Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle
Koktajl z awokado to prawdziwa skarbnica witamin, antyoksydantów i błonnika. Owoc ten jest bogaty w potas i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Jak zrobić koktajl z awokado? Wystarczy zblendować ulubione owoce lub warzywa – i gotowe.
Dlaczego warto sięgać po koktajl z awokado?
Koktajl z awokado to prawdziwa bomba witaminowa i sposób na zdrowy, wartościowy i sycący posiłek. Awokado nie bez powodu uznawane jest za jedno z najzdrowszych owoców. Przede wszystkim – wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczów, ale nie należy się ich obawiać. W awokado przeważają bowiem bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy. Owoc ten kryje w sobie także sporo błonnika i antyoksydantów, a także witaminy i składniki mineralne: witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, potas, fosfor czy wapń.
Jak zrobić koktajl z awokado? Poniżej znajdziecie garść przepisów na łatwe, pyszne (i zdrowe) napoje.
Przepis na koktajl z awokado i banana
Składniki:
- 1 awokado
- 2 banany
- szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Koktajl bananowy z awokado gotowy!
Koktajl z awokado i kiwi
Składniki:
- 1 awokado
- 2 kiwi
- szklanka liści szpinaku
- szklanka soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!
Koktajl z awokado i pomarańczy
Składniki:
- 1 awokado
- sok z jednej pomarańczy
- szklanka mleka roślinnego
- pęczek natki pietruszki
- odrobina startego imbiru
Przygotowanie:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!
Koktajl z awokado i ogórka
Składniki:
- 1 awokado
- 2 długie ogórki
- szklanka soku jabłkowego
- szklanka liści szpinaku
Przygotowanie:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!
Zielony koktajl z awokado – przepis na witaminową bombę
Zdjęcie: Marta Pękalska
Składniki:
- 1 awokado
- duża garść szpinaku
- 1 łodyga selera naciowego
- 200 g ananasa
- 150-250 ml herbaty z kopru włoskiego
Przygotowanie:
Przygotowanie jest dziecinnie proste. Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!
Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
„Kuchnia pełna warzyw”. Zakochasz się od pierwszego przepisu! [RECENZJA]
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?