Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!
Łosoś jest zaliczany do najtłustszych ryb, ale zawiera tłuszcz, który jest zdrowy dla naszego organizmu. Wiemy, jak wyciągnąć z niego jeszcze więcej dobra i przyrządzić sałatkę, od której wasze podniebienia oszaleją!
Ryba ta ma w sobie mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Dzięki zawartości cynku i selenu wzmacnia odporność. Selen zapobiega również powstawaniu nowotworów, ma też dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Łosoś skutecznie uzupełnia niedobór potasu. Ponadto jest bogaty w witaminy A, B, D i E.
W łososiu najcenniejsze jest to, że jest doskonałym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować, dlatego ważne jest, aby dostarczać je w jedzeniu. Kwasy omega-3 odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zapobiegają nowotworom i zwalczają komórki nowotworowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na Alzheimera i regulują rytm serca.
W badaniach dowiedziono, że działanie kwasu omega-3 jest mocniejsze w połączeniu kurkumą. Dlatego jedz łososia albo inną tłustą rybę z tą przyprawą.
Warto wiedzieć, że kurkuma samodzielnie również ma działanie antynowotworowe. Przyprawa ta chroni nasz organizm przed zachorowaniem na Alzheimera. Oprócz tego dobrze wpływa na trawienie, ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Obniża poziom cholesterolu i glukozy.
Do naszej sałatkowej propozycji dodamy bób, bo sezon na niego jest w pełni. Poza tym jest wartościowy, zawiera mnóstwo białka i kwasu foliowego oraz obniża stężenie złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, dla wzbogacenia smaku sałatki, dodamy suszone pomidory, zielony pieprz i kolendrę, która świetnie pasuje do łososia i kurkumy. Takiego połączenia jeszcze nie znacie!
Sałatka z łososiem i kurkumą
Składniki:
– porcję surowego łososia bez skóry
– dwie garście rukoli
– 2 łyżki świeżej kolendry
– 3/4 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
– kilka suszonych pomidorów
– garść bobu
– oliwę
– sól do smaku
– sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wetrzyj w łososia kurkumę i zawiń w folię aluminiową. Wstaw na 20 minut, aż się upiecze. W garnku zagotuj wodę i umieść w nim bób. Gotuj, aż zmięknie, pozbądź się skórki i obrany wrzuć do miski. Dodaj dwie garście umytej rukoli, posiekany zielony pieprz i suszone pomidory. Wlej 2 łyżki oliwy, szczyptę pieprzu i posiekaną kolendrę. Dodaj upieczonego łososia, skrop sokiem z limonki. Całość delikatnie zamieszaj i jedz od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
Konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?