Chipsy z liści kalafiora – lekkie i chrupiące
Zdrowe odżywianie nie musi być nudne! Co powiesz na lekkie, chrupkie, ale wyraziste w smaku chipsy z liści kalafiora? Spróbuj sama!
Liście kalafiora to jadalna część tego warzywa, więc koniec już z marnowaniem jedzenia! Przekąskę przygotowuje się błyskawicznie. Aby była jeszcze ciekawsza, dodaj suszone chili, czarnuszkę i za’atar. Takie chipsy świetnie zdadzą egzamin podczas spotkania ze znajomymi. Są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od klasycznych, więc możesz się nimi objadać bez wyrzutów sumienia.
Liście kalafiora są bogate w aminokwasy i witaminę C, a samo warzywo ma potwierdzone naukowo właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz tego jego regularne spożywanie chroni układ pokarmowy przed schorzeniami takimi jak zapalenie błony śluzowej, a nawet rak żołądka. Kalafior ma niski indeks glikemiczny, dlatego doskonale nadaje się dla osób chorujących na cukrzycę. Jego spożywanie zaleca się przy problemach z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Jest magazynem właściwości odżywczych. Zawiera wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, a także kwas foliowy, witaminę A, E i K.
Chipsy z liści kalafiora
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– kalafior z liśćmi
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– pół łyżeczki suszonych płatków chili
– łyżeczka za’ataru
– pół łyżeczki czarnuszki
– pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Liście oderwij od bulwy. Odkrój twarde łodygi. Umyj liście i osusz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem i posyp przyprawami. Piecz około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Chrup na zdrowie!
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Zobacz także
Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek
10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?