Przejdź do treści

Frittata ze szparagami. Dasz się skusić?

Frittata ze szparagami
Szparagi są idealne dla osób dbających o linię. Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Szparagi jak nic innego zwiastują zbliżające się lato. Są idealnym składnikiem lekkich i zdrowych dań. W towarzystwie zielonego groszku i wędzonego łososia znakomicie sprawdzą się w pełnej smaku frittacie.

Szparagi występują w trzech odmianach. Szparagi zielone charakteryzują się mocnym, wyrazistym smakiem. Swój kolor zawdzięczają temu, że rosnąc nad ziemią, mają kontakt ze światłem słonecznym. Są tak miękkie, że nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Białe szparagi rosną pod ziemią. Są delikatne w smaku, ale dość twarde, dlatego przed przygotowaniem należy je obrać. Ostatnią odmianą są szparagi fioletowe, posiadacze najgrubszej łodygi. Zawierają mniej błonnika i więcej cukrów.

Szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego – bardzo ważnego dla kobiet w ciąży. Dużo w nich też beta-karotenu, witaminy C i E, które odpowiedzialne są za kondycję włosów, skóry i paznokci. Szparagi zawierają też wzmacniający odporność glutation oraz inulinę, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Szparagi są idealne dla osób dbających o linię. Mają niski indeks glikemiczny (IG = 15), a 100 g tych warzyw zawiera jedynie 18 kcal. Są także bogate w błonnik, który nie tylko reguluje pracę jelit, ale też zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Można przygotować je na wiele smakowitych sposobów. Jednym z moich ulubionych jest lekka i pożywna frittata, idealny zdrowy lunch.

Frittata ze szparagami, zielonym groszkiem i wędzonym łososiem

Składniki:

– ok. 200 g szparagów (ok. 1/2 pęczka)
– 80 g zielonego groszku (może być mrożony)
– 50 g wędzonego łososia
– 3 jajka
– kilka kropel octu balsamicznego
– sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Przygotowujemy patelnię do zapiekania (lub inne naczynie) o średnicy ok. 20 cm. Jeśli używamy mrożonego groszku, to wyjmujemy go do rozmrożenia kilka minut wcześniej. Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3-4 cm każdy). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy szparagi i groszek. Smażymy ok. 3 minuty. Pod koniec smażenia doprawiamy octem balsamicznym oraz solą i pieprzem.

W międzyczasie roztrzepujemy widelcem jajka. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do jajek. Delikatnie doprawiamy (pamiętajmy, że wędzony łosoś jest słony). Wlewamy jajka na patelnię ze szparagami i groszkiem. Smażymy ok. 2 minuty, odsuwając ścięte jajka od brzegów patelni. Gdy frittata będzie już prawie ścięta wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na 10 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Smakuje równie dobrze na gorąco i na zimno.

 

Gosia Łaniak – absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

6 przepisów na zdrowe desery z kilku składników. Podpowiada Agnieszka Stolarczyk

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami