Przejdź do treści

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?
Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Na pewno nic dobrego? Niekoniecznie. Chociaż hasło „wysoki cholesterol” od razu kojarzy się nam źle, to tak naprawdę może on szkodzić lub pomagać. Nie tylko sercu, ale i sprawności naszego umysłu.

Wszystko zależy od tego, o którym cholesterolu mowa. Najnowsze badania opublikowane w „Circulation” dowiodły, że wyższy poziom „złego” cholesterolu (LDL) może szkodzić nie tylko sercu, ale też osłabia zdolności poznawcze człowieka. Inaczej mówiąc, gorzej zapamiętujemy, mniej sprawnie analizujemy, wolniej reagujemy. Gdy lipidogram (badanie cholesterolu) wskazuje, że mamy zbyt dużo złego cholesterolu we krwi, to poprzez zmiany w naczyniach krwionośnych wpływa na sprawność umysłu.

Inaczej jest z „dobrym” cholesterolem (HDL) – ten niczym gąbka wciąga zły cholesterol przylegający do ścian naczyń krwionośnych i transportuje go do wątroby, gdzie możliwe jest usunięcie tego, co szkodliwe. Nie brakuje dowodów, że wyższy HDL chroni przed chorobami serca i naczyń, ale znane są też badania (np. przeprowadzone na Uniwersytecie Londyńskim) wskazujące, że pomaga dłużej zachować jasność umysłu i dobrą pamięć.

Dlatego fachowcy alarmują, aby nie tylko obniżać poziom złego cholesterolu, ale także starać się podwyższać ilość tego dobrego. Jak? Odpowiedź znamy chyba wszyscy. W obu przypadkach kluczem do sukcesu jest zdrowa dieta (bogata w ryby, błonnik, mniejsze porcje posiłków, ograniczenie tłuszczy nasyconych i soli) oraz aktywność fizyczna. Pozytywne efekty w krótkim czasie przynosi też rzucenie palenia. Od momentu ostatniego papierosa odnotowuje się duży wzrost stężenia dobrego cholesterolu we krwi w czasie krótszym niż trzy tygodnie (!) (badanie Biomarker Research). Uważa się, że palenie uszkadza białka odpowiedzialne za rozpad cholesterolu. Zrezygnowanie z papierosów powoduje, że zaczynają działać one prawidłowo i spełniają przypisaną im rolę, dzięki czemu powstaje więcej cząsteczek HDL.

Mózg potrzebuje cholesterolu do prawidłowego działania. Ważne jednak, by tłuszcze dostarczać w odpowiednich proporcjach i by były to zdrowe tłuszcze. Aby dowiedzieć się, czy mamy nad czym pracować, powinniśmy przynajmniej raz do roku zrobić lipidogram, który oceni nie tylko stężenie całkowite cholesterolu, ale także HDL i LDL.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła na cholesterol – najlepsze zioła na obniżenie cholesterolu. Lista jest długa!

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Pierś z indyka – skład, wartości odżywcze, przepisy z filetem z indyka

Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

Fitosterole – źródła, właściwości, zastosowanie w diecie i kosmetyce

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Ziemia okrzemkowa

Ziemia okrzemkowa – co to jest, właściwości, zastosowanie

Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – co to jest, objawy, przyczyny, leczenie, dieta

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Solvita Bułka / Archiwum prywatne

Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

Cebula i czosnek na talerzu

Masz podwyższony poziom cholesterolu? Włącz do diety te produkty