Szpinak w super sałatce
Szpinak był dla nas zmorą z dzieciństwa. Zielona papka nie miała w sobie nic, co mogłoby zachęcić do jedzenia. Na szczęście dziś możemy kupić piękne pęczki świeżego szpinaku, który idealnie nadaje się do duszenia, do zup, makaronów, curry. Albo do sałatki.
Szpinak to warzywo wiele mające. Skutecznie obniża ciśnienie krwi, dzięki zawartości potasu, i pomaga redukować stres, dostarczając nam cenny magnez. Zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami i pomagają w walce z miażdżycą. Wszystko to zasługa beta-karotenu, witaminy C i luteiny. W szpinaku znajdziemy też witaminę K, E i witaminy z grupy B, a także łatwo przyswajalne żelazo i kwas foliowy. Szpinak zawiera tylko 16 kcal w 100 g, a i tak dodatkowo przyśpiesza przemianę materii i poprawia metabolizm. Nic, tylko jeść!
Proponujemy wam dzisiaj sałatkę, która oprócz szpinaku zawiera całe mnóstwo smacznych i zdrowych składników. Znajdziecie w niej m.in. takie superfoods jak jarmuż i quinoa, a dodatkowo ciecierzycę i pieczoną dynię oraz buraczki. Pysznie i zdrowo!
Sałatka ze szpinakiem, z pieczoną dynią i burakiem – składniki
Rewelacyjna sałatka ze szpinakiem. Zdjęcie: Katarzyna Bartoszewska i Tomasz Poneta
Składniki:
– 2 garści szpinaku,
– 2 małe liście jarmużu,
– garść rukoli,
– ¼ szklanki quinoa,
– 3 średnie buraki,
– 300 g dyni piżmowej,
– 30 g fety,
– granat,
– 3 łyżki ciecierzycy,
– mała czerwona cebula,
– zatar,
– oliwa z oliwek,
– tymianek,
– sól, pieprz.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, buraki umyć i osuszyć. Każdego buraka położyć na osobnym kawałku folii aluminiowej, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez około 60 minut, do miękkości. Na 30 minut przed końcem pieczenia buraków należy włożyć do piekarnika na blaszce pokrojoną w kostkę dynię, przyprawioną solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropioną oliwą z oliwek.
W garnuszku umieścić kaszę quinoa, zalać połową szklanki wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Ugotowaną kaszę lekko przestudzić.
Szpinak, jarmuż oraz rukolę umyć i osuszyć. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w cienkie piórka. Potrzebną ilość ciecierzycy odsączyć z zalewy, a granat przekroić na pół i wyciągnąć ziarna. Upieczone warzywa wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Buraki obrać ze skórki i pokroić w talarki.
W misce ułożyć liście szpinaku, jarmużu i rukoli, następnie układać pokrojone buraki i dynię. Rozsypać na sałatce kaszę quinoa, następnie dodając ciecierzycę oraz następną warstwę szpinaku, jarmużu i rukoli oraz pieczonych warzyw. Na wierzch wyłożyć ziarna grantu, resztę ciecierzycy, rozkruszoną fetę, a całość posypać zatarem i skropić oliwą z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Katarzyna Bartoszewska i Tomasz Poneta – duet w pracy i w życiu. Prowadzą bloga Plate of Joy, gdzie pokazują swoją miłość do jedzenia i fotografii. Wychodzą z założenia, że jedzenie smakuje lepiej jedzone w towarzystwie, a tym, co pyszne, trzeba się dzielić, dlatego właśnie powstał ich blog, w którym zachęcają do przygotowania szybkich i smacznych potraw.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?