Przejdź do treści

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jedzenie nie tylko zaspokaja głód, zawarte w nim składniki wpływają też na nasze organy. Dieta jest ważnym czynnikiem, który oddziałuje na naszą skórę. Co powinniśmy jeść, jeśli chcemy, aby nasz skóra była odpowiednio odżywiona?

Dbaj nie tylko od zewnątrz

Wszelkie kosmetyki, maści i zioła to nie jedyny sposób na poprawienie jakości skóry. W dużej mierze odpowiadają za to przyjmowane pokarmy. Uwalniane w trakcie trawienia substancje przedostają się z krwią do różnych warstw skóry. To, co jesz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Przekonaj się sama, stosując te produkty w swojej diecie.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Postaw na przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze znajdują się zarówno w kosmetykach, na przykład kremach ochronnych, jak i w diecie. Odpowiednie odżywianie to bardziej naturalna metoda przyjmowania przeciwutleniaczy niż stosowanie chemicznych preparatów. Wiele badań wykazało, że przeciwutleniacze mają ogromny wpływ na wygląd skóry. Zatrzymują one procesy starzenia, a także odżywiają skórę i pomagają w jej odbudowie.

Pytanie, gdzie szukać tych przeciwutleniaczy? Najwięcej można ich znaleźć w niezastąpionej witaminie C. Jeśli spożywasz dużo owoców i cytrusów, nie musisz się martwić o przedwczesne starzenie i nadmiar zmarszczek. Co ciekawe, więcej witaminy C znajdziemy w papryce, niż w cytrynach czy pomarańczach.

Wiele antyoksydantów zawierają także witaminy A i E. Znajdziemy je m.in. w:

  • szpinaku,
  • marchwi,
  • nabiale,
  • dyni,
  • czerwonej papryce,
  • sałacie,
  • olejach roślinnych,
  • pestkach,
  • orzechach,
  • oliwie tłoczonej na zimno.

Innym źródłem przeciwutleniaczy są związki zwane karotenoidami oraz flawonoidami. Znajdziemy je w:

  • pomidorach,
  • szpinaku,
  • jarmużu,
  • aroniach,
  • borówkach,
  • wszelkich roślinach strączkowych,
  • orzechach,
  • gorzkiej czekoladzie,
  • czerwonym winie,
  • czarnej i zielonej herbacie.

Najlepiej spożywać świeże owoce i warzywa, ale również mrożonki nie tracą właściwości przeciwutleniających. Dlatego też w okresie zimowym warto przygotowywać koktajle na bazie mrożonych owoców, aby uzupełniać brakujące witaminy.

Inne czynniki wpływające na skórę

Jeśli chcesz zachować jak najdłużej młody i zdrowy wygląd, nie spędzaj zbyt dużo czasu na słońcu. Używaj przez cały rok kremów z filtrem, które będą chronić skórę przed promieniowaniem oraz wysuszeniem. Obok diety ważna jest również odpowiednia ilość snu. Niewyspanie może powodować kurczenie się lub puchnięcie skóry.  Postaw także na aktywność fizyczną, dzięki której organizm i wszelkie komórki będą bardziej dotlenione, a co za tym idzie – odmłodzone i odżywione. Ze sportem, snem oraz słońcem wiąże się przede wszystkim woda. Regularne nawadnianie to podstawa zachowania skóry w dobrej formie. Nic nie wpływa lepiej na odżywienie ciała niż czysta, niegazowana woda mineralna.

 

Źródło: wellandgood

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

×