3 min.
Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
12.08.2022
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Pamiętacie z dzieciństwa ryż z truskawkami? Mój przepis miał być wariacją na ten temat, a jak rozwinęła się sytuacja? Zobaczcie sami.
Letnie owoce często kojarzą nam się z najlepszymi wspomnieniami pełnymi słońca i beztroski. Ale oprócz pobudzania pamięci i zmysłów, potrzebne nam do poniższego dania truskawki mają multum innych właściwości istotnych dla naszego samopoczucia. Przetnijcie owoc na pół. Jaki kształt Wam przypomina? Tak, serce! Truskawki pomagają utrzymać je w dobrej kondycji. Zmniejszają wchłanianie tłuszczu, obniżają poziom złego cholesterolu, a także strzegą nas przez skokami poziomu cukru we krwi.
Skoro mowa o cukrze i tłuszczu – nawet będąc na diecie, możecie delektować się truskawkami bez wyrzutów sumienia. Są nie tylko niskokaloryczne, ale i podkręcają metabolizm. W ogromnej mierze składają się z wody, co z kolei pobudza do pracy nerki.
Bogata w białko i minerały komosa ryżowa dzięki towarzystwu truskawek świetnie spisze się w roli śniadania, może także zastąpić letni obiad, gdy w upalny dzień macie ochotę przekąsić coś lżejszego. Szykujemy truskawkowy obiado-deser!
Quinoa na mleczku kokosowym z truskawkami
Pieczone truskawki:
– 300 g świeżych truskawek
– 2 łyżeczki miodu
– 4 łyżeczki soku z limonki
– 1 łyżka siekanej mięty
Kokosowa quinoa:
– 120 g komosy ryżowej (quinoa)
– 100 ml mleczka kokosowego
– 100 ml wody
– ½ laski wanilii
Dressing:
– 2 łyżki soku z limonki
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– 2 łyżki miodu
– skórka z ½ limonki
– 1 łyżka siekanej mięty
Dodatki:
– kilka świeżych truskawek
– 2 dojrzałe kiwi
– garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
Przygotowujemy blachę wyłożoną pergaminem, piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Truskawki kroimy na połówki i rozkładamy na blaszce. Mieszamy miód z sokiem z limonki i posiekaną miętą, skrapiamy nimi kawałki truskawek. Zapiekamy przez 30 minut.
W tym czasie komosę ryżową przelewamy wrzątkiem, płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą, dodajemy rozciętą połówkę laski wanilii. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na minimalnym ogniu, często mieszając, przez ok. 15 minut, aż quinoa wchłonie cały płyn.
Wszystkie składniki dressingu mieszamy. Dodatki (kiwi, truskawki) kroimy na mniejsze kawałki, orzechy laskowe siekamy. Połowę porcji pieczonych truskawek blendujemy na gładki mus. Ciepłą komosę mieszamy z musem truskawkowym, dodajemy pieczone i świeże owoce. Całość posypujemy orzechami i skrapiamy orzeźwiającym dressingiem.
Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022