Przejdź do treści

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan
Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan / kamoompics
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wydaje ci się, że mleko w proszku to pełnowartościowy produkt? Niestety nie. Dlaczego, gdy zobaczysz go w składzie powinna zapalić ci się w głowie czerwona lampka? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Bogdan.

Mleko w proszku to samo zdrowie?

Sylwia Bogdan, chemiczka i autorka profilu na Instagramie „Zdrowa chemia” postanowiła wziąć pod lupę mleko w proszku.

„Już sama nazwa powinna dać nam do myślenia, że coś jest nie tak. Mleko w proszku? Brzmi tak nienaturalnie i niezdrowo” – pisze Bogdan.

Wiele o tym, czy rzeczywiście tak jest, może nam powiedzieć sposób produkcji mleka w proszku. Jak wyjaśnia ekspertka, aby je uzyskać, tradycyjne mleko poddaje się odłuszczeniu, pasteryzacji i zagęszczeniu. Potem pod wpływem temperatury ok. 200 st. odwadnia się mleko. W efekcie dochodzi do jego wysuszenia i powstania formy proszku.

„Takie mleko w proszku pozbawione jest witamin, pierwiastków korzystnych dla naszego zdrowia” – zaznacza chemiczka.

Gdzie można znaleźć mleko w proszku?

Mleko w proszku jest dodawane do wielu produktów. Znajduje się między innymi w:

  • jogurtach,
  • serkach,
  • lodach,
  • słodyczach.

Dlaczego tak często producenci decydują się na dodatek mleka w proszku? Jak zaznacza Sylwia Bogdan, odpowiedź jest prosta: ponieważ się nie psuje. Ma to jednak swoją cenę.

„Pamiętajmy, że mleko w proszku może być przyczyną alergii, migren. Gdy kupuje jogurt naturalny, zawsze sprawdzam skład. Was też zachęcam. Jako ciekawostkę dodam, że ostatnio byłam w jednej z największych sieci marketów w Polsce i w jogurcie z napisem bio (trzy razy droższym) było mleko w proszku” – pisze chemiczka.

My też zachęcamy do tego, żeby zawsze sprawdzać skład produktów, po które sięgacie. Zajmuje to chwilę, a korzyści dla zdrowia są nieocenione!

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

„Zdrowa chemia”

„Zdrowa chemia” to profil na Instagramie prowadzony przez chemiczkę i doktorantkę na wydziale chemii Sylwia Bogdan. Jak sama o sobie pisze, obala czarny PR na temat chemii. W jej postach znajdziemy między innymi przepisy, informacje o naturalnych suplementach diety czy olejkach. Jej profil na Instagramie obserwuje już ponad 8 tys. osób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?