Brukselka – dlaczego warto ją jeść? tłumaczą dietetycy z „Czytamy Etykiety”
Brukselka – małe warzywo pełne wartości zdrowotnych. Jeśli brukselka rzadko ląduje na twoim talerzu, zmień to. Dlaczego warto? Zalety brukselki wymieniają dietetycy z „Czytamy Etykiety”.
Brukselka, a dokładniej kapusta brukselska, swoją nazwę zawdzięcza stolicy kraju, z którego pochodzi. Należące do krzyżówki jarmużu i kapusty te małe zielone kulki szczycą się tym, że są niskokaloryczne, więc będą idealnym składnikiem w menu osób dbających o linię. Ponadto brukselka zawiera sporo błonnika, dzięki czemu wspomaga przemianę materii, wydłużając uczucie sytości. Warto po nią sięgać w szczególności w okresie przeziębieniowym, ponieważ wzmacnia odporność, a także zwalcza infekcje. Bogata w witaminy A, C, K, B i E będzie także podporą dla naszego wzroku, a dzięki zawartym w niej żelazie, potasowi, cynkowi oraz fosforowi uchroni nas przed anemią. A to nie koniec jej zalet!
Brukselka – jakie ma właściwości?
Jeśli wciąż nie przekonałaś się do tego małego warzywa, przeczytaj co piszą o niej dietetycy z „Czytamy Etykiety”.
Brukselka to zmora z dzieciństwa dla wielu osób – napisali na swoim profilu na Instagramie, dodając – Pora ją odczarować, bo dobrze przyrządzona brukselka jest po prostu pyszna .
Eksperci wymienili także najważniejsze właściwości, dlaczego warto sięgać po brukselkę.
Rozwiń– Stanowi bogate źródło witaminy C;
– wykazuje właściwości przeciwnowotworowe;
– źródło kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu;
– korzystnie wpływa na pracę układu krążenia;
– wspomaga układ odpornościowy;
– poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Polecamy
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
się ten artykuł?