Przejdź do treści

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Jedzenie nie tylko zaspokaja głód, zawarte w nim składniki wpływają też na nasze organy. Dieta jest ważnym czynnikiem, który oddziałuje na naszą skórę. Co powinniśmy jeść, jeśli chcemy, aby nasz skóra była odpowiednio odżywiona?

Dbaj nie tylko od zewnątrz

Wszelkie kosmetyki, maści i zioła to nie jedyny sposób na poprawienie jakości skóry. W dużej mierze odpowiadają za to przyjmowane pokarmy. Uwalniane w trakcie trawienia substancje przedostają się z krwią do różnych warstw skóry. To, co jesz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Przekonaj się sama, stosując te produkty w swojej diecie.

 

Postaw na przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze znajdują się zarówno w kosmetykach, na przykład kremach ochronnych, jak i w diecie. Odpowiednie odżywianie to bardziej naturalna metoda przyjmowania przeciwutleniaczy niż stosowanie chemicznych preparatów. Wiele badań wykazało, że przeciwutleniacze mają ogromny wpływ na wygląd skóry. Zatrzymują one procesy starzenia, a także odżywiają skórę i pomagają w jej odbudowie.

Pytanie, gdzie szukać tych przeciwutleniaczy? Najwięcej można ich znaleźć w niezastąpionej witaminie C. Jeśli spożywasz dużo owoców i cytrusów, nie musisz się martwić o przedwczesne starzenie i nadmiar zmarszczek. Co ciekawe, więcej witaminy C znajdziemy w papryce, niż w cytrynach czy pomarańczach.

Wiele antyoksydantów zawierają także witaminy A i E. Znajdziemy je m.in. w:

  • szpinaku,
  • marchwi,
  • nabiale,
  • dyni,
  • czerwonej papryce,
  • sałacie,
  • olejach roślinnych,
  • pestkach,
  • orzechach,
  • oliwie tłoczonej na zimno.

Innym źródłem przeciwutleniaczy są związki zwane karotenoidami oraz flawonoidami. Znajdziemy je w:

  • pomidorach,
  • szpinaku,
  • jarmużu,
  • aroniach,
  • borówkach,
  • wszelkich roślinach strączkowych,
  • orzechach,
  • gorzkiej czekoladzie,
  • czerwonym winie,
  • czarnej i zielonej herbacie.

Najlepiej spożywać świeże owoce i warzywa, ale również mrożonki nie tracą właściwości przeciwutleniających. Dlatego też w okresie zimowym warto przygotowywać koktajle na bazie mrożonych owoców, aby uzupełniać brakujące witaminy.

Inne czynniki wpływające na skórę

Jeśli chcesz zachować jak najdłużej młody i zdrowy wygląd, nie spędzaj zbyt dużo czasu na słońcu. Używaj przez cały rok kremów z filtrem, które będą chronić skórę przed promieniowaniem oraz wysuszeniem. Obok diety ważna jest również odpowiednia ilość snu. Niewyspanie może powodować kurczenie się lub puchnięcie skóry.  Postaw także na aktywność fizyczną, dzięki której organizm i wszelkie komórki będą bardziej dotlenione, a co za tym idzie – odmłodzone i odżywione. Ze sportem, snem oraz słońcem wiąże się przede wszystkim woda. Regularne nawadnianie to podstawa zachowania skóry w dobrej formie. Nic nie wpływa lepiej na odżywienie ciała niż czysta, niegazowana woda mineralna.

 

Źródło: wellandgood

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol