Przejdź do treści

Kompot z suszonych owoców – przepis. Jak zrobić kompot z suszu?

Wigilijny kompot z suszonych owoców
Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Wigilijny kompot z suszonych owoców – albo się go kocha, albo nienawidzi. Jesteście w tej drugiej grupie? Spróbujcie w tym roku przyrządzić kompot z suszu według naszego przepisu. Jest spora szansa, że przekonacie się do tego wyrafinowanego smaku!

 

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Czym jest kompot z suszonych owoców?

Kompot to tradycyjny polski napój, przyrządzany z suszonych owoców, które następnie gotuje się. Zazwyczaj kompoty przygotowywało się na zimę, gdy brakowało świeżych owoców i należało wykorzystać zgromadzone przez rok suszone śliwki, winogrona czy wiśnie. Obecnie kompoty pije się głównie w wieczór wigilijny.

Właściwości kompotu z suszonych owoców

Nie jest tajemnicą, że ten napój działa prawdziwe cuda. To właśnie dzięki suszonym owocom i korzennym przyprawom wspomaga nasze obciążone wigilijną kolacją żołądki. Poczciwy susz zawiera w swoim składzie sporą ilość błonnika pokarmowego, potasu,  żelaza,  witaminy A oraz tych z grupy B. Obecne są w nim również przeciwutleniacze. Miód, jak wiemy, jest ceniony przede wszystkim za swoje antybakteryjne działanie, posiada również spore ilości ważnych mikroelementów i witamin.

Najważniejsze jest jednak, aby nie dodawać go do zbyt gorącej wody, wówczas wszystkie cenne składniki zostaną zabite przez zbyt wysoką temperaturę. Najlepiej więc dosłodzić miodem ugotowany, lekko ciepły kompot. Cynamon – zwłaszcza ten cejloński, goździki, wanilia  i anyż również mają niesamowitą moc. Hamują rozwój bakterii, obniżają poziom cukru we krwi, pobudzają pracę serca, układu trawiennego i łagodzą objawy niestrawności. To chyba wystarczająca ilość argumentów? Gotujemy!

Jak zrobić kompot z suszu?

Przez długi czas nie byłam amatorką kompotu z suszonych owoców. Wraz z wiekiem zmienił mi się nieco gust kulinarny, przyszła też pora na docenienie jego smaku i odkrycie – po latach – co tak naprawdę budziło moją niechęć. Otóż winowajcami okazały się wędzone owoce!  Dlatego mam swój niezawodny sposób –  mój kompot nie ma ich w swoim składzie, ma za to suszone owoce, i to duuużo: śliwki, morele, gruszki, jabłka. Czasem dodaję również figi i żurawinę. Ta wigilijna potrawa nie istnieje także bez aromatycznych korzennych przypraw, prawdziwej wanilii  i najlepszego miodu z zaufanej pasieki. Czasem do szklaneczek wypełnionych płynem wrzucam też plasterki pomarańczy – dzięki niej nabiera on pięknego, energetyzującego zapachu.

bakalie

Wigilijny kompot z suszonych owoców – przepis

Jak ugotować susz wigilijny? Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Składniki (dla 6 osób):

  • 2,5 l wody
  • 1 szklanka umytych suszonych śliwek
  • 1 szklanka umytych suszonych moreli
  • 1 szklanka umytych suszonych jabłek
  • 1 szklanka umytych suszonych gruszek
  • ½ szklanki umytych suszonych fig i żurawiny
  • ½ przekrojonej wzdłuż laski wanilii
  • kawałek kory cynamonu cejlońskiego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • plasterki pomarańczy (do dekoracji)
  • miód (do smaku)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz miodu, cytryny i plastrów pomarańczy) zalewam gorącą wodą i gotuję przez 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyłączam palnik i studzę napój, doprawiam miodem i sokiem z cytryny. Tuż przed podaniem przecedzam kompot (z owoców robię leguminę lub dodaję je do owsianki), przelewam do szklanek i dekoruję plastrami pomarańczy.


Olga Kruszewska – z wykształcenia dietetyk, od sześciu lat prowadzi bloga Waniliowa Chmurka, Swoimi przepisami udowadnia, że słodycze wcale nie muszą być niezdrowe.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

bieganie

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać