Przejdź do treści

Tłuszcze trans na celowniku

Tłuszcze trans na celowniku
Tłuszcze trans znajdziemy w potrawach głęboko smażonych. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

W chwilach słabości zdarza mi się sięgnąć po ciastko, pizzę albo smażone frytki. Choć wiem, że zawierają one najgroźniejsze dla zdrowia tłuszcze trans. O ile zrobię to naprawdę od święta, to jest to grzech do wybaczenia. Ale wiele osób robi to nawet codziennie! Dlatego najlepiej tego po prostu zakazać – tak jak w USA.

Co tak naprawdę wiecie o tłuszczach trans? W Polsce świadomość zagrożenia jest bardzo mała. Nie ma nawet nakazu umieszczania informacji o nich na etykiecie. W wielu krajach wojna z tymi tłuszczami skutkowała zakazem ich stosowania w nadmiernych ilościach. Na przykład w Danii, Kanadzie, Brazylii i Argentynie groźne tłuszcze trans mogą stanowić maksymalnie 2 proc. wszystkich tłuszczów w niektórych produktach.

Teraz Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) jest bliska całkowitego zakazu stosowania sztucznych tłuszczów trans. Jak uważają specjaliści z FDA, zakaz może zapobiec 20 tys. zawałów serca i 7 tys. zgonów z powodu chorób serca tylko w Stanach. Te tłuszcze naprawdę są bardzo szkodliwe: podwyższają poziom złego cholesterolu LDL, zwiększając ryzyko chorób serca, udaru, a także cukrzycy.

Zdarza wam się na pewno coś smażyć – w ten sposób sami generujemy szkodliwe tłuszcze, np. smażąc coś długo albo, co gorsze, smażąc wielokrotnie na jednym tłuszczu – tak często przygotowuje się jedzenie w restauracjach i barach. Zakaz FDA dotyczy głównie sztucznych tłuszczów dodawanych do wielu produktów. Producenci używają ich, bo są tanie w wytworzeniu, trwałe, łatwe w użyciu. Dzięki nim potrawy mają pożądany smak i konsystencję. Prócz smażonych potraw, jak frytki czy pączki, tłuszcze trans najczęściej występują w słodyczach, chipsach, margarynach, produktach instant i fast foodach.

Ale nie są one obce ludzkiemu organizmowi. Występują naturalnie w mleku, mięsie przeżuwaczy i nawet przejściowo w tkankach człowieka. Ich ilość nie jest jednak zagrażająca zdrowiu.

Co innego sztuczne tłuszcze stosowane w przemyśle spożywczym i gastronomii. Jest ich zdecydowanie za dużo. American Heart Assiociation zaleca, aby nie spożywać więcej niż 2 gramy dziennie. Tak naprawdę wyczerpujemy limit, jedząc produkty, które naturalnie zawierają te składniki. Na sztuczne dodatki nie ma już miejsca.

Jeśli chcecie podejść do tematu zdrowiej: czytajcie etykiety (zawartość tłuszczów trans sugerować mogą określenia: tłuszcz uwodorniony, częściowo uwodorniony lub utwardzony) i wybierajcie tłuszcze wielonienasycone. Zamiast margaryny, sięgajcie po masło – zawiera mniej groźnych tłuszczów. Woda pozwoli szybciej usunąć niezdrowe substancje z organizmu – pijcie od 5 do 8 szklanek dziennie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

Trójglicerydy - ile wynosi norma? Co oznaczają podwyższone trójglicerydy?

Trójglicerydy – ile wynosi norma? Co oznaczają podwyższone trójglicerydy?

Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)

Czarnuszka – czym jest i jakie ma właściwości?

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

Wiesz jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca

W jakiej temperaturze najlepiej przygotowywać posiłki, by przysłużyć się swojemu sercu?

Czy wiesz, czemu tyjesz?

Czy wiesz, czemu tyjesz?

Tłusta karkówka czy słodki batonik – co gorsze dla zdrowia?

Tłusta karkówka czy słodki batonik – co gorsze dla zdrowia?

Dobre i złe tłuszcze - jak wybierać?

Dobre i złe tłuszcze – jak wybierać?

Kwas oleinowy (OA)

Kwas oleinowy (OA) – jednonasycony kwas Omega-9 – czy jest zdrowy?

Kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy (DHA i EPA)

Kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy (DHA i EPA)

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu