Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!
Czasy, kiedy podstawę sylwestrowego menu stanowiły koreczki z żółtego sera i słone paluszki, na szczęście minęły. Ja stawiam na lekką i pyszną przekąskę. Żeby udowodnić, że nie mam absolutnie nic przeciwko nabijaniu jedzenia na patyki, proponuję wam szaszłyki z krewetkami.
Krewetki zawierają mało tłuszczu, są bogate w łatwo przyswajalne białko i lekkostrawne. Zawarte w nich selen i witamina B6 podnoszą odporność organizmu, a witaminy B3 i B12 korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Bardzo lubię krewetki zawijane w chrupiący boczek, tym razem jednak postanowiłam zastąpić go plastrami grillowanego bakłażana, który stanowi świetne źródło błonnika, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.
Szaszłyki podajemy z nasionami granatu i zieloną salsą z surowych warzyw – świeżą i lekko pikantną w smaku, a w dodatku pełną witamin i minerałów. Spożywana na surowo zielona papryka wspomaga procesy trawienne, ogórek odkwasza organizm, a zielona papryczka chili jest bardzo bogata w witaminę C. O zaletach tej ostatniej można rozpisywać się w nieskończoność; ja przypomnę tylko, że przyspiesza rozkład alkoholu, co może być istotne, jeśli podczas imprezy wypijemy o jeden kieliszek szampana za dużo.
Szaszłyki z krewetek zawiniętych w plastry bakłażana
Składniki na 5 szaszłyków:
- 250 g krewetek tygrysich, obranych i oczyszczonych (można zostawić ogonki),
- bakłażan,
- 2 łyżki nasion granatu.
Marynata:
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- rozgnieciony ząbek czosnku,
- sok z ½ limonki.
Pikantna zielona salsa:
- zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę,
- ½ zielonego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę,
- zielona papryczka chili, pokrojona w plastry,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- łyżka pokruszonej fety,
- sok z ½ limonki,
- łyżka octu z czerwonego wina.
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki marynaty, zalewamy nią krewetki i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Mieszamy wszystkie składniki salsy, również odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Bakłażana przekrajamy na pół, a następnie kroimy w cienkie, długie paski. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Opłókujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Plastry po kolei grillujemy na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony – tak, żeby były elastyczne.
Każdą krewetkę zawijamy w plaster bakłażana i nabijamy na patyczek do szaszłyków (u mnie na jeden szaszłyk składały się trzy krewetki). Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5-7 minut.
Gotowe szaszłyki posypujemy ziarnami granatu i podajemy z zieloną salsą.
Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi.
Zobacz także
Jak przeżyć sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia
Przeziębienie w sylwestra – jak do niego nie dopuścić? Oto kilka zasad, dzięki którym z imprezy nie wrócisz z katarem
„Jeśli chodzi o obrażenia ciała, oparzenia, zatrucie alkoholem czy narkotykami, to Sylwester przebija każdy weekend”. Jak wygląda ostatni dzień roku okiem ratownika medycznego?
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?