Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką
Prym teraz przejmują maliny. Nie da się przejść obojętnie obok nich, zwłaszcza gdy zapieczone są w syropie bzowym z morelami pod owsianą kruszonką, która skrywa kawałki gorzkiej czekolady.
Powolne wakacyjne śniadanie lub zdrowy deser po lekkim posiłku; gdzieś w tych kategoriach można by umiejscowić to przepyszne połączenie. Najlepszy jest syrop, który się tworzy podczas pieczenia: morele i maliny puszczają soki, mieszając się z syropem bzowym, a żeby tego było mało, do sosu spływa część gorzkiej czekolady, których endorfinowych zalet nie trzeba przedstawiać. Wywar ten to bomba witaminowa, wystarczy sobie pomyśleć o tych wszystkich składnikach, a przede wszystkim o malinach.
We wszelkich rankingach na najzdrowszy owoc świata malina znajduje się na samym czele. Może się pochwalić bogactwem witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wieloma substancjami mineralnymi – przede wszystkim potasem, magnezem, wapniem, żelazem. Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia).
Zaczynamy malinowy eksperyment.
Owoce pod czekoladowo-owsianą kruszonką
Zdjęcie: Michał Korkosz | www.rozkoszny.pl
Składniki (na 3-4 porcje):
– 7 łyżek syropu z czarnego bzu
– 10 moreli
– 300 g malin
– 70 g gorzkiej czekolady 60-70% kakao
– 1 szklanka (100 g) płatków owsianych
– 3 łyżki syropu klonowego
– 50 g masła lub oleju kokosowego (wersja vege), miękkiego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Morele przekrój na pół i usuń pestki. Wyłóż nimi patelnię żaroodporną o średnicy 20 cm. Zalej morele syropem z czarnego bzu, gotuj przez 3 minuty. Posyp malinami i odstaw z ognia.
Gorzką czekoladę posiekaj na bardzo drobną kostkę i wymieszaj ze szklanką płatków owsianych, 3 łyżkami syropu klonowego i preferowanym tłuszczem – rozetrzyj go z resztą składników palcami. Posyp przygotowane owoce kruszonką i piecz przez 25-30 minut, do zarumienienia się płatków. Podawaj jako deser lub z kleksem jogurtu jako śniadanie.
Michał Korkosz (Rozkoszny) – rodzynek wśród sfeminizowanej kulinarnej blogosfery, choć rodzynków w serniku nie lubi i woli go podawać z hojną porcją solonego karmelu oraz orzeszków ziemnych. Znany ze swojego hedonistycznego podejścia do jedzenia, które miesza ze zdrowym odżywianiem. Kreuje potrawy maksymalnie satysfakcjonujące i odżywcze, ale przede wszystkim tworzące rozkoszne, codzienne małe uniesienia. Przed snem czyta książki kulinarne niczym najlepsze powieści.
Zobacz także
Hello My Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm
Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!
„Kobiecość to nie tylko wewnętrzna siła, chęć życia, dążenie do celu, ale i momentami łzy, które sprawiają, że jesteśmy silniejsze”. „Życie po raku” w cyklu HZ: „Kobiecość to dla mnie…”
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?