Przejdź do treści

Niedobór żelaza to najczęstszy brak pokarmowy. Jak sobie z nim poradzić? Sam szpinak nie pomoże

burger
Niedobór żelaza - najczęstszy brak pokarmowy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Niedobór żelaza według Światowej Organizacji Zdrowia jest najczęściej występującym niedoborem pokarmowym. Z własnego doświadczenia wiem, że anemię można mieć i jej nawet nie poczuć. Dlatego poczułam się w obowiązku napisać tym razem o paru zasadach dotyczących uzupełniania tego związku.

 

Niedobór żelaza: przyczyny i objawy

Na całym świecie ponad 30 proc. osób ma anemię (dane za: WHO) – najczęściej jako wynik niedoborów pokarmowych, przede wszystkim utraty żelaza. Czy to oznacza, że organizm magazynuje go za mało? Nie. Mamy go całkiem sporo i odkładamy niemały zapas. Jednak wysoko przetworzone jedzenie i konserwanty utrudniają wchłanianie tego pierwiastka.

I wcale nie trzeba być kobietą w ciąży czy schorowanym człowiekiem, żeby mieć z tym problem. Kto z nas nie czuje się czasem zmęczony, zdekoncentrowany, patrzy w lustro i widzi bladą twarz? A to właśnie mogą być sygnały świadczące o niedoborze żelaza. Po zauważeniu takich objawów warto zrobić morfologię (którą, tak na marginesie, powinnyśmy wykonywać raz na rok).

Niedobór żelaza: jak go uzupełnić?

Co jeść, by nadrobić niedobory żelaza? Szpinak? Nic z tego. Szpinak wcale nie zawiera nie wiadomo jakiej ilości żelaza. To utarty przez dekady mit – pochodzi jeszcze z 1870 roku. Podobno niejaki dr Emil von Wolf pomylił się w przecinkach i od tamtej pory szpinak uznawany był za warzywo najbardziej naszpikowane żelazem. Dopiero po 1930 roku naukowcy odkryli, że tak naprawdę to zawiera jedynie 1/10 sugerowanej wcześniej ilości żelaza. Co oznacza, że nie odbiega w rzeczywistości pod tym względem od wielu innych zielonych warzyw.

To w mięsie, zwłaszcza wołowym, jest najwięcej żelaza i do tego jest to żelazo najlepiej przyswajalne (w porównaniu z zawartym w roślinach). Wegetarianie powinni o tym pamiętać i komponować dietę tak, aby dostarczyć sobie więcej tego pierwiastka, czyli jedząc: orzechy, pestki dyni, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste. Żelazo lepiej wchłania się z witaminą C. Dlatego najlepiej dołączyć produkty, które mają spory jej zapas, jak np.: papryka, natka pietruszki czy czarna porzeczka. Pozytywnie zadziała również połączenie żelaza z witaminą B6 i kwasem foliowym.

W wyjątkowych przypadkach stosuje się suplementy z żelazem. Z reguły jednak, trzymając się odpowiedniej diety, wyjdziemy wreszcie na żelazną prostą.

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

Niedobór żelaza: tego unikaj

Ale nie wystarczy jeść produkty bogate w żelazo i już gotowe – nadrobimy starty. Jeśli pijemy sporo kawy czy herbaty, to niestety utrudniają one wchłanianie tego składnika. Podobnie działa mleko, produkty błonnikowe i wino. Lepiej nie łączyć ich z produktami bogatymi w żelazo.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych

Magnez i potas razem? Jak łączyć witaminy i mikroelementy

Żelazo tylko w mięsie? Nic bardziej mylnego

Laktoferyna a niedobór żelaza.

Laktoferyna a niedobór żelaza. Farmaceutka tłumaczy, dlaczego warto ją łączyć z preparatami żelaza

Way of Blonde

„Potrzebuję treningu, żeby rozsądnie myśleć i wyładować nadmiar energii”. Way of Blonde o sile kobiecej motywacji

istockphoto.com

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

Unsplash

„Masz za mało żelaza we krwi? Wbij kilka gwoździ do jabłek, później je wyjmij, a owoc zjedz!” Ostrzegamy przed tym niebezpiecznym trendem

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

5 naturalnych źródeł żelaza

Niedożywienie – zaskoczy cię jego nowe oblicze!

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?