Przejdź do treści

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Ostra tajska zupa rybna z łososiem. Zdjęcie: Marta Borowiec
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Nie ma to jak rosół” jakoś nas nie przekonuje. Więc zabieramy się za przygotowanie ostrej zupy rybnej. Oczywiście z łososiem – niekwestionowanym królem mórz i talerzy.

Dlaczego łosoś? To jedna z chętniej kupowanych ryb morskich. Swoją popularność zawdzięcza temu, że jego mięso jest wyjątkowo tłuste. Ale bez obaw, tłuste w najlepszym tego słowa znaczeniu. Kryje w sobie bogactwo wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, wyjątkowo korzystnych i jednocześnie niezbędnych dla naszego organizmu. Stanowią swoisty pokarm dla mózgu i usprawniają jego funkcjonowanie. Jak każda ryba morska, łosoś jest cennym źródłem jodu, który jest niezbędny dla poprawnego funkcjonowania tarczycy. Ponadto znajdziemy w nim selen, który podniesie odporność, witaminy z grupy B, a także witaminy: A (dla wzroku), E (dla skóry) i D (dla mocnego kośćca). Nie trzeba dodawać, że przy tym bogactwie mięso łososia jest jednocześnie bardzo delikatne i niezwykle smaczne.

Łosoś zwykle stanowi podstawę posiłku, ale równie dobrze sprawdzi się jako składnik rozgrzewającej zupy, która sama w sobie działa jak naturalny antybiotyk. Czosnek, imbir, chili, sok z cytrusów, ostra pasta curry – brzmi jak mieszanka do zadań specjalnych. Ta zupa to niekwestionowany hit – sprawdza się o każdej porze roku.

Tajska zupa rybna z łososiem

Absolutnie rozgrzewająca tajska zupa rybna. Zdjęcie: Marta Borowiec

Tajska zupa rybna z łososiem – składniki:

– 350 g filetu z łososia (bez skóry)
– 100 g kiełków fasoli mung
– 100 g makaronu sojowego
– 800 ml wywaru warzywnego
– 200 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka żółtej pasty curry
– 1 łyżeczka startej trawy cytrynowej
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 cm kawałek imbiru, starty
– 2 łyżki sosu rybnego
– sok z 1 limonki

Do przybrania: świeża kolendra, dymka, plasterki papryczki chili.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Tajska zupa rybna z łososiem – przygotowanie

Makaron sojowy przygotuj według zaleceń na opakowaniu. W woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pastę curry, czosnek, trawę cytrynową i imbir. Smaż przez 2 minuty i zalej gorącym wywarem. Dopraw sosem rybnym i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojonego w kostkę łososia, kiełki fasoli mung i gotuj przez około 3 minuty. Następnie wlej mleczko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i sok z limonki – najlepiej partiami, do uzyskania satysfakcjonującego smaku. Zupę podawaj przybraną listkami kolendry, dymką i plastrami chili.

Marta Borowiecprzede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Jesień na bogato!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Listeria monocytogenes w rybie z Carrefoura. Sklep wycofuje produkt, a producent szuka źródła zakażenia / istock

Listeria monocytogenes w rybie z Carrefoura. Sklep wycofuje produkt, a producent szuka źródła zakażenia

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

×