2 min.
Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!

Gruszkowe brownie bez pieczenia Unsplash.com
Przepis bezcukrowy, bezglutenowy i beznabiałowy, a do tego z gruszkami istnieje! Idealny dla wszystkich – także wegan i alergików.
Czekoladowy spód, delikatnie waniliowa masa i gruszkowy karmel. I to wszystko bez rozgrzewania piekarnika. Rozpływające się w ustach gruszki, słodkie daktyle, waniliowa nuta… Deser doskonały!
Brownie z kremem waniliowym i gruszkowym karmelem
Zdjęcie: Aleksandra Jagłowska | www.jaglowska.com
Składniki na czekoladowy spód (na mniej więcej 10 kawałków ciasta, składniki powinny mieć temperaturę pokojową):
– 250 ml mleka kokosowego + ewentualnie 3 łyżki (mleko wybieram tłustsze, z puszki),
– 150 g daktyli,
– 65 g płatków migdałowych,
– 25 g płatków-chipsów kokosowych,
– 2 czubate łyżki kakao,
– szczypta soli,
– 2 łyżki oleju kokosowego.
Mleczko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy płatki migdałowe oraz kokosowe, gotujemy, ciągle mieszając. Suszone daktyle moczymy 5 min w gorącej wodzie, następnie blendujemy je z dodatkiem soli, oleju kokosowego oraz 3 łyżek mleczka na gładką masę. Gdy płatki zaczną się gotować, łączymy je z daktylową mieszanką, dosypujemy kakao i trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 min. Po tym czasie odstawiamy do ostudzenia.
Składniki na jasną masę waniliowo-gruszkową:
– ziarenka z dwóch lasek wanilii,
– 200 ml mleczka kokosowego,
– średniej wielkości gruszka starta na tarce o drobnych oczkach (taka do parmezanu jak najbardziej się nada),
– 6-7 łyżek bezglutenowej kaszy manny lub płatków jaglanych.
Mleczko gotujemy ze wszystkimi składnikami, nieustannie mieszając. Po kilku minutach od gotowania masa zacznie się ścinać/tężeć. Gdy stanie się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Składniki na karmel gruszkowy:
– 150 g suszonych daktyli,
– 2 średniej wielkości gruszki,
– 25 ml mleczka kokosowego,
– dwie spore szczypty soli,
– łyżka oleju kokosowego.
Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 5-10 min, następnie blendujemy je z resztą składników (polecam obrać gruszki ze skórki). Tak powstały karmel gotujemy przez 7 min na wolnym ogniu, aby odparować nadmiar wody. Studzimy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą czekoladową warstwę, na to waniliowo-gruszkową i na koniec dekorujemy karmelem. Całość chłodzimy w zamrażarce przez mniej więcej 2 godz. Po tym czasie ciasto powinno być gotowe do jedzenia. Przechowujemy w lodówce.
Aleksandra Jagłowska – młoda dusza osładzająca życie autorskimi wypiekami oraz ich zdjęciami, założycielka bloga Jaglowska. Rozkochana w kawie, leśnym powietrzu i literaturze. Twierdzi, że jedzenie to sztuka funkcjonalna, nieokiełznana, zbliżająca nas do innych ludzi. Karmi się abstrakcyjnie wielkimi marzeniami, zatrzymuje chwile dla drobnych przyjemności.
Poleć ten przepis znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

02.06.2023
„Dziś wiem, jak bardzo odłączone od siebie i swoich ciał są osoby zmagające się z ortoreksją. To nie ma prawa skończyć się dobrze” – mówi Ola

20.04.2023
„Agencje modelingowe mają wobec dziewczyn odczłowieczające oczekiwania” – mówi eksmodelka i psycholożka Kaja Funez-Sokoła

05.04.2023
„Poza uzależnieniem kawa może zwiększać ryzyko wystąpienia stanów lękowych”. O wpływie kofeiny i nietolerancji kawy mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda

03.04.2023