Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?
Ile procent ma wino? Słyszymy nieraz, że umiarkowane picie wina jest zdrowe. Ale co to znaczy umiarkowane? Raz na tydzień, a może codziennie? Zbyt mało nie da korzyści, a więcej może szkodzić. Podpowiadamy, ile wina można wypić, aby było zdrowo.
Jest takie angielskie powiedzenie „a glass of wine a day keeps the doctor away”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza mniej więcej tyle, że pijąc lampkę wina dziennie, możemy zapomnieć o lekarzu. Oczywiście trzeba to potraktować z przymrużeniem oka, bo samo wino nie wystarczy. A jednocześnie lampka dziennie to nie jest mało. Sprawdźmy, co mówią badania naukowe.
Czy wino jest zdrowe?
Eksperci często powołują się na francuski paradoks. Francuzi – europejscy liderzy w spożyciu wina – wypijają średnio 50 litrów wina na głowę rocznie (dane za: Eurostat). Tamtejsza dieta, bogata w tłuszcze nasycone (sery, masło), mogłaby sprawić, że Francuzi częściej niż inne nacje chorują na serce, a tak nie jest. To właśnie najprawdopodobniej zasługa trunku z winorośli.
Wino zawiera więcej niż inne alkohole związków, które mogą zapobiegać miażdżycy, powstawaniu skrzepów i zatorów, w rezultacie chorobom serca i udarom. Za te szkodliwe zjawiska odpowiadają wolne rodniki, zaś wino ma w sobie tajną broń przeciwko nim – antyoksydanty. W tym cieszący się szczególnym poważaniem resweratrol – najwięcej zawiera go skórka winogron. Dlatego też wina czerwone uznawane są za zdrowsze niż wina białe.
Pozytywny wpływ na organizm może mieć też alkohol zwarty w winie, podnosi on poziom dobrego cholesterolu HDL. Ale nie wystarczy tylko od czasu do czasu się napić. Do tego potrzebna jest także aktywność fizyczna oraz dieta uboga w tłuszcze nasycone.
Ile procent ma wino?
Zawartość alkoholu w winie jest zależy od typu i rocznika. Oto lista popularnych win i ile mają alkoholu:
- 5–6,5% Moscato d’Asti
- 7-8% niemiecki Riesling
- 10,5-12% większość rieslingów amerykańskich, austriackich i australijskich
- 11,5-12,5% Lambrusco (musujące czerwone/różowe)
- 12-13% Pinot Grigio
- 12,5-13% większość Beaujolais
- 12,5-13% Sauvignon Blanc
- 13% -14% Pinot Noir i Red Bordeaux
- 13,5% – 15% Malbec
- 13-14,5% większość Chardonnay
- 13,5-14,5% Cabernet Sauvignon, Sangiovese i French Syrah
- 14-15% Shiraz i amerykańskich syrahów
- 14,5% Sauternes (słodkie białe wino deserowe)
- 14-15,5% Zinfandel
- 14-15% Grenache
- 15% Muscat (słodkie wino deserowe)
- 15,9% Rombauer i Rancho Zabaco Zinfandel
- 16% Mollydooker Shiraz
- 17-21% porto, madera, sherry, inne wzmocnione wina deserowe.
Ile mogę wypić wina?
Zasadniczo nie powinno się pić więcej niż pół butelki wina dziennie, jeśli chcemy zachować zdrowie. Osoby kierujące pojazdami nie powinny mocnego pić wina w ogóle – już jeden kieliszek porto lub sherry może okazać się być zbyt dużą ilością alkoholu.
Niedawne badania dowiodły, że umiarkowane spożywanie wina to także lepsza forma psychiczna. Zauważono mniejsze ryzyko depresji u osób nieodmawiających przysłowiowej lampki wina do obiadu.
Czas najwyższy odpowiedzieć na pytanie: ile to za mało, ile za dużo, a ile akurat. Oczywiście jeśli nie ma przeciwwskazań, czyli np. zaburzeń pracy wątroby, cukrzycy, choroby wrzodowej, nadciśnienia czy ciąży.
Eksperci uważają, że wypijanie 125 ml (1 lampka) czerwonego wina dziennie dostarczy nam odpowiedniej dawki antyoksydantów dla zmniejszenia ryzyka chorób serca. Taki kieliszek zawiera 21 ml/16,8 g alkoholu (1,68 SJA). Natomiast jeśli będziemy wypijać więcej niż 375 ml wina (3 lampki) bez jedzenia, to prędzej zachorujemy na nadciśnienie, zwiększając przy tym ryzyko groźnych powikłań, jak udar czy zawał. Nie wspominając o innych szkodliwych efektach spożycia alkoholu.
Podsumowując, angielskie powiedzonko ma w sobie całkiem sporo prawdy. Wino jest dla ludzi, ale z umiarem!
Polecamy
Picie 3 kaw dziennie może wspierać zdrowie serca. Tak mówią wyniki dużego badania
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Alarmujące wyniki badań. Dzieci pijące colę mają zwiększoną skłonność do sięgania po alkohol
5 najlepszych patentów na porannego kaca
się ten artykuł?