwiększa uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Potwierdzają to testy kliniczne na grupie 54 osób. Grupa ochotników pod okiem lekarzy przyjmowała codziennie przez 13 tygodni CLA w dawkach 3,6 g.

Garcinia cambogia

Garcinia cambogia, czasem nazywana Garcinia gummi-gutta, jest owocem głównie występującym w Indonezji. Jego właściwości odchudzające są zależne od wysokiego stężenia kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który znajduje się głównie w skórce owocu. Wyniki niektórych badań w kwestii korzyści z zastosowania tej rośliny w odchudzaniu nie są jednoznaczne. Poza tym może ona powodować takie skutki uboczne jak: bóle głowy, rozstrój żołądka czy wysypkę skórną.

Yerba mate

W twoim otoczeniu coraz częściej spotykasz ludzi z tykwą i bombillą w ręku?  Yerba mate jest coraz popularniejszym środkiem, który zazwyczaj jest związany z potrzebą dodania sobie energii. Świetnie sprawdza się jako alternatywa dla wysokosłodzonych i niezdrowych napojów energetycznych w puszkach.

Badania dowodzą, że poza poczuciem wzrostu energii yerba mate zmniejsza apetyt, a co za tym idzie sprawia, że pijąc ją regularnie, tracimy masę ciała. Jeden z testów na myszach wykazał, że długotrwałe spożywanie yerba mate pomogło zmniejszyć apetyt i masę ciała. Powiązano to ze zwiększeniem poziomu peptydu glukagonopodobnego 1 (GLP-1) i leptyny. Leptyna, nazywana czasem hormonem głodu, odpowiada ze przekazywanie informacji o sytości organizmu, natomiast GLP-1 jest związkiem wytwarzanym w jelitach. Poza tym udowodniono, że spożywanie yerby przed wysiłkiem fizycznym przyspiesza metabolizm, wpływa na koncentrację i zwiększa poziom energii.

Yerba mate wydaje się być bezpiecznym i nie wywołującym żadnych poważnych skutków ubocznych środkiem, należy jednak pamiętać o odpowiednim uzupełnianiu płynów podczas picia yerby oraz suplementacji elektrolitów.

Kawa

Powszechnie wiadomo, że zawarta w kawie kofeina ma właściwości odchudzające. Wspomaga ona rozkład tłuszczu, spalanie kalorii i zmniejszenie apetytu, co daje bezpośrednie rezultaty w utracie masy ciała. Kofeina może również pomóc zwiększyć metabolizm nawet o 11 proc. i zwiększyć spalanie tłuszczu nawet o 29 proc. (w przypadku szczupłych osób).

Nie zapominajmy, że spożycie kofeiny w dawce większej niż 250 mg może podnieść znacznie ciśnienie krwi, co u niektórych osób prawdopodobnie będzie powodowało co najmniej złe samopoczucie.

Dbając o linię nie zapominajmy, że najważniejsze jest dbanie o zdrowie. Dlatego przed zastosowaniem wymienionych wyżej substancji, skonsultujmy się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: