Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników
Jeśli będąc na diecie wegańskiej, zatęsknisz za rybnym smakiem – przygotuj sobie pastę „rybną” z fasoli i glonów nori. Naprawdę smakuje jak oryginał, a przy okazji ma mnóstwo składników odżywczych.
Taka pasta to bogate źródło białka, które znajduje się zarówno w fasoli, jak i glonach. Do tego znajdziesz w niej magnez, fosfor, potas, wapń, witaminę A, C, E i te z grupy B. Fasola zmniejsza poziom złego cholesterolu i chroni przed cukrzycą, a glony nori dostarczają wapnia, jodu oraz żelaza.
Przygotowanie pasty jest banalnie proste, a smak niezapomniany!
Pasta „rybna” z fasoli
Zdjęcie: Agata Deja
Pasta „rybna” z fasoli – składniki:
– 2 szklanki ugotowanej fasoli dowolnego rodzaju (czerwonej, czarnej, białej, adzuki, mung itd.)
– 2 arkusze glonów nori
– 3-4 łyżki sosu sojowego
Pasta „rybna” z fasoli – przygotowanie:
Glony tniemy na drobne kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawiamy do namoczenia na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy, zachowując wodę. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. W razie potrzeby, aby ułatwić miksowanie, dodajemy po łyżce wody z moczenia glonów.
Pastę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?