3 min.
Niedobór żelaza to najczęstszy brak pokarmowy. Jak sobie z nim poradzić? Sam szpinak nie pomoże

Niedobór żelaza - najczęstszy brak pokarmowy Istock.com
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Niedobór żelaza według Światowej Organizacji Zdrowia jest najczęściej występującym niedoborem pokarmowym. Z własnego doświadczenia wiem, że anemię można mieć i jej nawet nie poczuć. Dlatego poczułam się w obowiązku napisać tym razem o paru zasadach dotyczących uzupełniania tego związku.
Spis treści
Niedobór żelaza: przyczyny i objawy
Na całym świecie ponad 30 proc. osób ma anemię (dane za: WHO) – najczęściej jako wynik niedoborów pokarmowych, przede wszystkim utraty żelaza. Czy to oznacza, że organizm magazynuje go za mało? Nie. Mamy go całkiem sporo i odkładamy niemały zapas. Jednak wysoko przetworzone jedzenie i konserwanty utrudniają wchłanianie tego pierwiastka.
I wcale nie trzeba być kobietą w ciąży czy schorowanym człowiekiem, żeby mieć z tym problem. Kto z nas nie czuje się czasem zmęczony, zdekoncentrowany, patrzy w lustro i widzi bladą twarz? A to właśnie mogą być sygnały świadczące o niedoborze żelaza. Po zauważeniu takich objawów warto zrobić morfologię (którą, tak na marginesie, powinnyśmy wykonywać raz na rok).
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Niedobór żelaza: jak go uzupełnić?
Co jeść, by nadrobić niedobory żelaza? Szpinak? Nic z tego. Szpinak wcale nie zawiera nie wiadomo jakiej ilości żelaza. To utarty przez dekady mit – pochodzi jeszcze z 1870 roku. Podobno niejaki dr Emil von Wolf pomylił się w przecinkach i od tamtej pory szpinak uznawany był za warzywo najbardziej naszpikowane żelazem. Dopiero po 1930 roku naukowcy odkryli, że tak naprawdę to zawiera jedynie 1/10 sugerowanej wcześniej ilości żelaza. Co oznacza, że nie odbiega w rzeczywistości pod tym względem od wielu innych zielonych warzyw.
To w mięsie, zwłaszcza wołowym, jest najwięcej żelaza i do tego jest to żelazo najlepiej przyswajalne (w porównaniu z zawartym w roślinach). Wegetarianie powinni o tym pamiętać i komponować dietę tak, aby dostarczyć sobie więcej tego pierwiastka, czyli jedząc: orzechy, pestki dyni, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste. Żelazo lepiej wchłania się z witaminą C. Dlatego najlepiej dołączyć produkty, które mają spory jej zapas, jak np.: papryka, natka pietruszki czy czarna porzeczka. Pozytywnie zadziała również połączenie żelaza z witaminą B6 i kwasem foliowym.
W wyjątkowych przypadkach stosuje się suplementy z żelazem. Z reguły jednak, trzymając się odpowiedniej diety, wyjdziemy wreszcie na żelazną prostą.
Niedobór żelaza: tego unikaj
Ale nie wystarczy jeść produkty bogate w żelazo i już gotowe – nadrobimy starty. Jeśli pijemy sporo kawy czy herbaty, to niestety utrudniają one wchłanianie tego składnika. Podobnie działa mleko, produkty błonnikowe i wino. Lepiej nie łączyć ich z produktami bogatymi w żelazo.
Zobacz także
Poleć artykuł koleżankom
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022