Przejdź do treści

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

kokosowa quinoa
Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pamiętacie z dzieciństwa ryż z truskawkami? Mój przepis miał być wariacją na ten temat, a jak rozwinęła się sytuacja? Zobaczcie sami.

Letnie owoce często kojarzą nam się z najlepszymi wspomnieniami pełnymi słońca i beztroski. Ale oprócz pobudzania pamięci i zmysłów, potrzebne nam do poniższego dania truskawki mają multum innych właściwości istotnych dla naszego samopoczucia. Przetnijcie owoc na pół. Jaki kształt Wam przypomina? Tak, serce! Truskawki pomagają utrzymać je w dobrej kondycji. Zmniejszają wchłanianie tłuszczu, obniżają poziom złego cholesterolu, a także strzegą nas przez skokami poziomu cukru we krwi.

Skoro mowa o cukrze i tłuszczu – nawet będąc na diecie, możecie delektować się truskawkami bez wyrzutów sumienia. Są nie tylko niskokaloryczne, ale i podkręcają metabolizm. W ogromnej mierze składają się z wody, co z kolei pobudza do pracy nerki.

Bogata w białko i minerały komosa ryżowa dzięki towarzystwu truskawek świetnie spisze się w roli śniadania, może także zastąpić letni obiad, gdy w upalny dzień macie ochotę przekąsić coś lżejszego. Szykujemy truskawkowy obiado-deser!

Quinoa na mleczku kokosowym z truskawkami

Pieczone truskawki:

– 300 g świeżych truskawek
– 2 łyżeczki miodu
– 4 łyżeczki soku z limonki
– 1 łyżka siekanej mięty

Kokosowa quinoa:

– 120 g komosy ryżowej (quinoa)
– 100 ml mleczka kokosowego
– 100 ml wody
– ½ laski wanilii

Dressing:

– 2 łyżki soku z limonki
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– 2 łyżki miodu
– skórka z ½ limonki
– 1 łyżka siekanej mięty

Dodatki:

– kilka świeżych truskawek
– 2 dojrzałe kiwi
– garść orzechów laskowych

Przygotowanie:

Przygotowujemy blachę wyłożoną pergaminem, piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Truskawki kroimy na połówki i rozkładamy na blaszce. Mieszamy miód z sokiem z limonki i posiekaną miętą, skrapiamy nimi kawałki truskawek. Zapiekamy przez 30 minut.

W tym czasie komosę ryżową przelewamy wrzątkiem, płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą, dodajemy rozciętą połówkę laski wanilii. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na minimalnym ogniu, często mieszając, przez ok. 15 minut, aż quinoa wchłonie cały płyn.

Wszystkie składniki dressingu mieszamy. Dodatki (kiwi, truskawki) kroimy na mniejsze kawałki, orzechy laskowe siekamy. Połowę porcji pieczonych truskawek blendujemy na gładki mus. Ciepłą komosę mieszamy z musem truskawkowym, dodajemy pieczone i świeże owoce. Całość posypujemy orzechami i skrapiamy orzeźwiającym dressingiem.


Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

×