3 min.
Dlaczego niektóre z nas chorują częściej?

zdjęcie: iStockphoto.com
28.05.2022
Mleko pomaga zasnąć: prawda czy mit? Sprawdziłam
28.05.2022
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
27.05.2022
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
27.05.2022
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Chorujesz znacznie częściej, niż twoje koleżanki z pracy? Masz wrażenie, że przyciągasz wszelkie przeziębienia, katar i gorączkę? Niestety, ale niektóre z nas są podatniejsze na infekcje. Nie zawsze jest to zasługa obniżonej odporności, ale wina może leżeć po stronie genów. Możesz się bronić! Sprawdź, co może ci pomóc.
Stres, niezdrowe jedzenie, brak odpowiedniej ilości snu – różne mogą być przyczyny osłabionej odporności i skłonności do przeziębień. Istnieje też tak zwany niedobór odporności – wrodzony lub też nabyty (np. z powodu zakażenia HIV, przyjmowania leków immunosupresyjnych lub niektórych chorób). Przypadki niedoboru odporności są jednak rzadkie. Co według badań odpowiada za to, że część z nas tak łatwo łapie katar, a do tego infekcja trwa dłużej niż u innych?
Dlaczego tak często chorujesz?
Niedawna analiza dowiodła, że decydujące w odporności na powszechne przeziębienie są nasze geny. Okazuje się, że osoby, które częściej zapadają na wirusowe infekcje dróg oddechowych i ciężej sobie z nimi radzą, mają krótsze telomery (fragmenty chromosomów na ich końcach) – dowiedli naukowcy z Carnegie Mellon University. Najistotniejsze są w tym przypadku telomery w limfocytach T, komórkach kluczowych dla naszej odporności. Według badaczy, biorąc telomery pod lupę, możemy nawet przewidywać, czy dana osoba jest bardziej czy mniej podatna na przeziębienia. Czy można wpłynąć na długość wspomnianych fragmentów DNA? Tak! Na razie wiemy, że niestety w jedną stronę. Można bowiem doprowadzić do skrócenia telomerów poprzez czynniki zewnętrzne, jak stres czy niezdrowe nawyki.
Wiele jednak wskazuje na to, że skoro możemy doprowadzić do obniżenia odporności, to wprowadzenie pozytywnych zmian zdrowotnych może podreperować naszą zdolność do obrony i ataku.
Naturalny doping immunologiczny
W podkręceniu odpowiedzi immunologicznej sprawdzą się znane naturalne składniki, takie jak:
Czosnek – ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze. Wyciągi ze świeżego czosnku są skuteczne w zwalczaniu nie tylko rinowirusów powodujących przeziębienia, ale i wirusów grypy czy opryszczki. To zasługa zawartych w czosnku: allicyny i ajoenu. Olejek eteryczny z czosnku działa z kolei skutecznie na bakterie powodujące zakażenia jamy ustnej i górnych dróg oddechowych.
Żeń-szeń – wzmacnia organizm, pomaga podczas wyczerpania i osłabienia.
Witaminy – Z odpornością często łączymy witaminę C, ale nie mniejsze zasługi na tym polu, a może nawet większe, mają inne witaminy – zwłaszcza witamina D oraz te z grupy B.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Kwasy omega-3 – wpływają korzystnie na śródbłonek naczyń krwionośnych, dzięki czemu działają przeciwutleniająco, a przez to mają działanie przeciwzapalne. Ich działanie polega na opóźnianiu lub zapobieganiu rozwojowi infekcji w organizmie.
Cynk – jest niezwykle ważny dla naszej odporności. Wspomaga ją na wiele sposobów. Na przykład badania przeprowadzone na myszach z niedoborem cynku wykazały zahamowanie produkcji limfocytów T. Z kolei suplementacja cynkiem odwróciła ten efekt.
Żelazo – niedobory tego pierwiastka prowadzą do anemii i osłabienia odporności. Warto wiedzieć, że deficyty żelaza to najczęstszy niedobór występujący wśród ludzi, o czym więcej przeczytacie w: Anemia – problem co trzeciego z nas oraz Niedobór żelaza – najczęstszy brak pokarmowy.
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022